PC & Mudah Alih

Cara Menjadikan Google sebagai Mesin Pencari Lalai di Microsoft Edge

Semasa Windows 10 dilancarkan pada tahun 2015, ia memperkenalkan Microsoft Edge, penyemak imbas Web yang licin yang diposisikan Microsoft sebagai pembunuh Chrome. Baiklah, kita semua tahu bagaimana keadaannya; Edge melonjak ke pangsa pasar 5% yang luar biasa sebelum keluar dan dikenali sebagai "penyemak imbas yang anda gunakan untuk memuat turun Chrome". Walaupun kegagalan pasarannya, Edge sebenarnya adalah penyemak imbas yang cukup baik, dan 5% yang digantung secara kasar mendapat banyak penggunaan yang baik dari penyemak imbas. Salah satu "ciri" Edge adalah bahawa ia menggunakan mesin pencari Microsoft sendiri, Bing, sebagai default awal ketika mencari di bar alamat penyemak imbas.

Cara Menjadikan Google sebagai Mesin Pencari Lalai di Microsoft Edge

Bing bukan mesin pencari yang buruk, dan sering menjadi sandaran yang baik apabila pertanyaan Google muncul dengan hasil yang tidak normal atau terhad - kadang-kadang Bing akan mempunyai sesuatu yang baru untuk ditambahkan. Walaupun begitu, ini bukan enjin carian paling popular di luar sana, dengan pangsa pasar 2,63% pada bulan Ogos 2019. Sebilangan besar pengguna - bahkan penggemar Edge - lebih suka menjadikan Google sebagai lalai. Tetapi jika anda membuka tetapan di Edge dan cuba mengubah enjin carian lalai, itu hanya akan menyenaraikan Bing - konspirasi diam dari pihak Microsoft! Tidak, sebenarnya.

Bing menggunakan teknologi carian yang disebut OpenSearch yang membolehkan pengguna mencari secara langsung pelbagai penyedia bukan tradisional, seperti Twitter, Wikipedia, dan bahkan pilihan khusus laman web seperti Intel. Menggunakan OpenSearch adalah mudah. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan OpenSearch untuk menetapkan Google sebagai mesin carian lalai anda di Bing. (Sekiranya anda suka, anda hanya boleh melancarkan Edge terus ke halaman utama Google.)

Asasnya: Menambah Penyedia Carian Baru di Edge

Anda boleh menambahkan banyak laman web ke enjin carian anda dengan Bing, tetapi hari ini kita hanya akan menumpukan perhatian pada Google. Pertama, gunakan Edge untuk menavigasi ke www.google.com. Ini penting, kerana OpenSearch perlu mengunjungi laman web untuk memahami kebergunaannya untuk mencari. Kemudian klik butang "Lebih Banyak Tindakan" (ditunjukkan sebagai tiga titik dalam garis mendatar) di kanan atas tetingkap Tepi. Di menu Lebih Banyak Tindakan, cari dan klik "Tetapan".

Selanjutnya, tatal ke bahagian bawah menu Tetapan dan klik "Lihat tetapan lanjutan." Tatal ke bawah dan di bawah "Carian bar alamat" klik "Tukar mesin carian". Senarai semua enjin carian yang kini disokong oleh Bing akan muncul.

Pilih Carian Google dari senarai dan klik "Tetapkan sebagai lalai" dan di sana Anda pergi - kini anda telah menukar mesin carian lalai anda ke Google.

Bagaimana Saya Menetapkan Google sebagai Enjin Carian Lalai Saya di Windows 10?

Windows 10 tidak mempunyai enjin carian lalai; enjin bergantung pada penyemak imbas anda. Anda boleh memasang sebilangan penyemak imbas yang berbeza, dan menetapkan enjin carian lalai yang berbeza untuk masing-masing. Cubalah dan luruskan agar anda tidak menjalankan pertanyaan terhadap Google yang anda maksudkan untuk menentang Bing. (Adakah anda tertanya-tanya enjin carian mana yang terbaik? Lihatlah tinjauan langsung dari tiga mesin pencari besar kami.)

Sekiranya anda peminat Edge, mengapa tidak melihatnya pada keluarga komputer yang direka untuknya? Microsoft Surface Go adalah peranti kecil yang cantik dan cukup berpatutan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found