Alat

Borang Google vs Borang Microsoft

Adakah anda perlu membuat tinjauan atau tinjauan? Bagaimana dengan membuat kuiz yang menyeronokkan untuk anak-anak?

Pada masa lalu, anda harus membuat jenis bentuk dari awal menggunakan program pemprosesan kata. Tetapi Google menemui jalan penyelesaian untuk itu. Mereka membuat Borang Google dan Microsoft segera mengikutinya.

Tetapi bentuk mana yang sesuai untuk anda?

Itu bergantung pada apa yang anda mahu lakukan.

Ketahui kelebihan dan kekurangan kedua-dua Borang Google dan Borang Microsoft sehingga anda dapat memilih yang sesuai untuk keperluan anda.

Borang Google vs Borang Microsoft

Borang Google dan Borang Microsoft menawarkan fungsi teras yang sama, jadi mungkin sukar untuk memilih antara keduanya. Beberapa fungsi utama termasuk:

Templat Soalan dan Jawapan

Pertama dan terpenting, kedua-dua borang ini menawarkan pilihan mengenai cara bertanya dan mencatat jawapan. Tetapi Google keluar sedikit lebih awal daripada Microsoft di bidang ini dengan lebih banyak pilihan dalam pelbagai jenis pertanyaannya.

Jawapan pelbagai pilihan adalah andalan, tetapi Google juga membenarkan pengguna membuat borang yang memerlukan jawapan berdasarkan teks dan skala linear. Anda bahkan boleh menggunakan beberapa bahagian dalam satu bentuk atau menambahkan logik bersyarat ke borang Google anda.

Microsoft, sebaliknya, tidak menyokong beberapa bahagian yang terpisah. Anda boleh menggunakan logik Cabang atau bersyarat dalam bentuk MS, tetapi pilihan anda dalam jenis borang terhad kepada enam pilihan seperti jawapan Teks dan Pilihan berganda.

Berkongsi dan Bekerjasama dengan Orang Lain

Kedua-dua alat ini membolehkan anda berkongsi borang dengan orang lain.

Dengan Microsoft, anda hanya memerlukan ID MS aktif untuk berkongsi pautan secara langsung atau melalui e-mel. Anda juga boleh menggunakan ciri sematkan di laman web. Namun, anda tidak boleh menyekat siapa yang dapat mengklik pautan melainkan anda mempunyai langganan berbayar. Anda juga tidak dapat menambahkan kolaborator menggunakan versi Microsoft Forms percuma.

Google membenarkan berkongsi pautan dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh Microsoft, tetapi ia juga membolehkan anda menambahkan kolaborator tanpa mengeluarkan wang tambahan. Anda hanya memerlukan alamat e-mel yang berfungsi untuk menambahkan seseorang sebagai kolaborator. Google juga memberi anda lebih banyak kawalan mengenai siapa yang melihat borang dengan pilihan penyuntingan mengenai siapa yang mempunyai akses atau siapa yang dapat menambahkan kolaborator.

Raja Templat

Kecuali anda berada dalam industri reka bentuk atau mempunyai banyak waktu untuk belajar, kemungkinan anda memerlukan templat yang boleh anda masukkan maklumat dan hantar. Di sinilah Google bersinar.

Mereka mempunyai banyak pilihan dari jemputan elegan untuk ulang tahun ke-50 datuk nenek anda hingga tinjauan berdasarkan teks biasa untuk pasukan. Dan anda boleh menguruskan sebahagian besar keperluan borang anda dengan menggunakan ciri ringkas ini.

Malangnya, Microsoft tidak begitu senang dengan pilihan dan kemudahan seperti ini.

Bentuk Bergaya

Baiklah, jadi Microsoft mungkin tidak mempunyai pilihan templat terbaik berbanding dengan Google. Tetapi anda mungkin mengabaikannya dengan pelbagai tema. Sekiranya anda seorang pelekat tema grafik yang merangkumi keseluruhan borang, Microsoft mungkin menjadi pemenang yang jelas di sini.

Itu tidak bermaksud bahawa Google tidak menawarkan pilihan tema. Mereka buat. Mereka mungkin tidak begitu menarik atau dinamis seperti tema Microsoft, tetapi jika anda ingin berkompromi dengan skema warna dasar, pemilihan templat Google sangatlah berharga.

Jadi itu adalah fungsi utama yang dikongsi oleh Google Form dan Microsoft Forms. Sekarang, mari kita bahas beberapa perkara yang unik untuk setiap borang.

Ciri Bentuk Unik Microsoft

Microsoft mempunyai beberapa ciri khusus yang mungkin menjadi penentu bagi anda:

Kod QR

Borang Microsoft memberi anda kod QR untuk membantu berkongsi cinta. Ini mungkin bukan ciri yang diperlukan, tetapi memudahkan pengguna peranti mudah alih dan tablet mengakses borang dan memberi respons. Ia juga memberikan nuansa moden menggunakan teknologi yang relevan hari ini.

Sebagai bonus, pengguna juga boleh memuat turun kod QR atau menambahkannya ke komunikasi lain seperti e-mel untuk akses yang lebih baik.

Sokongan Hamparan

Formulir Google dan Microsoft Forms menawarkan sokongan untuk suite spreadsheet masing-masing. Perbezaannya adalah bagaimana sokongan terbina dalam berfungsi. Untuk pengguna MS, itu bermaksud membuka Office Suite yang aktif dan memuat turun hamparan ke sistem anda. Setelah selesai, anda boleh mengimport data borang daripadanya.

Ciri-ciri Bentuk Unik Google

Masih belum membuat keputusan mengenai Google Form?

Lihatlah beberapa ciri eksklusif yang tidak akan anda temui di Microsoft Forms:

Memuat naik Fail

Sekiranya anda perlu menjejaki tugas kuliah atau sekolah, Google Forms membolehkan anda memuat naik fail. Ciri ini menjadikannya mudah jika anda memerlukan borang untuk pengesahan dokumen.

Sokongan Hamparan

Seperti yang disebutkan di atas, Microsoft dan Google menawarkan sokongan terpadu untuk program spreadsheet masing-masing. Tetapi Google menjadikannya lebih mudah kerana maklumat itu disimpan di awan. Ini bermaksud bahawa daripada memuat turun hamparan, anda hanya perlu mengetuk satu butang untuk membuka helaian. Tidak perlu memuat turun tambahan.

Borang Google vs Borang Microsoft untuk Kuiz

Siapa pemenang yang jelas untuk kuiz?

Malangnya, jawapannya tidak mudah.

Borang Google dan Microsoft Form menawarkan pelbagai pilihan untuk membuat kuiz. Oleh itu, ia sangat bergantung pada seberapa rumit anda merancang membuat kuiz anda.

Pergi dengan Borang Microsoft jika anda mahu:

  • Lihat pratonton borang menggunakan desktop atau mudah alih terbina dalam

  • Gunakan pilihan saham seperti kod QR, masukkan ke OneNote

  • Import data atau hasil eksport menggunakan Excel

  • Tetapkan tarikh mula dan akhir dengan masa tertentu untuk akses. Kemudian, Lihat masa purata untuk menyelesaikan kuiz

Pergi dengan Borang Google jika anda mahu:

  • Gunakan ciri muat naik fail untuk pengesahan dokumen
  • Susun soalan ke dalam beberapa halaman

  • Kongsi ke media sosial menggunakan perkongsian pautan

  • Berinteraksi dengan Helaian Google secara langsung

Sekiranya anda tidak fikir anda memerlukan ciri yang disenaraikan, anda boleh menggunakan borang borang untuk membuat kuiz. Mereka berdua melakukan fungsi utama yang serupa dengan pengecualian yang disenaraikan di atas.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah Bentuk Microsoft di Office 365?

Borang Microsoft di Office 365 membolehkan anda membuat pelbagai bentuk untuk tujuan peribadi, perniagaan, dan pendidikan. Tetapi anda memerlukan langganan berbayar untuk mengakses program MS Suite di Microsoft 365.

Anda boleh mengakses Borang Microsoft dengan empat cara:

• Melalui penyemak imbas web

• OneDrive untuk Perniagaan

• ExcelOnline

• OneNoteOnline

Namun, perlu diingat bahawa anda memerlukan kelayakan masuk 365 yang sah untuk mengakses program Borang.

Bagaimana Anda Menggunakan Borang Microsoft?

Salah satu kaedah termudah untuk menggunakan Microsoft Form adalah melalui penyemak imbas web.

Ikuti langkah-langkah ini untuk memulakan:

• Pergi ke laman web Borang Microsoft

• Log masuk dengan kelayakan kerja Microsoft 365, kelayakan sekolah, atau akaun MS

• Klik pada Borang Baru

• Namakan Borang

• Pilih Tambah Soalan

• Pilih jenis soalan

• Klik Bahagian untuk menyusun bahagian soalan

Untuk Soalan Pilihan:

• Masukkan teks untuk soalan dan setiap pilihan

• Pilih Tambah Pilihan untuk menambah lebih banyak pilihan atau Tambah "Lain" untuk teks Pilihan lain

• Klik pada butang tong sampah di sebelah pilihan untuk membuangnya

• Pilih tiga titik mendatar untuk pilihan More dan Shuffle untuk mengacak secara rawak

Borang menyimpan secara automatik semasa anda membuatnya.

Apakah Beberapa Alternatif untuk Borang Google?

Sekiranya Google Form tidak mempunyai tahap penyesuaian yang anda perlukan, anda juga boleh mencuba alternatif berikut:

SurveyMonkey

Sekiranya anda ingin menggunakan program borang untuk tujuan perniagaan seperti mendapatkan maklum balas pelanggan atau tinjauan penyelidikan pasaran, SurveyMonkey mungkin merupakan pilihan yang baik. Ia tidak percuma, tetapi anda mendapat sehingga 10 soalan secara percuma.

KaptenForm

Adakah anda mencari alternatif WordPress? CaptainForm adalah plugin bentuk yang menampilkan pelbagai templat dan juga drag-and-drop editor. Mereka juga menawarkan rancangan percuma sehingga anda dapat menggunakannya pada ujian pertama.

Bolehkah Anda Menggunakan Borang Google dalam Pasukan Microsoft?

Ya, mungkin menggunakan Google Form dalam pasukan Microsoft. Ini adalah cara mengedit beberapa tetapan dan mula menggunakan borang anda di MS Teams:

• Simpan Borang Google ke Drive dan buat salinannya

• Buka salinan Borang Google

• Klik pada ikon gear Tetapan dalam salinan borang

• Di bawah tajuk "Memerlukan log masuk", hapus centang "Hadkan kepada 1 respons"

• Klik Simpan

• Pilih Kongsi pada salinan borang

• Klik pada ikon pautan dan pilih Salin

• Pergi ke Microsoft Team dan kongsi pautan yang disalin

Bagaimana Saya Menukar Borang Google ke Borang Microsoft?

Terdapat banyak cara untuk memindahkan dokumen dari G Suite ke Microsoft Suite, tetapi sayangnya, ia tidak meluas ke borang. Anda boleh mencuba aplikasi pihak ketiga tetapi tidak ada jaminan bahawa data akan tetap utuh.

Adakah Bentuk Google Sama dengan Borang Microsoft?

Google Form dan Microsoft Form mempunyai banyak fungsi utama yang sama dengan beberapa perbezaan utama. Paling ketara, kedua-dua suite bentuk berfungsi dengan baik dalam ekosistem pejabat mereka sendiri tetapi tidak dengan yang lain.

Dapatkan Kreatif dengan Borang

Sama ada anda membuat kuiz matematik untuk kelas atau mendapatkan maklum balas daripada pasukan anda, terdapat banyak cara untuk menggunakan program borang. Mungkin anda tidak perlu menggunakan Google atau Microsoft kerana anda menggunakan suite pejabat yang anda miliki, tetapi itu bukan satu-satunya pilihan anda.

Cuba kedua-duanya dan lihat mana yang paling sesuai untuk anda. Anda mungkin mendapati bahawa beberapa situasi memerlukan satu program berbanding yang lain, dan itu juga baik!

Adakah anda lebih suka Borang Microsoft atau Borang Google? Beritahu kami mengapa di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found