PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan Google Authenticator di Desktop Anda

Google Authenticator adalah aplikasi yang sangat berguna apabila anda memerlukan lapisan perlindungan data tambahan. Malangnya, Google Authenticator masih hanya tersedia pada peranti mudah alih, tetapi kaedah alternatif tersedia yang menggunakan protokol pengesahan Google.

Cara Menggunakan Google Authenticator di Desktop Anda

Mengenai kod pengesahan dua faktor (2FA), anda mempunyai Google Authenticator, atau anda mempunyai aplikasi pihak ketiga yang membuat kod Google 2FA untuk aplikasi atau akaun dalam talian. Aplikasi ini menerima kod pengesahan rahsia Google untuk menyediakan pengesahan dua faktor (2FA). Proses ini berfungsi untuk aplikasi atau akaun dalam talian yang menggunakan Google Authenticator.

Aplikasi pengesah lain boleh menguruskan kod pengesahan menggunakan kod penyediaan 2FA aplikasi secara langsung dan bukannya menggunakan kod pengesahan rahsia Google untuk membuat kod 2FA tersebut.

Pada dasarnya, Google Authenticator menerima kod yang dipindai dari aplikasi yang menyediakan 2FA, dan kemudian menghasilkan kod 2FA untuk mengakses aplikasi atau akaun dalam talian. Namun, kerana ia hanya berfungsi pada peranti Android dan iOS, ia tidak dapat berfungsi pada PC desktop secara langsung. Oleh itu, anda menambah aplikasi pengesah desktop yang menerima kod penyediaan 2FA dari aplikasi dan akaun dalam talian yang lain atau membiarkan aplikasi pihak ketiga mengendalikan pengesahan Google menggunakan kod pengesah rahsia Google. Inilah pilihan anda.

Salin Kod Pengesahan Rahsia Google ke Pengesah Pihak Ketiga

Kod pengesahan rahsia Google berfungsi sebagai pintu masuk untuk membuat kod 2FA yang berfungsi dengan Google Authenticator, walaupun anda menggunakan kod tersebut pada aplikasi pihak ketiga. Inilah cara memperolehnya.

 1. Pergi ke halaman Keselamatan Akaun Google anda, tatal ke bawah ke bahagian "Log masuk ke Google", kemudian klik "Pengesahan 2 Langkah."

 2. Sahkan bahawa anda adalah dengan memasukkan bukti masuk anda. Pilih akaun gmail yang betul melalui senarai juntai bawah nama anda, kemudian masukkan kata laluan anda di ruang yang disediakan. Klik pada "Seterusnya" bersambung.

 3. Klik "HIDUPKAN" untuk membolehkan pengesahan dua langkah. Sekiranya sudah dihidupkan, butang akan berbunyi "MATI," jadi lompat ke Langkah 5.

 4. Sekiranya anda baru saja mengaktifkan Pengesahan 2 Langkah pada Langkah 3, ikuti arahannya, termasuk memberikan maklumat telefon.
 5. Di bahagian "Authenticator App", klik "SIAPKAN."

 6. Teruskan melalui arahan sehingga anda mencapai imbasan kod QR. Klik pada "TIDAK BOLEH MENGETAHUI?"
 7. Salin kod pengesahan rahsia yang muncul. Anda boleh menampalnya ke Windows Notepad atau Mac TextEdit sekiranya kandungan papan keratan hilang pada langkah seterusnya.
 8. Buka pengesah pihak ketiga anda dan tampal kod ke bahagian yang betul di mana ia meminta kunci Pengesah Google.

Dengan mengikuti langkah-langkah di atas untuk mengeksport kod rahsia Google Authenticator anda, anda mempunyai maklumat yang diperlukan untuk menubuhkan pengesah pihak ketiga anda.

Berikut adalah beberapa aplikasi pengesahan pihak ketiga yang berfungsi dengan akaun atau aplikasi yang menggunakan Google Authenticator.

WinAuth

WinAuth adalah salah satu daripada banyak aplikasi pengesahan dua langkah yang dibina untuk digunakan pada PC Windows. Aplikasi ini tidak lagi dikemas kini (sejak 2017), tetapi anda boleh mencubanya. Agar WinAuth berfungsi, kerangka Microsoft.NET diperlukan. Inilah cara memasang dan menyediakan WinAuth.

 1. Setelah memuat turun WinAuth, buka zip fail dan lancarkan aplikasi.
 2. Seterusnya, klik pada "Tambah" butang di sudut kiri bawah tetingkap aplikasi.
 3. Pilih "Google" untuk menggunakan Google Authenticator.
 4. Tetingkap Google Authenticator dibuka. Masukkan kunci kongsi anda dari Google untuk mendapatkan TOTP (kata laluan satu kali berdasarkan masa).
 5. Pergi ke Akaun Google anda dan buka "Tetapan" halaman.
 6. Aktifkan "Pengesahan dua langkah" pilihan.
 7. Klik "Tukar ke aplikasi" butang.
 8. Seterusnya, pilih peranti anda.
 9. Klik "Teruskan" butang.
 10. Anda akan melihat kod bar. Walau bagaimanapun, WinAuth tidak menyokong ini. Sebaliknya, klik "Tidak dapat mengimbas kod bar" pautan.
 11. Google akan menunjukkan kunci rahsia kepada anda. Serlahkan kunci dan salin.
 12. Kembali ke aplikasi WinAuth dan tampal kunci di bahagian 1.

  WinAuth

 13. Klik "Sahkan Pengesah" butang di bahagian 2. Kata laluan satu kali dihasilkan.
 14. Anda harus ingat untuk menamakan pengesah ini jika anda mempunyai beberapa akaun Google Authenticator.
 15. Salin kata laluan sekali dan pergi ke Akaun Google anda. Cari "Tetapan keselamatan" halaman. Tampal kata laluan di sana.
 16. Klik "Sahkan dan Simpan" butang.
 17. Klik "OKEY" butang setelah Google memaparkan tetingkap pengesahan.

Cara Menggunakan Authy pada Linux, macOS, dan Windows 10

Authy adalah penyelesaian Google Authenticator untuk sistem operasi iOS, Android, Linux, macOS, dan Windows. Ya, anda tidak memerlukan penyemak imbas atau peranti mudah alih untuk menggunakan Authy — hanya aplikasi desktop. Inilah cara menyiapkan Authy pada PC desktop Mac atau Windows anda.

 1. Lancarkan Chrome dan muat turun Authy.

 2. Pilih muat turun dan pilih "Buka" atau "Pasang."

 3. Pada Mac, luncurkan aplikasi ke folder "Aplikasi" di tetingkap yang muncul. Untuk Windows 10, lompat ke Langkah 4.

 4. Pada Mac, buka "Launchpad." Untuk Windows 10, langkau Langkah 5.

 5. Pada Mac, klik dua kali pada "Sahih" dalam Launchpad. Untuk Windows, lancarkan aplikasi dari anda "Menu Mula."

 6. Di Mac, Klik pada "Buka" untuk mengesahkan bahawa anda ingin melancarkan aplikasi desktop yang anda muat turun. Pada Windows 10, lompat ke Langkah 7.

 7. Di tetingkap “Twilio Authy Account Setup”, klik pada "Kotak negara" dan pilih negara anda dari pilihan dropdown.

 8. Masukkan nombor telefon bimbit anda dan klik "Seterusnya."

 9. Pilih "SMS" atau "Panggilan telefon" untuk menerima kod pengesahan anda.

 10. Masukkan kod pengesahan yang dihantar ke nombor telefon bimbit anda.

 11. Authy kembali ke tetingkap akaun utama, memaparkan akaun pengesahan dua faktor (2FA) yang diambil sekarang, jika ada.

 12. Klik "Tetapan" di bahagian bawah, kemudian pilih "Umum."

 13. Di baris "Kata Laluan Induk", klik "Aktifkan" sekiranya seseorang itu belum hadir.

 14. Masukkan Kata Laluan Induk yang anda mahukan di ruangan yang disediakan dan klik "Aktifkan."

 15. Sahkan Kata Laluan Induk dengan menaipnya semula di ruangan yang disediakan, kemudian klik "Sahkan" untuk menyelamatkannya.

 16. Anda kini mempunyai Kata Laluan Induk yang ditetapkan dalam akaun Authy anda. Seterusnya, klik "+ ikon" untuk mula menambahkan akaun pengesah yang dikehendaki.

 17. Authy pada masa ini tidak membaca kod QR. Ikuti prosedur aplikasi yang diinginkan untuk menyediakan 2FA. Salin kod ASCII yang disediakan. Tampal kod ke dalam kotak kod Authy, kemudian klik "Tambah Akaun."

Sekiranya anda menyelesaikan langkah-langkah di atas di Authy untuk menambahkan aplikasi 2FA atau akaun log masuk, langkah tersebut kini akan muncul dalam senarai akaun Authy anda. Authy pada PC desktop tidak berfungsi dengan kod QR kerana tidak dapat mengimbasnya. Walau apa pun, perkara yang baik mengenai Authy ialah ia tidak memerlukan penyemak imbas dengan peluasan tambahan kerana ia adalah aplikasi desktop / mudah alih yang sebenarnya.

Walaupun tidak sempurna, pengesahan 2 langkah (sebilangan besarnya, pengesahan 2FA, atau dua faktor) meningkatkan keselamatan dalam talian anda dengan ketara di mana-mana komputer desktop, sama ada Linux, Windows 10 atau macOS. Authy adalah alternatif yang sangat baik untuk terjebak dengan aplikasi mudah alih atau pelanjutan / tambahan penyemak imbas. Tambahkan pilihan 2FA ke aplikasi yang anda inginkan dan kemudian menuju ke aplikasi Authy anda untuk menyiapkannya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found