PC & Mudah Alih

Cara Root Android: Dua Kaedah Sangat Mudah untuk Root Telefon Android Anda

Mempunyai peranti Android dan ingin membasuhnya sehingga anda dapat memperbaruinya ke versi Android yang lebih baru? Syukurlah, tidak sesukar yang anda fikirkan, dan anda boleh melakukannya tanpa menyelami BIOS sistem Android. Tetapi pertama-tama, mari kita jelaskan syarat-syarat rooting dan unrooting.

Cara Root Android: Dua Cara Sangat Luar Biasa untuk Root Telefon Android Anda

Memecahkan Kekeliruan: Ayat yang dihidupkan sebagai Telefon Tidak Berakar

Apa itu Rooting?

Secara teknikal, rooting telefon anda bermaksud memberi anda akses sebagai pengguna root dengan hak pentadbir. Proses ini membolehkan anda mengubah tetapan sistem, mengakses fail sistem, menaik taraf OS, dan aplikasi sideload daripada memasangnya melalui Google Play atau kedai serupa.

Apa itu Unrooting?

Mencabut telefon anda adalah proses menarik balik hak akses dan akses pentadbiran anda sebagai pengguna root; BUKAN proses membuang root dalam OS seperti bahasa Inggeris akan membuat anda berfikir. Seperti OS Linux dan juga Windows, anda akan selalu mempunyai akaun pentadbir dalam sistem.

Walau apa pun, anda dapati bahawa kata-kata rooting dan unroooting telefon anda digunakan secara bergantian di seluruh web dan dalam perbualan. Senario ini tidak menjadikan perkara menjadi lebih mudah. Demi artikel ini, rooting adalah proses untuk mendapatkan kawalan pentadbiran, dan membatalkan root adalah kaedah untuk membuang status root anda, bukan untuk menghapus root.

Kelebihan dan Kekurangan Memadankan Telefon Anda

Salah satu perkara yang menjadikan Android sebagai OS yang hebat adalah kemampuan untuk menyesuaikannya. Ramai pengguna lebih suka memuat turun aplikasi, APK, dan sistem operasi alternatif ke peranti mereka. Namun, tidak hanya ada kelebihan untuk rooting, tetapi juga kekurangan.

Mengapa Anda Menghidupkan Telefon Anda?

Rooting peranti Android membolehkan anda memanipulasi sistem operasi asli. Anda boleh menyesuaikan telefon atau tablet anda dengan cara yang biasanya disekat oleh sistem. Fungsi ini termasuk memasang aplikasi tertentu, mencopot pemasangan bloatware, menyesuaikan bootloader, menaik taraf versi OS, memasang OS yang berbeza, dan banyak lagi.

Mengapa Anda Tidak Menghidupkan Telefon Anda?

Pertama, telefon yang di-root boleh membatalkan jaminan pengeluar. Pada dasarnya, anda melanggar syarat penggunaan perisian asli. Sekiranya ada kerosakan, jaminan atau insurans anda tidak akan menanggungnya.

Kedua, menaik taraf OS pada telefon pintar Android anda mungkin mustahil. Masalah keserasian dengan proses dan fungsi baru berpotensi terlalu banyak membuat komponen dalaman hingga gagal. Walaupun anda mungkin tidak mahu mengemas kini telefon anda, perlu diingat bahawa banyak kemas kini ini mengandungi tampalan keselamatan yang penting. Oleh itu, jika telefon bimbit anda menggunakan versi Android yang lebih baru, ia mungkin bernilai.

Ketiga, ketika melakukan rooting telefon, anda kehilangan tahap perlindungan tertentu, yang membolehkan aplikasi berisiko membuka dan menyebarkan perisian hasad, perisian intip, dan elemen berbahaya yang lain. Selain itu, penggodam mempunyai peluang yang lebih baik untuk menyusup ke telefon anda dan memanipulasinya.

Sandarkan Data Anda Pertama sebelum Rooting

Semasa melakukan apa-apa ke peranti Android anda, anda harus membuat sandaran fail penting anda. Rooting akan menghapus data dari telefon anda. Oleh itu, sandarkan apa sahaja yang anda mahu simpan ke storan awan, kad SD atau PC anda.

Kenalan dapat disimpan di akaun e-mel anda, sementara foto, dokumen, dan data lain dapat disimpan di Google Suite. Sekiranya anda sudah mempunyai sandaran atau anda tidak terlalu peduli dengan maklumat di telefon anda, jangan ragu untuk menjimatkan masa dan melangkau ke depan.

Cara Root dan Unroot Android Menggunakan Magisk

Sejauh ini, kaedah termudah (dan paling popular) untuk membasmi telefon bimbit Android anda adalah dengan menggunakan Magisk. Aplikasi ini sebenarnya tidak mengubah kod teras seperti rooting langsung. Magisk meninggalkan partition sistem sahaja; ia hanya menukar partition boot.

Kelebihan utama menggunakan Magisk adalah bahawa ia mengubah kod tanpa memerlukan anda mempunyai akses root. Anda boleh menukar kebenaran baca sahaja, mengubah fail dan banyak lagi tanpa melalui proses root yang membosankan.

Nama lain untuk jenis rooting adalah "Akar tanpa sistem." Oleh kerana ia hanya mengubah partisi boot, anda masih mempunyai akses yang betul ke Google Play. Magisk juga membolehkan anda mengakses laman web yang menyekat telefon bimbit yang di-rooting. Anda juga boleh menyesuaikan tetapan teras, memanipulasi konfigurasi, dan banyak lagi.

Cara Root atau Unroot Android Menggunakan Aplikasi Android

Percaya atau tidak, beberapa aplikasi penjelajah fail seperti ES File Explorer dan RS File Manager mempunyai ciri untuk mengakses fail root.

Untuk menggunakan salah satu aplikasi yang disenaraikan di atas, anda mesti mengaktifkan akses root. Untuk situasi di mana anda hanya perlu menambah atau memanipulasi fail, ES File Explorer dan FS File Manager berfungsi dengan baik tanpa melalui proses rooting yang membosankan.

Catatan: Membolehkan akses root tidak sama dengan sebenarnya meng-rooting telefon anda. Anda hanya mengubah izin pengguna untuk membenarkan akses ke fail root. ES File Explorer dan FS File Explorer menggunakan kebenaran itu untuk memberi anda akses.

Cara Menggunakan ES File Explorer untuk Mengakses Fail Root

  1. Muat turun dan pasang ES File Explorer dari Google Play Store.

  2. Lancarkan ES File Explorer, ketuk butang menu di bahagian kiri atas, dan kemudian ketuk "Root" untuk mengaktifkan akses fail root.

  3. Kembali ke skrin utama, semak ke folder root (berlabel sebagai “/”, dan kemudian arahkan ke "Sistem -> tong, xbin, atau sbin," bergantung pada apa yang anda perlukan. Anda juga boleh melihat folder lain dalam root.

Cara Menggunakan ES File Explorer untuk Mencabut Telefon Anda

  1. Buka ES File Explorer, Klik butang menu, dan kemudian klik "Akar."

  2. Cari "Peti Sibuk" dan "Su" fail dan hapuskannya. Sekiranya anda tidak dapat menjumpainya, navigasi kembali ke “/” dan buka "aplikasi" folder. Padam "Superuser.apk."

  3. Mulakan semula telefon Android anda, dan ia harus reboot tanpa root.

Cara Mengakses Fail Root atau Unroot Android Menggunakan RS File Explorer

Secara umum, proses Pengurus Fail RS untuk mengakses fail root atau mencabut telefon anda adalah sama dengan ES File Explorer di atas. Satu-satunya perbezaan adalah navigasi pilihan menu.

Soalan Lazim Rooting

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan anda mengenai rooting.

Bolehkah saya menetapkan semula peranti saya untuk mencabut akar?

Menyahpasang peranti anda melalui tetapan semula kilang bergantung pada versi Android yang anda jalankan dan perisian rooting yang digunakan. Dalam beberapa kes, anda mungkin dapat mencabut peranti anda dengan mengembalikan OS ke tetapan kilang.

Adakah rooting telefon membatalkan jaminan?

Ya, dalam kebanyakan kes. Walaupun anda mencabut telefon anda, ada cara untuk mengetahui apakah perisian telah diubah. Contohnya, jika kaunter kilat anda mempunyai nombor selain dari "0", pengeluar masih akan membatalkan jaminan.