PC & Mudah Alih

Cara Membuat Inden Gantung di Google Docs

Google Docs adalah alat percuma yang hebat untuk membuat dan menyunting dokumen. Malangnya, banyak ciri jauh lebih baik dalam versi web, sementara aplikasinya kurang.

Sekiranya anda ingin membuat indentasi gantung di Google Docs, misalnya, satu-satunya cara untuk melakukannya adalah melalui versi web. Ini kerana aplikasi tidak membenarkan anda menyesuaikan pembaris dalam salah satu dokumen. Dan pembarisnya penting untuk membuat lekukan ini.

Baca terus dan ketahui cara membuat indentasi Dokumen Google tanpa terlalu banyak usaha.

Bermula

Untuk mendapatkan indentasi gantung dalam Dokumen Google, yang anda perlukan hanyalah akaun Google dan akses internet. Sayangnya, aplikasi iOS dan Android untuk Dokumen Google tidak membenarkan anda melihat dan menyesuaikan pembaris, yang, seperti yang disebutkan di atas, sangat penting untuk membuat indentasi gantung.

Aplikasi mudah alih paling baik digunakan untuk melihat dokumen, sementara versi web jauh lebih unggul untuk menyunting dokumen. Juga, adalah wajar bahawa menulis dan menyunting dokumen jauh lebih mudah di komputer daripada di telefon bimbit atau tablet.

Masing-masing menjadi milik mereka, tetapi jika anda ingin mempelajari cara membuat inden ini, anda harus beralih ke web Google Docs. Log masuk ke akaun Google anda dan baca terus untuk arahan selanjutnya.

Cara Membuat Inden di Google Docs

Tanpa basa-basi lagi, mari terus membuat lekukan di Google Docs (web):

  1. Lancarkan Google Docs di mana-mana penyemak imbas di komputer anda dan log masuk.

  2. Buka dokumen yang ingin anda edit.

  3. Pastikan untuk mengaktifkan pembaris dengan segera. Klik pada tab View (sudut kiri atas skrin anda), dan kemudian pilih Show Ruler dari menu dropdown.

  4. Anda akan melihat dua anak panah biru di awal pembaris. Salah satunya adalah penanda inden untuk baris pertama anda, dan yang lain adalah penanda inden kiri. Mereka menunjukkan jalan yang akan diikuti oleh teks anda. Untuk membuat inden, pilih perenggan yang ingin anda sesuaikan.

  5. Klik pada penanda atas (inden baris pertama) dan seret ke kanan. Oleh kerana ini adalah butang yang mudah disentuh, sila zum masuk penyemak imbas anda.

  6. Semasa anda menyeret, garis akan muncul dan menunjukkan panjang lekukan anda (dalam inci). Apabila anda melepaskan penanda baris pertama, perenggan akan diletakkan sesuai, dengan baris pertama menunjukkan lekukan.

  7. Sekiranya anda menggunakan penanda inden kiri, anda boleh membuat inden untuk keseluruhan perenggan, bukan hanya baris pertama. Pilih bahagian dan seret penanda bawah (inden kiri) ke kanan. Apabila anda melepaskannya, semua baris perenggan akan bergerak ke kanan.

Cara Membuat Inden Gantung di Google Docs

Anda baru belajar cara membuat lekukan biasa di Google Docs. Inilah cara anda membuat inden gantung:

  1. Inden gantung (atau negatif) digunakan dengan menggabungkan kedua inden. Inden negatif adalah apabila semua baris perenggan diindentasikan tetapi yang pertama. Selalunya, anda akan membuat indentasi gantung untuk bibliografi, memetik dan merujuk. Untuk memulakan, pilih bahagian anda dan seret penanda bawah (inden kiri) ke kanan.

  2. Kemudian, seret penanda atas (inden baris pertama) ke kiri pembaris.

  3. Melakukannya akan menghilangkan lekukan baris pertama dalam perenggan anda. Semua baris perenggan kecuali yang pertama akan dilekatkan.

Membuat indentasi gantung di Google Docs semudah itu. Di samping itu, anda boleh bermain dengan lekukan dengan menggunakan pilihan inden penurunan dan peningkatan. Mereka harus berada di sudut kanan atas skrin anda, tepat di atas pembaris.

Dengan menggunakan pilihan ini, anda dapat menurunkan atau meningkatkan lekukan selama setengah inci per klik pada setiap butang. Penanda adalah cara yang lebih baik untuk membuat lekukan mengikut pilihan anda.

Semoga Berjaya dengan Kertas Anda

Sekiranya anda mencarinya, kemungkinan besar anda adalah pelajar atau penulis yang bekerja di atas kertas. Inden gantung dalam Dokumen Google sangat berguna untuk sebarang petikan, kemungkinan besar dalam format MLA. Mungkin anda hanya membuat senarai dalam dokumen dan mahu kelihatan lebih baik.

Walau apa pun, selamat bereksperimen dengan lekukan. Perhatikan bahawa anda boleh menggunakan pilihan Undo bila-bila masa anda tidak berpuas hati dan mulakan dari awal. Beritahu kami jika ada perkara lain yang ingin anda tambahkan di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found