PC & Mudah Alih

Adakah Google Hangouts Mempunyai Enkripsi Akhir ke Akhir?

Langsung dari kelawar, jawapan untuk soalan tajuk adalah tidak. Google Hangouts tidak mempunyai enkripsi hujung ke hujung. Google menggambarkan enkripsi Hangouts berfungsi, kerana mengenkripsi mesej dalam perjalanan, iaitu ketika mereka dihantar.

Adakah Google Hangouts Mempunyai Enkripsi Akhir ke Akhir?

Ini bermaksud bahawa Google mempunyai akses ke semua mesej anda di Hangouts. Terserah anda untuk memutuskan sama ada anda baik-baik saja atau tidak. Tetap bersama kami untuk perbincangan yang lebih mendalam, di samping petua keselamatan dan beberapa cadangan aplikasi pemesejan alternatif (dengan enkripsi hujung ke hujung).

Google Hangouts - Kebenaran di Sebalik Tirai

Kontroversi selalu mengikuti Google Hangouts, yang tidak pernah menjadi aplikasi pemesejan. Persaingan ini sangat sengit dalam kategori ini, dengan Facebook mengukuhkan kedudukannya dalam pemesejan segera dengan pelanggan Messenger dan WhatsApp.

Salah satu sebab mengapa Hangouts tidak begitu dipercayai seperti pesaingnya adalah kerana kekurangan enkripsi dari ujung ke ujung. Ringkasnya, jenis enkripsi ini adalah yang paling selamat, kerana melindungi mesej daripada sebarang mata kasar. Hanya pengirim dan penerima mesej yang dapat melihat mesej tersebut.

Orang tidak begitu peduli dengan privasi dalam talian mereka sehingga Edward Snowden membuat pendedahan kontroversialnya dan mengejutkan semua orang. Berikutan itu, semua syarikat utama seperti Google dan Apple menggandakan sistem penyulitan mereka.

Masalah dengan Google Hangouts adalah bahawa ia tidak pernah cukup selamat. Sekiranya anda berpendapat bahawa hanya Google yang dapat mengakses mesej anda di Hangouts, anda salah. Dilaporkan, mereka berbagi maklumat pengguna mereka dengan agensi kerajaan, tetapi mereka tidak ingin mengungkapkan berapa kali.

Penyulitan Akhir ke Akhir Google Hangouts

Cara Menggunakan Hangouts Google dengan Selamat

Google Hangouts tidak begitu teruk pada iOS atau Android jika anda tahu bagaimana untuk tetap selamat dalam talian. Perkara pertama yang harus anda elakkan ialah menghantar URL gambar sekiranya sensitif. Hangouts menggunakan perkongsian URL awam, yang sangat mudah mendapat perhatian pihak ketiga.

Seseorang tidak perlu menjadi penggodam untuk mengetahui gambar awam ini, jadi ingatlah. Cara paling selamat untuk menggunakan Google Hangouts atau aplikasi dalam talian yang lain adalah dengan perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai.

ExpressVPN mendahului persaingannya, menjadi pelanggan VPN nombor satu di dunia. Laman web rasmi memberikan lebih banyak maklumat dan borang pendaftaran. Anda tidak memerlukan enkripsi khas untuk aplikasi apa pun jika anda disambungkan ke VPN yang boleh dipercayai kerana ia menambahkan lapisan keselamatan.

Perkara terbaik mengenai ExpressVPN ialah ia berfungsi pada hampir semua peranti moden, termasuk tablet, telefon, komputer, penghala, dll.

Google Hangouts Mempunyai Enkripsi Akhir ke Akhir

Cubalah Beberapa Alternatif yang Lebih Selamat

Anda boleh menggunakan Hangouts Google jika anda mahu, tetapi ada beberapa alternatif yang lebih baik dengan penyulitan akhir ke akhir. Beberapa pilihan lebih popular daripada yang lain, tetapi pada dasarnya semuanya lebih selamat daripada Google Hangouts.

WhatsApp

WhatsApp adalah aplikasi terkenal di dunia yang digunakan oleh berjuta-juta setiap hari. Ia menawarkan semua fungsi aplikasi pesanan dengan enkripsi dari hujung ke hujung. Penyulitan ini ditambahkan pada tahun 2016, dan ia berfungsi. Hanya pengirim dan penerima yang dapat melihat mesej tersebut. Perkara yang sama berlaku untuk panggilan audio dan video di aplikasi.

Anda boleh mendapatkan WhatsApp pada peranti Android atau iOS. Langkah keselamatan tambahan WhatsApp termasuk pengesahan akaun kod laluan dan pengesahan kod penyulitan pada menu butiran hubungan anda. Dan WhatsApp menjamin bahawa ia tidak menyimpan sebarang mesej.

Wickr

Wickr adalah aplikasi pesanan yang semakin popular berkat ciri keselamatannya. Ia mempunyai aplikasi penggunaan peribadi dan aplikasi penggunaan perniagaan. Anda boleh menggunakan Wickr pada peranti Android, iOS, Mac, Linux, dan Windows. Bukan sahaja mesej disulitkan dengan enkripsi ujung ke ujung, tetapi panggilannya juga.

Di samping itu, aplikasi ini menampilkan pemberitahuan tangkapan layar jika diambil oleh pengguna yang cuba menyimpan beberapa mesej. Tambahan pula, aplikasi iOS Wickr menyekat papan kekunci pihak ketiga, dan pada Android, ia menyekat lapisan skrin. Langkah keselamatan terakhir adalah penghancur yang selamat, yang melindungi fail yang sebelumnya anda hapus dari peranti anda (yang boleh digali sebaliknya).

Isyarat

Artikel ini tidak akan lengkap tanpa menyebutkan Signal, yang merupakan aplikasi pesanan selamat yang menetapkan standard. Mereka mempunyai sistem enkripsi dari ujung ke ujung yang luar biasa, dan bahkan mereka (pembangun aplikasi) tidak dapat menyahsulitkan mesej anda.

Panggilan suara dan video juga disulitkan. Kod mereka adalah sumber terbuka, yang memberikan ketelusan sepenuhnya. Sekiranya anda mahu, anda boleh menghantar mesej yang hilang setelah beberapa lama, untuk berjaga-jaga. Aplikasi ini tidak menyimpan maklumat tambahan, dan hanya menyimpan data yang diperlukannya. Akhirnya, terdapat pilihan keselamatan kata laluan dua langkah yang boleh anda gunakan.

Isyarat tersedia untuk peranti Windows, iOS, dan Android.

Sentiasa Selamat Dalam Talian

Google Hangouts mempunyai enkripsi yang cacat, yang dapat diterima oleh beberapa orang, sementara yang lain menghindarinya kerana itu. Sekiranya anda ingin terus menggunakannya, ingatlah untuk mengaktifkan protokol VPN yang selamat.

Alternatif yang kami tawarkan di sini menggunakan enkripsi end-to-end, dan jika itu adalah perhatian utama anda, kami sarankan menggunakannya melalui Google Hangouts. Apakah aplikasi pesanan pilihan anda? Mengapa anda memilihnya? Kongsi jawapan dan soalan anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found