Ulasan

Ulasan Google SketchUp 7

Ulasan Google SketchUp 7

Gambar 1 dari 2

it_photo_6289

it_photo_6288

Nampaknya aneh bahawa Google, syarikat gergasi Web 2.0, kini menjadi pembangun SketchUp, aplikasi pemodelan 3D khusus yang sebelumnya ditujukan untuk arkitek profesional. Namun ada alasan yang sangat baik. Pada dasarnya, Google ingin mengaktifkan dan mendorong pengguna untuk membuat kandungan 3D untuk Google Earth. Lebih-lebih lagi dengan Google sekarang memberikan SketchUp secara percuma ada alasan yang sangat baik bagi mana-mana pengguna dengan minat sedikit pun dalam 3D untuk memuat turun salinan.

Dengan Google kini mendorong pengembangan SketchUp, jangkaan secara semula jadi tinggi untuk keluaran terbaru ini, jadi apa yang baru? Perubahan yang paling jelas adalah skrin Selamat Datang baru yang, di samping akses terpusat untuk membantu dan melatih video, kini juga menawarkan akses ke berbagai templat yang telah ditetapkan. Setiap templat menetapkan unit, gaya dan tetapan tampilan untuk sesi semasa dan anda dapat dengan mudah menyimpan tetapan khusus untuk digunakan kembali di masa mendatang.

Namun, setelah anda beralih dari skrin Selamat Datang, perubahannya sangat kecil. Perhatikan antarmuka dengan teliti dan akhirnya anda mungkin menyedari bahawa bar pengukuran kini dapat diposisikan semula dan terdapat ikon bar status baru yang menyediakan akses cepat ke bantuan, kredit dan maklumat rujukan geo. Lihat set alat inti SketchUp untuk membina model 3D dengan pantas dengan melukis pada skrin 2D rata dan ia juga kelihatan tidak berubah. Tetapi gali sedikit lebih dalam dan anda akan menemui beberapa perbezaan halus, seperti ikon inferensi yang lebih mudah dibezakan dan tingkah laku pemisahan tepi baru setiap kali garis melintang. Barang berguna, tetapi tidak begitu menarik.

SketchUp 7 kawalan terhadap penampilan model melihat tweak tahap rendah yang serupa, bermula dengan beberapa gaya garis yang boleh dipilih ketika memberikan rekaan anda rasa yang digambar tangan. Perubahan terbesar adalah pada pengendalian tekstur SketchUp 7, dengan pemetaan mip baru dan anti-aliasing pada skrin meningkatkan prestasi dan kualiti di layar. Di samping itu, anda kini boleh mengubah wajah yang penuh dengan warna rata atau ubin berulang menjadi tekstur yang unik dan kemudian menggunakan perintah Edit Tekstur baru untuk memuatkan bitmap ke editor kegemaran anda. Contohnya berguna untuk menambahkan ivy ke dinding atau papan tanda di depan kedai.

Setakat ini SketchUp 7 belum betul-betul membakar heather dan kebanyakan peningkatan mungkin tidak menyedari perbezaan pengalaman kerja mereka. Ini berubah, bagaimanapun, sebaik sahaja anda membuka Penyemak Imbas Komponen SketchUp 7. Sebelumnya, panel ini digunakan untuk meninjau gambar kecil blok bangunan SketchUp yang telah disediakan - beberapa ratus pintu, tingkap, sambungan paip dan sebagainya. Kandungan ini masih tersedia tetapi sekarang disimpan dan dicari dalam talian dengan pilihan menyimpan model sebagai koleksi tempatan.

Yang lebih penting ialah sekarang anda mempunyai akses serupa ke semua model yang dimuat naik oleh pengguna SketchUp lain untuk dikongsi melalui laman web Gudang Gambar 3D Google. Manfaat praktikal integrasi ini sangat besar. Semasa anda mengusahakan projek dan memutuskan bahawa ia boleh dilakukan dengan meja, sofa, televisyen, anjing, paus, atau apa sahaja, yang perlu anda lakukan hanyalah memasukkan istilah carian ke dalam penyemak imbas dan tekan Enter. Sebentar kemudian panel diisi dengan lakaran kecil yang sepadan yang boleh dimuat turun terus ke dalam model anda yang siap ditempatkan. Sudah tentu kualitinya sangat berubah-ubah tetapi jumlah yang tersedia bermakna anda semestinya dapat mencari sesuatu yang sesuai. Taipkan ‘anjing’, misalnya dan ada hampir 2,000 yang boleh dipilih, taipkan ‘window’ dan terdapat lebih dari 5,000.

it_photo_6288

SketchUp 7 menambah kekuatan utama untuk pendekatan blok bangunannya untuk pemodelan 3D dengan sokongan baru untuk komponen dinamik. Kini, pengguna SketchUp versi Pro (lihat sebaliknya) dapat menambahkan kemampuan penyesuaian dan kecerdasan interaktif yang mudah ke komponen yang mereka buat. Sayang sekali bahawa pengguna SketchUp percuma tidak dapat melakukannya, tetapi sudah ada banyak komponen dinamik yang tersedia secara langsung dari Penyemak Imbas Komponen SketchUp 7.

Perincian

Subkategori perisian Perisian grafik / reka bentuk

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong? iya
Sistem operasi Windows XP disokong? iya
Sistem operasi Linux disokong? tidak
Sistem operasi yang disokong oleh Mac OS X? iya