PC & Mudah Alih

Cara Eksport Dari Google Dokumen ke HTML dengan kemas

Dokumen Google adalah program pemprosesan kata yang berpusat pada awan dalam talian yang hebat dan kaya ciri yang dibawa kepada kami oleh, tentu saja, oleh gergasi carian Google. Walaupun Dokumen tidak mempunyai semua lonceng dan peluit Microsoft Word, juara yang tidak dipertikaikan dalam arena pembuatan dokumen, ia masih cukup baik untuk hampir semua tugas pemprosesan kata dan mempunyai kelebihan sepenuhnya percuma dan tersedia di mana-mana penyemak imbas web. Walau bagaimanapun, Dokumen mempunyai satu kelemahan yang serius: sangat buruk untuk mengeksport HTML dengan betul. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda cara mengatasi batasan Dokumen di kawasan ini dan mengeksport dokumen dari Google Docs ke HTML dengan bersih.

Cara Eksport Dari Google Dokumen ke HTML dengan kemas

Dokumen adalah alat yang bagus untuk pasukan bekerjasama dalam satu dokumen. Anda semua boleh menambahkan bit anda dan membuat beberapa kandungan yang sangat hebat. Dengan kawalan versi dan keupayaan untuk mengurus banyak input, Google Docs membuat kerja projek kolaborasi. Untuk kebanyakan kandungan, mengeksport ke format yang berbeza hanyalah Simpan As atau salin dan tampal. Untuk HTML perkara lebih banyak terlibat. Dokumen Google memang mempunyai pilihan Eksport ke HTML asli tetapi kodnya sering sangat tidak kemas. Ini bermaksud anda mempunyai beberapa pekerjaan yang perlu dilakukan untuk membersihkannya dan menyiapkannya untuk web.

Sekiranya anda telah menghabiskan banyak hari untuk membuat kandungan untuk dieksport untuk blog atau laman web anda, anda telah berusaha keras untuk menggayakan. Melakukan salinan dan tampal tidak akan memotongnya; anda perlu mengeksport sebagai HTML untuk mengekalkan gaya tersebut, dan anda menginginkan eksport yang bersih sehingga halaman HTML yang dihasilkan dapat dibaca dan diubah.

Eksport dari Google Docs ke HTML

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan eksport bersih fail Dokumen anda ke HTML. Cara paling mudah adalah menggunakan skrip yang dipanggil GoogleDoc2HTML. Terdapat juga beberapa aplikasi web yang akan melakukan penukaran untuk anda. Kedua-dua kaedah berfungsi dengan baik.

GoogleDoc2Html

GoogleDoc2Html bermula sebagai alat yang dibuat oleh Omar Al Zabir dan diperhalusi dan diperbaiki oleh Jim Burch. Ini adalah skrip yang anda tambahkan ke Google Docs untuk membersihkan eksport HTML dan ia berfungsi dengan baik.

Inilah cara menggunakannya:

  1. Buka dokumen yang ingin anda eksport dalam Google Docs
  2. Pergi ke menu Alat, pilih ‘Editor skrip’.
  3. Ini akan membuka tab baru. Pada tab itu, salin dan tampal kod GoogleDocs2Html dari GitHub, menimpa fungsi stub yang dimulakan oleh editor skrip.
  4. Navigasi ke Fail dan Simpan sebagai ‘GoogleDoc2Html’.
  5. Navigasi ke Jalankan dan pilih ‘ConvertGoogleDocToCleanHtml’.
  6. Pilih Tinjauan Kebenaran apabila tetingkap timbul muncul. Anda mungkin perlu log masuk ke akaun Google anda.
  7. Klik teruskan untuk memberikan kebenaran.

Skrip kemudian akan membersihkan output HTML dari Google Docs dan menghantar hasilnya kepada anda melalui email. E-mel akan sampai dalam beberapa minit tetapi mungkin mengambil masa lebih lama bergantung pada ukuran dokumen. Satu perkara yang perlu anda ketahui mengenai penggunaan GoogleDoc2Html ialah skrip penggunaan tunggal. Ini akan membersihkan dan mengeksport dokumen untuk anda tetapi anda perlu mengulangi keseluruhan proses setiap kali anda ingin menggunakannya.

Pembersih HTML

Sekiranya gaya tidak menjadi masalah, laman web seperti HTML Cleaner, HTML Tidy, HTMLCleanup dan lain-lain boleh membantu. Ini tidak berinteraksi secara langsung dengan dokumen Google Docs anda; anda perlu memotong dan menampal HTML dan aplikasi akan membantu anda membersihkannya. Ada kemungkinan pemformatan anda mungkin tidak kemas tetapi sebahagian besar susun atur anda harus tetap utuh. Semasa saya mengujinya, tajuk dan hyperlink tetap utuh tetapi beberapa kata yang dicetak tebal dan dicetak miring dikeluarkan. Walaupun begitu, mereka masih boleh digunakan.

Apa sahaja alat yang anda gunakan untuk mengeksport dari Google Docs untuk membersihkan HTML, anda perlu memeriksa kodnya secara manual untuk memastikannya baik. Walaupun dengan ini, jauh lebih baik daripada menukar markup dalam Dokumen secara manual sebelum anda mengeksport!

Memerlukan lebih banyak bantuan dengan Dokumen Google? Kami mempunyai tutorial untuk meletakkan gambar latar di Google Docs, cara mengatur dokumen anda ke dalam folder dalam Dokumen, dan cara menambahkan format berdasarkan sintaks ke kod dalam Google Docs. Dan jika Dokumen tidak menyelesaikannya, lihat panduan ini untuk lima alternatif untuk Dokumen Google.