Alat

Google Hangouts vs Google Duo - Mana Yang Harus Anda Gunakan?

Semasa bercakap tentang aplikasi dan perkhidmatan Google, kualiti selalu menjadi kata kunci. Google ada di mana-mana, dan walaupun anda bukan pengguna peranti Android, anda bergantung pada Google untuk hampir semua perkara. Bagaimanapun, akaun Google adalah pintu masuk ke banyak perkhidmatan lain.

Google Hangouts vs Google Duo - Mana Yang Harus Anda Gunakan?

Namun, mengenai platform media sosial, panggilan video, dan aplikasi pesanan, Google mengambil sedikit masa untuk mengetahui. Terdapat Google Duo dan Google Hangouts, wujud bersama di luar sana. Adakah anda menggunakan hanya satu atau kedua-duanya? Dan bagaimana perbandingan kedua-dua aplikasi itu?

Bagaimana Mereka Sama?

Selain daripada menjadi produk Google, kedua-dua aplikasi ini mempunyai persamaan lain. Perkara utama ialah kedua-duanya memudahkan panggilan video. Dan ini adalah usia panggilan video. Apa yang pernah menjadi impian futuristik adalah sebahagian daripada kehidupan seharian orang di seluruh dunia. Hangouts telah wujud lebih lama daripada Duo dan pilihan panggilan video adalah lanjutan dari banyak ciri.

Duo dan Hangouts mempunyai antara muka mesra pengguna Google yang biasa, dan keduanya menggunakan warna sebagai titik perbezaan. Logo memberitahu anda kisah mengenai apa yang dimaksudkan oleh setiap aplikasi dan memudahkan navigasi. Juga, kedua-duanya menawarkan ciri panggilan kumpulan sokongan. Selain itu, keduanya tersedia di semua platform dan di setiap pelosok dunia.

google

Bagaimana Mereka Berbeza?

Seperti semua produknya, Google bermaksud memberi Duo dan Hangouts tujuan yang berbeza. Oleh kerana Hangouts lebih berorientasi pada ciri pesanan, Duo direka khas untuk panggilan video. Pada era keemasan panggilan video, Google percaya bahawa anda memerlukan aplikasi untuk mempermudah semuanya. Banyak aplikasi mempunyai ciri panggilan video sekarang, tetapi tidak ada yang menjadikannya ciri eksklusif seperti Duo.

Sebaliknya, Hangouts boleh digunakan untuk lebih dari satu tujuan. Anda bahkan boleh menghantar SMS dan membuat sembang kumpulan, dan anda juga boleh membuat panggilan telefon yang tidak melibatkan video, yang kadang-kadang sangat praktikal. Anda juga boleh menggunakan Hangouts untuk menghantar lokasi semasa anda dan ciri lain yang serupa.

Ciri Menang Duo

Duo tidak berpura-pura bahawa ia adalah perkara lain daripada yang diiklankan. Ia mahu menjadi aplikasi panggilan video anda. Ini dilucutkan dari semua ciri lain yang mungkin didapati oleh sesetengah orang, dengan tujuan memastikan pengalaman panggilan video berkualiti tinggi. Dan berbanding dengan Hangouts, panggilan video berkualiti lebih baik.

Pasti, tidak ada yang dapat menafikan bahawa komponen terpenting dari panggilan video yang berjaya adalah sambungan internet yang stabil. Hangouts dan Duo juga seharusnya menggunakan pelayan yang sama. Tetapi secara keseluruhan untuk peralihan yang lebih lancar dari Wi-Fi ke data mudah alih dan sebaliknya, Duo melakukan pekerjaan yang lebih baik.

Untuk menjadikan panggilan video lebih unik, Duo mempunyai fitur "Knock Knock" yang tidak dimiliki aplikasi lain dengan kemampuan panggilan video, termasuk Hangouts. Ini bermaksud bahawa setelah anda membuat panggilan video kepada seseorang, Duo akan mula merakam anda dan orang yang anda panggil akan dapat melihat anda. Walaupun mereka tidak mempunyai audio.

Selain melihat nama dan gambar anda di layar ketika anda menelefon, mereka juga akan melihat wajah anda yang tersenyum, sehingga mereka tahu bahawa anda teruja untuk berbicara dengan mereka. Ciri ini benar-benar unik dan boleh digunakan secara kreatif. Tetapi jika anda tidak menyadarinya, segala sesuatunya boleh membingungkan, dan orang yang anda panggil mungkin menyangka kamera mereka mula merakam. Tetapi menggunakan Duo lebih daripada sekali membetulkannya.

Google Hangouts

Ciri Menang Hangouts

Memandangkan hakikat bahawa Duo dipasarkan sebagai aplikasi dengan tugas tunggal, sangat tidak berguna untuk membandingkan Duo dan Hangouts dalam arti yang mempunyai lebih banyak ciri. Sudah jelas bahawa Hangouts dimaksudkan untuk memberikan perkhidmatan yang lebih luas daripada Duo. Anda dapat menggunakannya untuk mengirim pesan teks, gambar, dan video. Sama seperti yang anda boleh dengan kebanyakan aplikasi pemesejan.

Dan semasa membuat panggilan video, anda juga dapat meminimumkannya di layar, sehingga Anda dapat mengirim pesan pada waktu yang sama. Anda juga dapat menggunakan ciri menyimpan mel suara dari Google Voice. Selain itu, jika anda menghadapi kesulitan dengan kualiti panggilan Video Hangouts, anda dapat menyesuaikan lebar jalur panggilan untuk membuat semuanya lebih lancar.

Tetapi salah satu kelebihan utama Hangouts berbanding Duo adalah lebih ramai orang menggunakannya. Ketika Duo pertama kali keluar, pengguna mungkin tercengang kerana mereka tidak pasti apa yang harus dilakukan dengannya. Jelas sekali, keadaan sekarang berbeza. Selain itu, bersama dengan Duo, Google mempunyai aplikasi pesanan teks Allo yang baru-baru ini dihentikan. Ini boleh menimbulkan kekeliruan dan mendorong pengguna untuk tetap berpegang pada Hangouts yang menawarkan kedua ciri tersebut pada masa yang sama.

Duo Hangouts Google

Adakah Ini Pertandingan?

Bagi orang yang menghargai tujuan yang ramping, sederhana, dan khusus dari aplikasi, Duo mungkin betul-betul seperti yang mereka cari. Dan jika panggilan video adalah sebahagian besar dari kehidupan seseorang, mengapa tidak mencari aplikasi yang memberikan perkhidmatan terbaik. Namun, jika apa yang anda perlukan adalah multifungsi dan kemampuan untuk melakukan lebih dari satu perkara dalam aplikasi, anda lebih baik menggunakan Hangouts. Adakah anda lebih suka Duo atau Hangouts? Bagaimana anda membuat panggilan video? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found