PC & Mudah Alih

Pembaikan Terbaik: Google Drive Tidak Dimuat turun

Sekiranya anda mempunyai akaun Google, anda juga mempunyai storan percuma 15GB dengan Google Drive. Anda boleh mendapat lebih banyak lagi jika anda membeli langganan. Terlepas dari jumlah fail yang anda simpan di Google Drive, idenya adalah anda boleh memuat turunnya di mana sahaja pada bila-bila masa dan di mana-mana peranti.

Pembaikan Terbaik: Google Drive Tidak Dimuat turun

Google Drive kebanyakannya berfungsi seperti yang diiklankan, tetapi ada kalanya ia tidak akan memuat turun apa yang anda perlukan. Terdapat beberapa sebab mengapa ini berlaku, dan ada yang lebih senang diperbaiki daripada yang lain.

Dalam artikel ini, kami akan menyampaikan tutorial mendalam tentang cara menyelesaikan masalah dengan memuat turun Google Drive.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun?

Sebagai pemegang akaun Google, anda dapat mengakses Google Drive di komputer riba, PC anda, atau menggunakan aplikasi Google Drive pada peranti mudah alih anda.

Penyelesaian untuk menyelesaikan masalah Google Drive tidak memuat turun akan serupa di semua peranti, tetapi beberapa akan lebih spesifik.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun ke Komputer?

Sekiranya anda pengguna PC, Google Drive tersedia untuk anda di kedua-dua sistem operasi Windows dan macOS. Mari kita memecahkan masalah fail yang tidak dimuat turun untuk kedua-duanya.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive yang Tidak Dimuat ke Windows?

Pengguna Windows boleh mengakses Google Drive melalui penyemak imbas mana pun. Sekiranya Google Drive tidak memuat turun apa-apa, langkah pertama untuk menyelesaikan masalah adalah menutup penyemak imbas dan memulakannya semula.

Penyemak imbas Chrome adalah yang paling serasi dengan Google Drive, tetapi juga gagal apabila anda cuba memuat turun dari Google Drive. Salah satu penyelesaian terbaik adalah membersihkan cache dari Chrome. Itu sering menjadi masalah ketika bekerja dengan cekap. Inilah cara anda dapat melakukannya:

 1. Lancarkan Chrome dan kemudian klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 2. Pilih "Lebih Banyak Alat" dan kemudian "Hapus data penyemakan imbas."

 3. Tukar ke tab "Lanjutan" dan kemudian centang kotak "Imej dan fail yang dicache".

 4. Kemudian, pilih "Hapus data."

Setelah fail cache dibersihkan, pastikan untuk memulakan semula Chrome dan cuba lagi.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun ke Mac?

Adakah anda pasti memuat turun fail dari Google Drive dengan betul? Terdapat tiga kaedah asas yang boleh anda cuba menggunakan penyemak imbas mana-mana sistem operasi, termasuk macOS.

 • Kaedah 1 - Klik kanan pada fail di Google Drive dan pilih "Muat turun."

 • Kaedah 2 - Sorot fail atau fail, klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas dan pilih "Muat turun dari menu lungsur."

 • Kaedah 3 - Buka fail di Google Drive dan klik pada ikon penunjuk ke bawah di sudut kanan atas.

Sekiranya anda tidak menggunakan salah satu kaedah ini, anda tidak akan dapat memuat turun fail Google Drive apa pun. Namun, jika anda telah mencuba dengan betul tetapi masih belum banyak kejayaan, ada perkara lain yang boleh anda cuba.

 1. Pastikan anda masuk ke akaun Google yang betul jika anda cuba mengakses fail yang dikongsi.
 2. Kosongkan cache dan data penyemak imbas.

 3. Periksa sambungan internet anda.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun ke Android?

Anda perlu mempunyai akaun Google untuk dapat menikmati sepenuhnya ciri mana-mana peranti Android. Itu juga bermaksud bahawa anda boleh menggunakan aplikasi Google Drive dan mengakses semua fail anda yang tersimpan di peranti anda.

Sekiranya anda cuba memuat turun dokumen, foto, atau video ke peranti Android anda dari Drive dan tidak berfungsi, mungkin ada beberapa sebab mengapa. Pertama, periksa sambungan internet anda, sama ada Wi-Fi atau data mudah alih. Mungkin anda melebihi had bulanan?

Kemungkinan lain ialah anda tidak mempunyai storan yang mencukupi pada peranti anda untuk menyimpan fail yang dimuat turun. Periksa simpanan telefon anda dan hapus fail untuk memberi ruang. Akhirnya, anda mungkin perlu mengemas kini aplikasi Google Drive jika anda tidak menetapkannya untuk mengemas kini secara automatik. Pergi ke Play Store dan dapatkan kemas kini terkini.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun ke iPhone?

Apabila anda cuba memuat turun fail ke iPhone anda dari Drive, dan tidak akan berubah, periksa sambungan internet anda. Bergantung pada ukuran fail, anda mungkin perlu mempunyai sambungan yang sangat kuat untuk melihat kemajuan semasa memuat turun dengan segera.

Sekiranya anda benar-benar yakin bahawa internet anda stabil, pastikan iPhone anda mempunyai simpanan percuma yang mencukupi untuk menyimpan fail yang ingin anda muat turun. Apabila storan tidak mencukupi, muat turun akan berhenti, dan anda mungkin akan melihat ralat di skrin.

Akhir sekali, pastikan aplikasi Google Drive iOS pada iPhone anda terkini. Pergi ke App Store dan pastikan anda mempunyai versi terkini.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun ke Chromebook?

Google Drive adalah salah satu aplikasi Chrome OS lalai. Anda tidak hanya dapat mengakses versi web Drive melalui kedai web Chrome, tetapi Anda juga dapat menggunakan aplikasi Android.

Untuk lebih tepat, dengan syarat anda menggunakan Chromebook yang dibeli selepas tahun 2017, OS Android disatukan dengan OS Chrome, dan anda mempunyai yang terbaik dari kedua dunia.

Semasa anda cuba memuat turun sesuatu dari Google Drive ke Chromebook anda, anda mungkin berhadapan dengan ruang simpanan yang terhad. Sebagai peraturan, Chromebook kebanyakannya berasaskan awan, dan tidak ada banyak ruang untuk menyimpan fail.

Jadi, itu harus menjadi perkara pertama dalam agenda untuk mengesahkan. Walau bagaimanapun, masalah lain boleh merangkumi sambungan internet yang tidak stabil atau aplikasi yang tidak kemas. Sekiranya aplikasi Google Drive Android membeku, anda boleh memasangnya semula dalam beberapa langkah mudah. Inilah yang anda buat:

 1. Klik pada bulatan kecil di sudut kiri bawah skrin.
 2. Apabila Pelancar anda muncul, pilih anak panah yang menunjuk ke atas.
 3. Ini akan mengembangkan Laci Aplikasi anda. Cari dan klik kanan pada aplikasi Google Drive.
 4. Pilih "Nyahpasang" dan kemudian sahkan dengan mengklik "Nyahpasang" sekali lagi pada tetingkap pop timbul berikutnya.

Selepas beberapa saat, aplikasi Google Drive akan hilang dari App Drawer anda. Kemudian, yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Play Store di Chromebook anda dan memuat turunnya semula. Seluruh proses akan memakan masa beberapa minit. Mudah-mudahan, anda dapat memuat turun fail dari Google Drive sekali lagi.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive yang Tidak Dimuat turun Selepas Zipping?

Apabila anda memuat turun banyak fail dari Google Drive ke peranti anda, fail akan dibuat fail yang dimampatkan untuk lebih banyak kemudahan. Namun, kadangkala Drive tersekat semasa menyiapkan fail Zip.

Anda akan melihat "Menyiapkan Muat turun" sebentar, tetapi tidak ada yang berlaku. Satu muslihat yang sering berlaku adalah dengan mengklik "X" untuk menutup tab penyemak imbas, dan ketika diminta untuk "Tinggalkan laman web", pilih "Tinggalkan."

Daripada kehilangan muat turun sepenuhnya, tetingkap pop timbul yang meminta anda menyimpan fail Zip di komputer anda akan muncul. Ini hanya berlaku jika fail sudah siap, tetapi terdapat beberapa kelewatan. Sekiranya tidak berjaya, anda harus memulakannya dari awal. Kali ini, cuba penyemak imbas lain atau kosongkan fail cache terlebih dahulu.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun Foto?

Ramai orang menggunakan Google Drive terutamanya untuk menyimpan foto yang ingin mereka akses dari mana sahaja. Apabila Drive tidak membenarkan anda memuat turun gambar anda, terutamanya satu persatu, biasanya masalah dengan sambungan internet.

Tidak mungkin anda tidak mempunyai storan yang mencukupi untuk satu atau dua foto. Oleh itu, pastikan komputer atau peranti mudah alih anda disambungkan ke internet. Sekiranya anda menggunakan telefon atau tablet, periksa juga apakah Google Drive anda mempunyai kemas kini baru-baru ini, anda juga harus memuat turun.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun Video?

Masalah terbesar dengan memuat turun video dari Google Drive adalah bahawa fail video sering kali besar, walaupun tidak terlalu panjang.

Anda mungkin menghadapi situasi di mana anda ingin menyimpan video pendek ke telefon anda, misalnya, tetapi anda tidak menyedari bahawa failnya hampir 100GB.

Ada kemungkinan anda tidak mempunyai simpanan yang mencukupi di telefon atau tablet anda dan video tersebut tidak dapat disimpan. Namun, jika bukan itu masalahnya, kemungkinan Drive mengalami gangguan, dan anda boleh menghidupkan semula peranti anda atau memeriksa apakah aplikasi memerlukan kemas kini.

Bagaimana Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun Fail Besar?

Sebilangan pengguna akaun Google membayar banyak simpanan di Google Drive sehingga cukup ruang untuk menyimpan fail besar mereka di satu tempat. Contohnya, seseorang mungkin mahu memuat turun fail yang melebihi 200 GB.

Itu tidak hanya memerlukan sambungan internet yang stabil dan pantas tetapi juga ruang penyimpanan yang mencukupi di komputer anda - dan sedikit kepintaran sekiranya anda menghadapi masalah.

Apabila Google Drive mula memampatkan fail, kemungkinan ia akan tersekat dan gagal pada akhirnya. Penyelesaian penyelesaian memerlukan pengguna menggunakan mod Penyamaran dalam penyemak imbas mereka untuk tugas ini.

Namun, jika anda memulakan proses memuat turun tanpa menggunakan mod Penyamaran, maka “X” keluar dari tetingkap penyemak imbas. Kemudian, tunggu dan lihat apakah anda akan mendapat arahan untuk menyimpan fail tersebut di komputer anda.

Soalan Lazim Tambahan

1. Mengapa Google Drive Lambat?

Mungkin ada beberapa sebab mengapa Google Drive anda berfungsi dengan perlahan, tetapi dalam kebanyakan kes, sambungan internet anda atau pemproses peranti anda lambat. Sebagai alternatif, Google Drive mungkin mengalami masalah di hujung Google, tetapi itu adalah kejadian yang lebih jarang berlaku.

2. Bagaimana saya memuat turun fail yang tidak boleh dimuat turun dari Google Drive?

Semasa anda berkongsi fail atau folder dari Google Drive dengan orang lain, anda dapat memastikannya tidak dapat diedit atau dimuat turun oleh sesiapa pun. Apabila anda mengklik kanan pada fail dan memilih "Bagikan", Anda dapat menghapus centang "Editor dapat mengubah izin dan berbagi."

Itu akan menjadikan fail tidak boleh dimuat turun. Namun, jika tidak dicentang secara tidak sengaja dan orang yang telah anda kongsi fail mengeluh bahawa mereka tidak dapat memuat turunnya, pastikan untuk mencentang kotak itu lagi.

3. Bagaimana Saya Memperbaiki Had Muat turun Saya di Google Drive?

Sekali lagi, jika anda berkongsi fail dari Google Drive dengan orang lain, mereka mungkin mendapat mesej ralat bahawa mereka telah melebihi had muat turun.

Ini kerana Google meletakkan had pada fail yang dikongsi dan kemudian memulakannya semula selepas 24 jam. Untuk memintas masalah ini, buat salinan fail yang dimaksud, ganti namanya, dan kongsi lagi dengan rakan anda.

4. Bagaimana Saya Memperbaiki Google Drive Tidak Memuat turun?

Bergantung pada mengapa Google Drive tidak memuat turun, penyelesaian anda akan berbeza-beza. Anda mungkin perlu menukar penyemak imbas, menggunakan mod Penyamaran, hapus cache penyemak imbas, atau periksa sambungan internet anda.

Semasa menggunakan aplikasi mudah alih Drive, selalu pastikan bahawa peranti anda mempunyai simpanan yang mencukupi dan anda juga mempunyai versi aplikasi terbaru.

5. Mengapa Fail Pemacu Google Saya Tidak Dimuat turun?

Semasa memuat turun banyak fail dari Drive, proses memampatkan fail mungkin melambatkan tanpa diduga. Sekiranya boleh, cuba lagi, dan pastikan bahawa anda mempunyai sambungan internet yang stabil.

6. Bagaimana saya memuat turun Google Drive pada komputer riba saya?

Anda boleh menggunakan versi desktop Google Drive di komputer riba atau PC anda. Pergi ke halaman Google Drive rasmi dan pilih pilihan "Drive untuk Mac / PC".

Kemudian, di bawah "Untuk Individu", klik "Muat turun". Tetingkap pop timbul akan muncul. Pilih "Setuju dan Muat turun." Semasa fail memuat turun, jalankan di komputer anda dan kemudian log masuk dengan akaun Google anda.

Selalu Ada Cara untuk Mendapatkan Google Drive untuk Memuat turun Fail

Google Drive adalah salah satu produk Google yang paling popular dan banyak digunakan. Kita semua bergantung pada menyimpan fail di Drive. Dalam keadaan biasa, anda dapat melihatnya setiap kali memuat turun ke komputer atau peranti mudah alih anda.

Sekiranya Google Drive tidak memuat turun, biasanya masalah dengan sambungan internet atau ruang storan. Pada peranti mudah alih, tidak menggunakan Drive versi terbaru boleh menyebabkan masalah dengan muat turun.

Adakah anda pernah menghadapi masalah dengan Google Drive sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.