PC & Mudah Alih

Google Drive Gagal Memuat naik - Apa Yang Boleh Anda Lakukan

Awan dengan cepat menjadi pusat kehidupan kita. Ia menghubungkan peranti kami, menyimpan data kami, dan kadang-kadang memalukan selebriti malang. Laporan baru-baru ini dari International Data Corporation meramalkan bahawa akan ada sekitar 86 zettabyte data yang tersimpan di cloud pada tahun 2015. Memandangkan zettabyte adalah satu trilion gigabait, mudah untuk mengetahui mengapa sebarang masalah dengan penyedia perkhidmatan anda perlu diselesaikan dengan cepat.

Google Drive Gagal Memuat naik - Apa Yang Boleh Anda Lakukan

Google Drive adalah salah satu perkhidmatan awan terbesar dan paling popular yang ada. Sejak diluncurkan pada tahun 2012, telah berkembang menjadi lebih dari satu miliar pengguna, dan lebih dari 2 triliun file telah diunggah ke pangkalan data mereka yang berabun.

Jelas bahawa Google Drive penting bagi kebanyakan kita, jadi apabila ia tidak berfungsi dengan baik, ia boleh menjadi sumber kekecewaan dan kegusaran. Jadi, apa yang boleh anda lakukan untuk mencuba dan memperbaiki masalah muat naik anda?

Terdapat sebilangan besar penyelesaian, dan kami menyusunnya dari yang paling sederhana hingga yang paling mendalam. Sekiranya anda mengikuti senarai ini dari awal hingga akhir, anda seharusnya dapat menyelesaikan masalah dengan sedikit kekecohan.

Periksa Status Google Drive

papan pemuka gsuitestatus

Pertama sekali, pastikan bahawa ANDA yang mempunyai masalah. Sudah lama sejak gangguan perkhidmatan utama terakhir mereka pada tahun 2017, tetapi ada kemungkinan masalahnya tidak berakhir. Pergi ke Papan Pemuka Status G Suite Google untuk memastikan bahawa masalah tersebut tidak disebabkan oleh masalah teknikal yang lain hujung rantai. Sekiranya terdapat titik oren atau merah oleh Google Drive, pilihan terbaik anda ialah menunggu sehingga ia diperbaiki.

Pastikan Sambungan Anda Berfungsi

kedudukan rangkaian

Seterusnya, pastikan bahawa sambungan internet anda berfungsi dengan baik. Sekiranya anda menjalankan Windows 10, cuba jalankan penyelesai masalah. Klik kanan pada ikon LAN / WiFi di kanan bawah bar tugas, kemudian klik ‘Selesaikan masalah’. Sebagai alternatif, tekan Kekunci Windows + I untuk membuka tetingkap Tetapan, klik pada Rangkaian & Internet, kemudian klik pada Penyelesai masalah rangkaian.

Pada Mac, pergi ke Permohonan, kemudian Utiliti, kemudian buka Utiliti Rangkaian. Anda seharusnya dapat melihat status rangkaian anda dan jika ada masalah.

Anda juga perlu mencabut penghala anda selama lima belas saat kemudian menyambungkannya semula. Menetapkan semula penghala anda sering kali dapat menyelesaikan masalah seperti ini.

Mulakan semula Sandaran dan Segerak

Mematikan dan menghidupkannya semula adalah mantra sokongan teknikal dengan alasan, kerana ia menyelesaikan banyak masalah. Dalam kes ini, mulakan dengan memulakan semula proses Sandaran dan Penyegerakan Google Drive. Klik kanan pada ikon berbentuk awan Google Drive dalam dulang sistem anda, kemudian klik pada tiga titik untuk mendapatkan pilihan, kemudian klik Berhenti Sandaran dan Segerakkan. Kemudian mulakan semula program dan cuba muat naik sekali lagi.

Sekiranya gagal, cuba mulakan semula komputer anda. Pastikan anda memilih Restart daripada Shut Down jika anda menggunakan Windows 10, kerana ini memastikan komputer anda mati sepenuhnya (berlawanan dengan intuisi, Shut Down mengekalkan maklumat sistem tertentu, berkat ciri Permulaan Cepat Windows 10).

Sekiranya tiada petua ini berfungsi, cuba pasang semula Sandaran dan Segerakan. Muat turun semula program, klik kanan pada Menu Mula, pergi ke Aplikasi dan Ciri, cari Sandaran dan Segerakan dari Google dan klik padanya, kemudian klik Nyahpasang. Klik dua kali pada muat turun anda dan ikuti wizard.

Namakannya

Pastikan nama fail tidak mempunyai watak khas di dalamnya, seperti, /,? dan *. Tidak mungkin sistem operasi anda mengizinkannya, tetapi kadang-kadang ralat dapat terjadi, jadi singkirkan mereka jika ia muncul. Seterusnya, cuba ganti nama fail dari awal dan muat naik semula. Sekiranya tidak membetulkannya, cuba simpan fail dalam format lain.

Gunakan Tetingkap Peribadi atau Inkognito

penyamaran

Tingkap penyemak imbas peribadi tidak menyimpan kuki atau data lain, dan jadi jika fail akan dimuat naik dari satu, maka anda hampir menemui masalahnya. Pukul Ctrl + Shift + N atau Ctrl + Shift + P bergantung pada penyemak imbas anda, log masuk ke Google Drive dan teruskan memuat naiknya.

Kosongkan Data Penyemak Imbas Anda

clearbrowserdata

Walaupun data yang disimpan oleh penyemak imbas web anda dapat membantu mempercepat pengalaman internet anda dan menjimatkan penggunaan data mudah alih, ia juga dapat menjadi sumber sejumlah masalah. Sekiranya petua terakhir berfungsi untuk anda, ada peluang yang baik untuk menyelesaikan masalah ini sepenuhnya, dan walaupun ia tidak patut dicuba.

Buka Chrome, kemudian tekan Ctrl + Shift + Del. Pilih Setiap masa dari menu lungsur di sebelah Jangka Masa. Anda boleh mencentang kotak di sebelah Sejarah penyemakan imbas jika anda mahu melayari laman web yang anda lawati. Kemudian tekan Kosongkan data butang.

Cuba Penyemak Imbas Lain

Ini mungkin bug atau pemasangan yang rosak, tetapi penyemak imbas itu sendiri mungkin menjadi masalahnya. Cuba pilihan alternatif dan lihat apakah ia berfungsi lebih baik. Sekiranya berlaku, ini mungkin merupakan penyelesaian sementara anda sehingga Google Drive atau penyemak imbas anda dikemas kini untuk menyelesaikan masalah ini. Perlu juga memasang semula penyemak imbas pilihan anda jika ini berfungsi.

Pisahkan Muat Naik ke Bahagian Lebih Kecil

Memuat naik jauh lebih menuntut di rangkaian anda daripada memuat turun, dan kadang-kadang cuba memuat naik folder besar sekaligus boleh menyebabkan masalah. Cuba buat folder baru di Google Drive, kemudian muat naik fail secara individu dan bukannya keseluruhan folder.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan program seperti 7zip atau WinRAR untuk membuat arkib pelbagai bahagian, dan cuba memuat naiknya.

Semoga salah satu cadangan ini dapat menyelesaikan masalah anda. Sekiranya tidak, ada baiknya anda menghubungi Google sendiri untuk mengetahui apakah mereka dapat mencari jalan penyelesaian untuk anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found