Hiburan

Cara Menetapkan Penggera Muzik pada Peranti Rumah Google

Sekiranya anda bukan orang pagi, ada kemungkinan besar anda tidak suka mendengar penggera lalai peranti anda pada waktu pagi. Bagi mereka yang mencari jalan keluar, Google Home membolehkan anda menetapkan lagu kegemaran anda sebagai penggera anda. Dan anda boleh melakukan ini hanya dengan satu arahan suara.

Cara Menetapkan Penggera Muzik pada Peranti Rumah Google

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan muzik sebagai penggera di Google Home dan mengelakkan penggera lalai yang ditakuti. Kami juga akan melihat pilihan penggera Google Home yang lain.

Cara Menetapkan Muzik sebagai Penggera di Laman Utama Google

Google Home menawarkan empat jenis penggera - am, media, watak, dan penggera terbit. Walaupun Anda dapat menggunakan tampilan Google Nest untuk mengatur penggera, Anda dapat menetapkan lagu tertentu sebagai penggera di Google Home dengan hanya satu perintah suara. Namun, anda hanya boleh menukar penggera lalai umum dengan paparan Google Nest.

Daripada menukar penggera am, lebih mudah menggunakan arahan suara untuk menambahkan penggera media. Anda boleh memilih lagu yang ingin dijadikan penggera media di Google Home.

Pertama, ucapkan "Hai Google" atau "OK Google" untuk mengaktifkan peranti dan kemudian gunakan arahan suara ini: "Tetapkan penggera media untuk." Contohnya: "Hai Google, tetapkan Kejutkan saya oleh Avicii penggera media untuk 8 pagi esok. "

Terdapat banyak perintah lain yang boleh anda gunakan, bergantung pada media dan kekerapan penggera anda. Selain lagu, anda juga dapat menetapkan senarai main, kumpulan muzik, stesen radio, genre, atau jenis media berulang untuk menjadi penggera anda. Berikut adalah beberapa perintah suara yang dapat Anda gunakan untuk mengatur musik sebagai penggera pada perangkat Google Home:

  • "Hai Google, tetapkan penggera untuk hari Isnin jam 7 pagi yang berbunyi Permainan Sejuk.”
  • "Hai Google, tetapkan penggera radio [nama stesen radio] untuk jam 9 pagi esok."
  • "Hai Google, tetapkan penggera muzik jazz untuk jam 8 pagi pada hari Selasa."
  • "Hai Google, tetapkan penggera media untuk jam 7 pagi setiap hari." Google kemudian akan bertanya kepada anda lagu mana yang ingin anda mainkan pada masa ini. Anda boleh menjawab dengan lagu, album, senarai main, atau kumpulan muzik.

Perlu diingat bahawa pembesar suara Google Home anda perlu disambungkan ke Wi-Fi semasa anda menggunakan perintah suara. Ciri penggera media Google Home kini tersedia dalam bahasa Inggeris, Jerman, Perancis, Sepanyol dan Jepun di semua pembesar suara Google Home dan paparan Google Nest.

Cara Mematikan Penggera Media Anda di Laman Utama Google

Apabila lagu pilihan anda membangunkan anda atau mengingatkan anda apa yang perlu anda lakukan, anda boleh mengucapkan "Berhenti" untuk mematikan penggera. Namun, jika anda menunggu terlalu lama, anda mungkin harus mengatakan, "Hai Google, berhenti". Sekiranya anda tidak memberitahu penggera anda untuk menunda atau menghentikannya, secara lalai, ia akan terus dimainkan selama 10 minit.

Cara lain untuk menghentikan penggera anda adalah dengan mengetuk peranti. Sekiranya anda mempunyai generasi kedua Google Home, ketuk bahagian atas peranti untuk menghentikan penggera anda. Untuk menghentikan penggera pada Google Nest Mini, ketuk bahagian tengah peranti. Sebaliknya, jika anda mempunyai generasi pertama Google Home, anda perlu menekan dan menahan kedua-dua belah peranti untuk menghentikan penggera anda.

Untuk mematikan penggera anda di Google Home Max, ketuk garis di bahagian atas atau kanan. Untuk Audio Google Nest, ketik bahagian tengahnya. Dan akhirnya, jika anda mempunyai paparan Google Nest, ketuk "Berhenti" di layar.

Untuk menunda penggera media anda, sebut "Tunda". Anda juga boleh menetapkan kekerapan penggera akan berbunyi. Anda boleh melakukannya dengan mengatakan: "Tunda selama 10 minit." Untuk membatalkan penggera yang ada, gunakan perintah suara ini: "Batalkan penggera saya." Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu penggera, Pembantu Google anda akan meminta anda menentukan penggera mana yang ingin anda batalkan. Nyatakan waktu dan tarikh penggera yang tepat.

Cara Menetapkan Muzik Spotify sebagai Penggera di Laman Utama Google

Sekiranya anda tidak mempunyai langganan platform muzik, Google Home akan memainkan muzik secara automatik dari perpustakaan Muzik Google Play. Sekiranya anda mempunyai YouTube Premium, akaun Google Home anda boleh dihubungkan ke aplikasi muzik ini secara lalai.

Anda boleh menghubungkan Google Home ke Spotify, Deezer, Pandora, atau platform streaming muzik lain. Untuk menetapkan Spotify sebagai pemutar muzik lalai untuk penggera Google Home anda, anda perlu menggunakan aplikasi Google Home. Inilah caranya:

  1. Pergi ke "Akaun" di aplikasi Google Home anda.

  2. Ketuk "Tambah (+)" di sudut kanan atas skrin.

  3. Teruskan ke "Muzik dan Audio."

  4. Cari "Spotify" dalam senarai.

  5. Pilih "Pautkan Akaun."

  6. Ketuk "Log masuk ke Spotify."

Catatan: Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk kedua-dua peranti Android dan iPhone.

Sebaik sahaja anda log masuk ke akaun Spotify, akaun itu akan dipaut secara automatik ke Laman Utama Google anda. Setelah Spotify menjadi pemain muzik lalai anda, anda boleh memilih untuk menetapkan senarai main mana pun dari perpustakaan Spotify anda sebagai penggera. Anda boleh memilih artis, band, atau lagu dari Spotify sebagai penggera pilihan anda juga.

Dengan senang hati, tidak perlu menyebut nama perkhidmatan streaming muzik anda semasa anda menetapkan penggera untuk Google Home. Gunakan perintah suara seperti biasa, dan Google Home akan menarik lagu dari perpustakaan Spotify secara lalai.

Sekiranya anda mempunyai Spotify Premium, anda juga boleh menggunakan ciri premiumnya di pembesar suara Google Home anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya mengubah kelantangan penggera di Google Home?

Sekiranya anda ingin mengubah jumlah penggera am di Google Home, anda harus menggunakan aplikasi Google Home yang sebelumnya anda pasangkan pada telefon atau tablet anda. Pastikan telefon anda mempunyai sambungan Wi-Fi yang kuat, dan ia adalah sambungan yang sama dengan yang dihubungkan dengan pembesar suara Google Home atau Google Nest anda.

Setelah anda mengesahkan sambungan Wi-Fi, berikut cara menyesuaikan kelantangan am:

1. Lancarkan aplikasi pada peranti mudah alih anda.

2. Cari pembesar suara Google Home anda dalam senarai dan ketik padanya.

3. Pergi ke "Tetapan" di sudut kanan atas skrin anda.

4. Teruskan ke "Audio."

5. Ketik "Penggera & Pemasa."

6. Naikkan kelantangan naik atau turun mengikut keinginan anda.

Catatan: Kaedah ini sama untuk iPad, iPhone, dan peranti Android.

Untuk mengubah kelantangan penggera media di Google Home, anda perlu mengubah kelantangan dan paparan pembesar suara. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan salah satu arahan suara berikut:

· "Hai Google, naikkan / turunkan."

· "Hai Google, jumlah maksimum / minimum." Gunakan arahan suara ini semasa anda mahu menaikkan kelantangan sehingga naik atau turun.

· "Hai Google, tahap kelantangan 5."

· "Hai Google, isipadu hingga 80%."

· "Hai Google, turunkan kelantangan sebanyak 20%."

Anda juga boleh mengawal kelantangan dengan sentuhan. Untuk menaikkan kelantangan, sapu mengikut arah jam di bahagian atas peranti Google Home. Untuk mengurangkan kelantangan, sapu berlawanan arah jarum jam di bahagian atas peranti Google Home anda. Sekiranya anda mempunyai Google Home Mini (generasi ke-2), ketuk di sebelah kanan peranti untuk menaikkan kelantangan dan di sebelah kiri untuk menurunkannya. Mengetuknya 10 kali berturut-turut akan mematikan peranti anda sepenuhnya.

Bangunlah dengan Lagu Kegemaran Anda

Menetapkan penggera tidak pernah semudah ini atau lebih senang. Dengan satu perintah suara yang mudah, Google Home akan membangunkan anda "di sebelah kanan tempat tidur." Setelah anda menghubungkan Google Home ke akaun Spotify, anda dapat memilih lagu, album, senarai main, atau artis dari senarai main Spotify untuk membangunkan anda pada waktu pagi.

Sudahkah anda menetapkan lagu sebagai penggera Google Home menggunakan perintah suara? Lagu mana yang anda pilih untuk penggera anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.