PC & Mudah Alih

Bolehkah Google Documents Membaca Dokumen?

Semasa anda menulis sesuatu di Google Docs, anda kadang-kadang perlu memeriksa seperti apa sebenarnya teks anda. Pasti, anda boleh meminta seseorang membacanya dengan lantang untuk anda, tetapi itu tidak selalu mungkin.

Bolehkah Google Documents Membaca Dokumen?

Pilihan yang lebih baik adalah meminta Google Dokumen membaca semula perkataan anda kepada anda. G Suite menyokong pilihan Text-to-Speech, dan mengaktifkan fitur ini hanya memerlukan beberapa langkah.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya. Selain itu, kami akan membincangkan alat yang akan digunakan apabila anda memerlukan pembaca skrin yang paling sesuai untuk anda.

Cara Menghidupkan Ciri Pembaca Skrin di Google Docs

Sekiranya anda menggunakan Dokumen Google untuk menulis atau membaca dokumen, anda mungkin juga menggunakan Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda. Produk Google berfungsi paling baik apabila digunakan dalam kombinasi.

Sekiranya anda ingin agar Google Docs dibaca dengan kuat, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang ChromeVox. Ini adalah sambungan Chrome yang memberikan suara kepada penyemak imbas.

Pengguna yang cacat penglihatan mendapat banyak manfaat daripada aplikasi ini kerana sangat pantas dan boleh dipercayai. Setelah selesai menambahkan ChromeVox, anda dapat menyesuaikan tetapan di Google Docs. Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Lancarkan Google Docs di komputer anda.

  2. Pilih "Alat" dari bar menu.

  3. Klik pada "Tetapan kebolehaksesan".

  4. Pastikan untuk memeriksa "Hidupkan sokongan pembaca skrin" dan klik "OK".

Bahagian "Aksesibilitas" akan muncul di bar alat Dokumen Google anda. Sekarang, ketik perkataan atau ayat, atau buka dokumen dan sorot bahagian yang anda mahu Google Docs baca.

Kemudian pergi ke bar alat, pilih Kebolehcapaian> Cakap> Pilihan bicara. ChromeVox akan mula membaca teks kepada anda. Perlu diingat bahawa anda hanya mempunyai satu dokumen yang terbuka pada satu masa. Jika tidak, pembaca mungkin mula membaca teks yang salah.

Dokumen Google dibaca dengan kuat

NVDA - Pembaca Skrin Desktop

ChromeVox hanyalah satu pilihan untuk pembaca skrin jika anda mahu Google Docs membaca dengan kuat kepada anda. Ini adalah pilihan yang bagus jika anda hanya menggunakan penyemak imbas Chrome.

Tetapi bagaimana jika anda lebih suka Firefox? Atau hanya ingin mempunyai pembaca skrin desktop yang boleh anda gunakan dalam lebih dari satu keadaan. G Suite mengesyorkan NVDA sebagai salah satu aplikasi desktop kebolehaksesan terbaik.

Ia benar-benar percuma, dan anda boleh menggunakannya dengan Chrome dan Firefox. NVDA adalah kependekan dari Akses Desktop NonVisual, dan ini adalah alat hebat yang dilengkapi dengan banyak ciri.

Ia menyokong lebih dari 50 bahasa dan mempunyai antara muka yang sangat intuitif. Anda boleh melayari laman web mereka untuk memuat turun NVDA - sangat ringan dan sangat stabil.

Dokumen Google dibaca

JAWS - Pembaca Skrin Desktop

G Suite juga mengesyorkan pembaca skrin JAWS, yang merupakan kependekan dari Jobs Access With Speech. Sejauh ini adalah salah satu pembaca skrin paling popular.

Ia menyediakan penukaran teks ke pertuturan dan output Braille untuk golongan penglihatan. Anda boleh menggunakannya untuk membaca e-mel, laman web, dan ya, Dokumen Google juga.

Navigasi mudah, dan pengguna dapat melakukan semuanya dengan tetikus mereka. Ia juga dapat membantu anda mengisi borang dalam talian dengan cepat. Tidak seperti NVDA, JAWS tidak percuma, dan ia memerlukan anda membeli lesen walaupun untuk kegunaan peribadi.

baca dengan kuat dokumen Google

Pilihan Kebolehcapaian G Suite yang lain

Terdapat banyak pilihan yang sangat berguna untuk membaca skrin untuk G Suite, termasuk Google Docs. Tetapi sokongan Kebolehaksesan tidak berhenti hanya dengan alat untuk membaca dengan kuat. Terdapat jenis sokongan lain juga.

Paparan Braille

Fungsi ini hanya tersedia jika anda menggunakan Dokumen Google di komputer anda. Sekiranya anda menggunakan OS Chrome, pastikan anda memasang versi terbaru pelanjutan ChromeVox.

Sekiranya anda mahukan aplikasi Windows atau jika anda pengguna Firefox, NVDA atau Jaws akan berfungsi. Untuk menghidupkan paparan Braille di Google Docs, ikuti langkah berikut:

  1. Buka dokumen di Google Docs.

  2. Pergi ke "Alat", kemudian "Tetapan kebolehaksesan".

  3. Klik pada "Hidupkan sokongan pembaca skrin" terlebih dahulu.

  4. Dan kemudian klik "Hidupkan sokongan braille" seterusnya.

Menaip dengan Suara Anda

Adakah anda tahu bahawa anda boleh bercakap dengan Dokumen Google anda, dan teksnya akan muncul di skrin? G Suite mempunyai ciri yang sangat baik yang membolehkan anda menentukan kata-kata anda daripada mengetiknya.

Perlu diingat bahawa fitur ini buat masa ini, hanya tersedia jika Anda menggunakan Chrome sebagai penyemak imbas anda. Sebelum anda mula menggunakan fitur ini, pastikan mikrofon yang akan anda gunakan dihidupkan.

Setelah anda meliputinya, buka dokumen Google Docs dan pilih Tools> Voice Typing. Setelah anda bersedia mengucapkan kata-kata, klik pada ikon Mikrofon, dan anda sudah siap. Pastikan tidak terburu-buru dan cuba sebutkan perkataan anda sebanyak mungkin.

Dokumen Google Boleh Baca Dengan Bunyi dan Banyak Lagi

Dari segi ciri kebolehaksesan, Google telah maju jauh. Mereka sedar bahawa banyak pengguna mereka adalah orang kurang upaya.

Untuk penglihatan, beberapa pilihan bergantung pada penyemak imbas mana yang mereka gunakan dan jika mereka memerlukan aplikasi desktop. Tetapi Kebolehcapaian menawarkan penyelesaian untuk orang yang mungkin sukar menggunakan tangan dan tangan, maka pilihan imlak.

Adakah anda pernah menggunakan mana-mana ciri Kebolehaksesan Google sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found