Internet

Cara Menghapus Mesej di Google Hangouts

Kita semua telah mengatakan perkara yang kita mahu dapat diambil kembali. Dan kami telah menghantar semua mesej yang ingin kami hapus. Dalam beberapa kes, mungkin. Google Hangouts adalah aplikasi yang menawarkan kemungkinan seperti itu.

Sekiranya anda telah menghantar sesuatu melalui Google Hangouts yang ingin anda hapus, anda akan senang mengetahui perkara itu mungkin. Tetapi ada beberapa peringatan, jadi teruskan membaca untuk lebih banyak lagi.

Memadamkan Mesej di Google Hangouts

Google Hangouts menikmati peningkatan dalam pangkalan penggunanya baru-baru ini. Mungkin akibatnya, ia juga menerima beberapa kemas kini dalam waktu yang singkat.

Kemas kini pada pertengahan 2019 membolehkan pengguna menghapus mesej yang dihantar dalam sembang peribadi. Sebelum itu, hanya pengguna perusahaan G Suite yang memiliki pilihan untuk menghapus pesan.

hangouts google memadam mesej

Malangnya, anda tidak dapat memadamkan perbualan di kedua-dua hujungnya. Maksudnya, walaupun anda menghapusnya, peserta yang lain tetap dapat mengaksesnya.

Tidak ada cara untuk menghapus mesej dari peranti orang lain. Juga, perhatikan bahawa Google Hangouts tidak menawarkan pilihan untuk menghapus mesej individu. Anda hanya boleh mengalih keluar keseluruhan perbualan dengan satu pengguna atau kumpulan.

Memadamkan Mesej dari Desktop Anda

Cara termudah untuk menghapus sejarah mesej dengan seseorang adalah dengan mengakses Google Hangouts dari komputer anda.

 1. Pergi ke hangouts.google.com, atau log masuk ke akaun Gmail anda dan akses Hangouts dari sana.

 2. Anda sekarang perlu mengarahkan perbualan untuk mendedahkan tiga titik menegak di sebelahnya.

 3. Klik tiga titik menegak untuk mengakses menu lungsur.

 4. Dari menu lungsur turun, pilih "Padam".

 5. Pada pop timbul, klik pada butang "Padam" sekali lagi.

Anda juga mempunyai pilihan untuk "Mengarkibkan" perbualan sebagai gantinya. Pengarkiban membuang perbualan dari senarai aktif anda dan menyimpannya dalam arkib anda.

Sekiranya anda hanya mahu menyembunyikan perbualan untuk menguraikan senarai anda, lebih baik anda mengarkibkannya. Dengan cara itu, anda boleh kembali dan memeriksanya kemudian jika diperlukan.

Menghapus perbualan akan menghapuskannya dari rekod anda sepenuhnya.

Sekiranya anda ingin menghapus perbualan kumpulan, anda tidak perlu menyelesaikan masalah. Sebaliknya, tinggalkan kumpulan itu, dan ia akan hilang dari senarai anda.

Matikan Sejarah Perbualan

Menghapus mesej sepanjang masa boleh menjadi kerumitan. Anda mungkin lebih mudah mematikan riwayat perbualan anda jika anda kerap menghapus mesej.

Dengan sejarah perbualan dimatikan, mesej hanya akan kekal di peranti anda sehingga tidak lama selepas anda melihatnya. Kemudian, aplikasi akan menghapusnya. Dengan begitu, anda tidak perlu risau untuk kembali dan menghapus sejarah anda.

Inilah caranya:

 1. Pergi ke hangouts.google.com, atau akses dari akaun Gmail anda.

 2. Buka perbualan aktif dan klik pada ikon roda gigi di bahagian atas untuk membuka menu Tetapan.

 3. Dalam tetapan, cari "Sejarah percakapan" dan hapus centangnya.

 4. Klik butang "OK".

Sekiranya anda mengubah tetapan sejarah perbualan dengan cara ini, Hangouts akan memberitahu semua orang dalam perbualan.

Bila-bila masa anda mahu mula menyimpan sejarah lagi, ulangi prosesnya. Tandai kotak sejarah perbualan, dan Hangouts akan mula menjejaki perbualan anda sekali lagi.

Sekali lagi, penting untuk diperhatikan bahawa ini adalah tindakan sepihak. Sejarah perbualan peserta lain akan disimpan pada peranti mereka kecuali mereka memilih untuk tidak menyimpannya.

Menghapus Perbualan dari Aplikasi Mudah Alih Hangouts

Proses serupa akan menghapus perbualan di versi mudah alih Google Hangouts.

 1. Buka aplikasi Google Hangouts.

 2. Pilih perbualan yang ingin anda padamkan.

 3. Klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 4. Kemudian, pilih "Pilihan" dari menu lungsur turun.

 5. Ketuk "Padam perbualan" di bahagian bawah pilihan.

 6. Ketuk "Padam" apabila amaran muncul.

Sama ada anda memadam perbualan di telefon pintar atau peranti lain, percakapan akan dihapuskan di mana sahaja. Anda menghapusnya dari akaun Google anda, serta peranti anda yang bersambung dengannya.

Memadamkan Gambar yang Dihantar melalui Google Hangouts

Sekiranya anda ingin membuang gambar yang anda kongsi melalui hangouts, anda boleh melakukannya di album Google anda. Dan, ini akan memadamkan gambar di kedua hujung perbualan.

Di komputer anda, pergi ke get.google.com/albumarchive. Dalam arkib album anda, anda akan menemui folder berlabel "foto dari hangouts." Di sana, anda akan melihat semua gambar yang anda hantar melalui Google Hangouts. Padamkan sebarang gambar yang ingin anda alih keluar, dan gambar tersebut akan hilang secara automatik dari perbualan masing-masing.

Sekiranya peserta lain memuat turun gambar sebelum anda menghapusnya, tidak banyak yang boleh anda lakukan.

Sebanyak Satu Pencegahan Bernilai Sebilangan Mesej yang Dihapus

Anda mempunyai beberapa pilihan dalam hal menghapus pesan di Hangouts, tetapi tidak ada yang dapat menghapus pesan dari perangkat penerima.

Sekiranya anda hanya mahu menguruskan perbualan anda dengan lebih baik atau ingin melindungi maklumat pada peranti anda, anda dilindungi. Anda dapat menghapus perbualan dengan cepat dan bahkan menghalang Hangouts daripada menjejaki sejarah anda sama sekali.

Malangnya, jika anda ingin "menghantar" mesej, tidak ada pilihan sebenar untuk melakukannya.