Internet

Google Earth vs Google Earth Pro

Anda kemungkinan besar pernah mendengar tentang Google Earth. Tetapi pernahkah anda mendengar tentang adiknya, Google Earth Pro?

Google Earth vs Google Earth Pro

Artikel ini akan melihat secara mendalam kedua versi perisian popular ini dan menerangkan semua yang perlu anda ketahui sebagai bakal pengguna. Ini juga akan membantu anda menentukan versi mana yang paling sesuai dengan keperluan anda. Mari kita mulakan dengan versi Google Earth biasa.

Apa itu Google Earth?

Google Earth telah wujud selama 18 tahun sekarang, dan dari rupa, perisian ini ada untuk kekal. Pada hakikatnya, Google Earth adalah program komputer yang mempunyai kemampuan untuk membuat model Bumi 3D.

Model ini terutamanya berdasarkan citra satelit. Program ini berfungsi dengan meletakkan data GIS, foto udara, dan gambar satelit ke dunia 3D yang telah disebutkan sebelumnya.

Dengan kata lain, Google Earth melakukan pemetaan sehingga pengguna dapat memeriksa Bumi seolah-olah berada di depan mereka.

Anda boleh menggunakan Google Earth untuk bergerak ke seluruh dunia, tetapi anda juga boleh memperbesar dan memeriksa jalan apa sahaja yang anda mahukan menggunakan Street View. Sudah tentu, itu bukan satu-satunya ciri yang terdapat di Google Earth.

Mari lihat pilihan lain yang boleh anda harapkan dari program ini.

Apa itu Google Earth

Citra

Citra program ini ditunjukkan pada perwakilan 3D digital Bumi. Ia memaparkan seluruh permukaan Bumi dengan menggunakan satu gambar gabungan yang diambil dari jarak jauh.

Sekiranya anda mengezum masuk dengan cukup, gambar akan berubah, menunjukkan versi kawasan yang lebih dekat yang telah anda zum masuk. Sudah tentu, gambaran ini sekarang akan mempunyai lebih banyak perincian. Ketepatan butiran ini boleh berbeza dari satu tempat ke tempat kerana gambar tidak diambil pada tarikh yang sama dan pada masa yang sama.

Pelayan Google digunakan untuk mengehoskan gambar. Oleh itu, setiap kali anda membuka Google Earth, perisian akan tersambung ke pelayan dan bertukar data. Oleh itu, anda perlu mempunyai sambungan internet untuk menjalankan perisian.

Objek 3D dan Citra

Google Earth dapat menunjukkan model bangunan, jalan, dan tumbuh-tumbuhan 3D yang hidup di beberapa lokasi, dan bahkan memaparkan citra 3D fotorealistik mereka.

Dalam versi awal perisian ini, bangunan dibuat terutamanya menggunakan program untuk pemodelan 3D, seperti SketchUp. Mereka kemudian dimuat naik ke Google Earth menggunakan Gudang Gambar 3D.

Banyak kemas kini kemudian, Google mengumumkan bahawa mereka akan mengganti model 3D sebelumnya dengan jaringan 3D yang dihasilkan secara automatik. Perubahan bermula dengan bandar-bandar yang lebih besar dan secara beransur-ansur merebak ke tempat lain di seluruh dunia.

Pemandangan Jalan

Sejak April 2018, orang dapat menggunakan Google Earth untuk memeriksa jalan mana pun yang mereka suka kerana Google Street View digabungkan sepenuhnya ke dalam Google Earth. Ciri ini memaparkan gambar panorama tingkat jalan 360 darjah.

Air dan Lautan

Sejak 2009, pengguna Google Earth dapat "menyelam" ke laut dengan memperbesar di bawah permukaan. Ciri ini menyokong lebih daripada 20 lapisan kandungan.

Maklumat untuk ciri ini telah dikumpulkan dari oseanografi dan saintis terkemuka.

Ciri-ciri Menarik Lain

  1. Bulan Google
  2. Google Mars
  3. Langit Google
  4. Simulator penerbangan
  5. Galaxy Cecair

Google Earth tersedia pada sistem operasi yang paling popular, termasuk Windows, Android, Linux, iOS, dan macOS.

Sebelum ini, pengguna perlu memuat turun Google Earth di komputer mereka untuk menikmati semua ciri-cirinya. Pada masa ini, anda boleh menggunakan versi penyemak imbas program ini yang mengandungi semua ciri yang disebutkan di atas. Dengan cara itu, anda dapat menjimatkan banyak ruang pada peranti anda.

bumi dalam krom

Sebagai ceri di atas, semua ini adalah percuma. Anda boleh mengujinya di sini.

Apa itu Google Earth Pro?

Google Earth Pro adalah program geospasial yang juga memaparkan model Bumi 3D. Perisian ini membolehkan penggunanya menganalisis dan menangkap data geografi Bumi.

Sederhananya, Google Earth Pro adalah naik dari Google Earth kerana dilengkapi dengan lebih banyak ciri yang dapat digunakan untuk tujuan profesional.

Inilah sebab mengapa Google Earth Pro menelan belanja $ 399 setiap tahun. Nasib baik, sejak 2015, Google Earth telah digunakan secara percuma untuk sesiapa sahaja.

Versi Pro perisian mempunyai semua ciri asas yang sama dengan Google Earth. Dengan ini, anda boleh menggunakan Google Earth Pro untuk hampir semua perkara yang anda gunakan untuk menggunakan Google Earth. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan penting.

Pertama, mari kita mulakan dengan ciri tambahan Google Earth Pro.

Pengukuran Lanjutan

Google Earth Pro membenarkan penggunanya menggunakan alat pengukuran canggih untuk mengukur perkembangan tanah, tempat letak kereta, dll.

Percetakan Resolusi Tinggi

Pengguna dapat mencetak gambar beresolusi tinggi yang telah mereka ambil di Google Earth Pro dengan resolusi hingga 4800 × 3200 piksel.

Import GIS

Pengguna dapat memvisualisasikan fail MapInfo (.tab) dan bentuk ESRI (.shp).

Pembuat Filem

Perisian ini membolehkan penggunanya mengeksport filem Windows Media dan Quicktime HD.

Lapisan Data Pro Eksklusif

Lapisan data eksklusif merangkumi bungkusan, jumlah lalu lintas, dan demografi.

Anda boleh memuat turun Google Earth Pro dari laman web rasmi.

Versi Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Seperti yang anda lihat, Google Earth adalah perisian pemula yang dapat digunakan semua orang untuk memeriksa Bumi, mempelajari lebih lanjut mengenai planet kita, atau menavigasi ke tujuan tertentu.

Sebaliknya, Google Earth Pro bertujuan untuk penggunaan profesional yang lebih serius. Sudah tentu, keputusannya terpulang kepada anda. Ia bergantung pada apa yang anda mahu lakukan dan apa yang anda perlukan perisian ini.

Beberapa perbezaan penting yang harus anda ketahui termasuk yang berikut:

  1. Anda boleh mencetak gambar resolusi skrin di Google Earth, sementara anda dapat mencetak foto resolusi tinggi premium di Google Earth Pro.
  2. Google Earth menghendaki penggunanya mencari secara manual kawasan yang ingin mereka lihat. Google Earth Pro membantu pengguna mencari lokasi tersebut secara automatik.

    Versi Mana Yang Perlu Anda Pilih

  3. Anda boleh mengimport fail gambar di Google Earth. Mengenai versi Pro, anda boleh menggunakan ciri Super Image Overlay Google Earth.

Secara umum, jika anda memerlukan ciri Google Earth untuk tujuan perniagaan, pilihan jelas anda adalah versi Pro. Sekiranya anda hanya ingin bersenang-senang dan mempelajari sesuatu yang baru, maka versi asas Google Earth adalah untuk anda.

Selamat Menjelajah Bumi

Terdapat banyak perkara yang dapat anda lakukan dengan perisian ini, sama ada belajar tentang bandar dan negara baru, mencari lokasi dan mercu tanda tertentu, atau merancang laluan untuk digunakan dan tempat yang akan dikunjungi pada percutian anda yang akan datang. Ingatlah untuk bersenang-senang dalam proses dan nikmati penjelajahan di Bumi.

Mana antara dua versi berikut yang lebih menarik bagi anda? Adakah terdapat program serupa yang ingin anda cadangkan? Beritahu kami dalam komen di bawah.