Internet

Cara Menggunakan Google Authenticator dengan PC

Keselamatan akaun adalah kebimbangan kritikal bagi semua orang dalam masa peretasan dan pembuangan data. Akaun Google anda adalah salah satu akaun dalam talian yang paling penting yang anda miliki, kemungkinan besar - anda mendapat e-mel penting di sana, penyemak imbas dan maklumat carian anda ada - banyak data yang anda tidak mahu dilihat dilepaskan "ke dalam liar. "

Nasib baik, ada alat yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan keselamatan akaun Google anda - Google Authenticator. Google Authenticator adalah alat Google untuk menerapkan keselamatan dua faktor. Berikut adalah cara menggunakan Google Authenticator dengan PC.

Apakah pengesahan dua faktor?

Pengesahan dua faktor (2FA) semakin popular. Berkat kesederhanaan dan fakta bahawa ia dapat meningkatkan keselamatan anda dengan serius, banyak platform mendorong kami untuk melaksanakannya di akaun dalam talian kami. Gmail, Outlook, Battle.net, Origin, ArenaNet, dan banyak syarikat lain menggunakan pengesahan dua faktor untuk membantu melindungi akaun anda.

Pengesahan dua faktor (2FA) menggunakan log masuk dan kata laluan tradisional dengan elemen sekunder. Itu mungkin dongle yang menghasilkan kod yang akan dimasukkan ke layar masuk, SMS yang dihantar ke telefon anda dengan kod, atau sesuatu yang lain. Sekiranya anda menggunakan perbankan internet atau mempunyai Blizzard Authenticator, anda sudah menggunakan 2FA.

Kelebihan dengan teknologi ini ialah walaupun perincian akaun anda didedahkan, penggodam tidak akan dapat mengakses akaun anda tanpa kod tambahan itu. Walaupun terdapat bot di luar sana yang cuba memecahkan kod ini, batasan percubaan menjadikannya hampir mustahil untuk digodam. Itulah sebabnya banyak platform dalam talian menggunakan 2FA. Ia murah, berkesan dan memastikan akaun anda selamat.

Pengesah Google

Google telah lama menggunakan 2FA untuk mengamankan Gmail dan akaun Google anda. Ini menggunakan SMS atau panggilan suara yang memberikan kod yang harus Anda masukkan ke layar masuk untuk mendapatkan akses ke akaun anda. Google Authenticator adalah aplikasi yang anda pasang ke telefon anda yang tersedia jika anda tidak mempunyai kemampuan SMS atau suara seperti kawasan tanpa isyarat.

Sediakan 2FA

Agar dapat berfungsi, anda sudah perlu menyediakan 2FA melalui SMS atau suara. Kemudian anda boleh memasang Google Authenticator dan pergi dari sana.

Langkah 1

Pertama, pergi ke halaman ini dan log masuk ke akaun Google anda.

Langkah 2

Pilih Bermula dan ikuti wizard.

Langkah 3

Semak tetapan anda, sahkan nombor telefon anda, dan kemudian tetapkan nombor telefon sandaran.

Langkah 4

Uji persediaan di sana dan kemudian untuk memastikan semuanya berfungsi.

Mulai sekarang, apabila anda log masuk ke mana-mana akaun Google, anda akan menerima SMS atau panggilan suara dengan kod. Anda perlu memasukkan kod tersebut bersama dengan maklumat log masuk biasa anda untuk mengakses akaun anda.

Sediakan Pengesah Google

Setelah anda menyediakan 2FA, kini anda dapat mengintegrasikan aplikasi Google Authenticator.

Langkah 1

Muat turun dan pasang aplikasi Google Authenticator ke telefon anda.

Langkah 2

Beri aplikasi yang izinnya diminta.

Langkah 3

Lawati halaman ini semasa berada di PC anda dan pilih Bermula.

Langkah 4

Tatal ke bawah dan klik "Siapkan" di bawah "Authenticator App"

Langkah 5

Pilih Persediaan dan ikuti wizard.

Anda juga perlu membuka aplikasi Authenticator di telefon anda.

Penyediaannya mudah. Anda boleh mengimbas kod QR yang mengandungi semua yang diperlukan untuk memasangnya atau menggunakan Kunci Rahsia yang akan diemail ke akaun Gmail anda. Saya dapati kod QR adalah kaedah termudah untuk melakukannya kerana kod tersebut mengandungi maklumat pemasangan. Saya hanya perlu menekan Install dan membiarkan aplikasi menguruskan yang lain.

Setelah dipasang, aplikasi Authenticator harus menghasilkan kod. Masukkan kod ini di sebelah mana tertulis Kod dalam penyemak imbas anda di PC dan tekan Verify. Sekiranya anda mengetik kod yang betul, anda akan melihat mesej pengesahan di skrin. Tekan Simpan untuk mengesahkan konfigurasi dan Pengesah Google anda sudah siap!

Kunci Keselamatan Google

Sekiranya anda tidak menggunakan telefon pintar atau bekerja di tempat yang tidak diizinkan, anda selalu boleh menggunakan Kunci Keselamatan. Ini adalah dongle USB seperti token RSA yang menghasilkan kod yang membolehkan anda log masuk. Ia memerlukan Chrome berfungsi dengan baik tetapi penyelenggaraannya sangat rendah.

Anda memerlukan kunci yang serasi dengan FIDO Universal 2nd Factor (U2F) tetapi Google tidak memberikannya. Anda perlu membelinya sendiri (sekitar $ 20) dan menyegerakkannya dengan telefon dan Google. Prosesnya agak mudah dan selagi kunci yang anda beli serasi dengan FIDO Universal 2nd Factor (U2F), anda boleh meneruskannya.

Semasa anda mahu log masuk, anda perlu memasangkan kunci dengan telefon anda atau memasangnya ke port USB pada PC. Ia kemudian akan mengesahkan dan membenarkan akses. Maklumat lebih lanjut mengenai Kunci Keselamatan Google boleh didapati di sini.