PC & Mudah Alih

Cara Menukar Peta Google Dari Berjalan ke Memandu [dan Naib Versi]

Semasa anda merancang perjalanan, atau anda tidak pasti bagaimana untuk mencapai lokasi tertentu, Peta Google adalah salah satu aplikasi navigasi paling dipercayai yang boleh anda gunakan. Peta Google bukan sahaja menunjukkan jalan tercepat ke destinasi anda, tetapi juga memungkinkan anda memilih alat pengangkutan anda. Selain berjalan kaki, Anda dapat memilih mod pemanduan, transit, perkhidmatan menunggang, berbasikal, dan penerbangan.

Cara Menukar Peta Google Dari Berjalan ke Memandu [dan Naib Versi]

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubah dari berjalan ke memandu di Peta Google di pelbagai peranti.

Cara Mengubah Dari Berjalan ke Memandu di Peta Google pada iPhone

Walaupun Peta Apple telah terpasang di iPhone anda, anda juga boleh memuat turun Peta Google pada peranti anda. Untuk menukar dari berjalan ke memandu di Peta Google pada iPhone anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi Peta Google pada iPhone anda.
 2. Ketuk bidang "Cari Di Sini" di bahagian atas skrin anda.

 3. Ketik tujuan anda dan ketuk butang "Cari" di sudut kanan bawah skrin anda.

 4. Pergi ke pilihan "Petunjuk" di bawah peta.

 5. Pilih lokasi permulaan anda. Jika ini adalah lokasi anda sekarang, ketuk pilihan "Lokasi Anda". Sekiranya anda bercadang untuk memulakan pemanduan dari lokasi lain, ketik di medan di atas.

 6. Benarkan Peta Google mengakses lokasi dan pembesar suara audio semasa anda.
 7. Ketuk ikon kereta di bahagian atas skrin.

Tepat di sebelah ikon kereta, anda dapat melihat jumlah masa yang tepat yang anda perlukan untuk sampai ke sana. Peta Google akan menunjukkan jalan terpantas ke destinasi anda secara lalai. Selain dari laluan utama, yang akan berwarna biru, anda juga akan mendapat laluan alternatif yang diserlahkan dengan warna kelabu.

Apabila anda sudah siap untuk memulai perjalanan, ketuk butang "Mula" di bahagian bawah skrin anda. Sekiranya anda tidak merancang untuk memulakan pemanduan dengan segera tetapi ingin menyimpan laluan, anda boleh menyematkannya. Untuk melakukan ini, cukup tekan butang "Pin" di sudut kanan bawah skrin anda.

Untuk menjadikan perjalanan anda lebih mudah diakses, Peta Google menawarkan ciri panduan suara. Ciri ini boleh diredam jika anda lebih suka tidak menggunakannya. Namun, menghidupkan ciri ini adalah idea yang baik jika anda perlu fokus pada pemanduan.

Anda juga boleh menetapkannya ke mod "Makluman sahaja". Untuk melakukan ini, ketik ikon fon kepala di sebelah kanan skrin anda dan pilih salah satu daripada tiga mod.

Sekiranya anda lebih suka ciri panduan suara anda dalam bahasa lain, anda juga boleh mengubahnya.

Apabila anda ingin meninggalkan mod arah di Peta Google, ketuk butang "Keluar" di sudut kanan bawah skrin anda.

Cara Mengubah Dari Berjalan ke Memandu di Peta Google pada Peranti Android

Sekiranya anda ingin menggunakan peranti Android anda untuk berubah dari berjalan ke mod memandu di Peta Google, cuba lakukan ini:

 1. Gunakan peranti Android anda untuk membuka aplikasi.
 2. Pergi ke medan "Cari di sini" di bahagian atas aplikasi.

 3. Pilih destinasi anda. Sekiranya anda pernah mencari lokasi tersebut di Peta Google sebelumnya, lokasi tersebut akan berada di tab "Terkini".

 4. Benarkan Peta Google mengakses lokasi dan pembesar suara audio semasa anda.
 5. Ketuk butang "Arah" di bawah nama lokasi.

 6. Pilih lokasi permulaan anda. Jika itu lokasi anda sekarang, ketuk "Pilih lokasi." Cara lain untuk memilih destinasi dari lokasi yang disyorkan atau menaipnya di medan carian di atas.

 7. Pilih ikon kereta di bahagian atas skrin anda.

Jika anda akan segera memulai perjalanan, ketuk butang "Mula" di bahagian bawah layar. Peta Google akan segera menunjukkan lokasi anda sekarang, dan anda dapat memulakan perjalanan anda.

Menukar laluan memandu anda juga merupakan proses yang mudah. Cukup ketuk dan tahan lokasi di laluan anda dan seret ke lokasi lain. Namun, ingat bahawa Peta Google memerlukan GPS dihidupkan "dihidupkan" agar berfungsi dengan betul.

Cara Mengubah Dari Berjalan ke Memandu di Peta Google di Desktop PC

Sekiranya anda ingin melihat petunjuk dengan lebih jelas, anda mungkin mahu menggunakan Peta Google di komputer anda. Untuk menukar dari berjalan ke memandu di Peta Google pada PC desktop, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke halaman Peta Google.
 2. Ketik tujuan anda di medan "Cari Peta Google" di sudut kiri atas.

 3. Klik pada butang "Arah" di bar sisi kiri.

 4. Pilih lokasi permulaan anda. Peta Google akan menunjukkan kepada anda laluan terpantas ke destinasi anda.

 5. Cari ikon kereta di sudut kiri atas skrin anda dan klik padanya.

Anda boleh menghantar petunjuk ini ke telefon anda sehingga anda dapat mengikutinya semasa memandu. Untuk melakukan ini, klik pada pilihan "Kirim petunjuk ke telefon anda" di sebelah kiri layar anda. Anda juga boleh menghantar arahan ke telefon anda melalui e-mel atau nombor telefon atau mencetak arahan.

Ketika anda bersiap-siap untuk berangkat, buka petunjuk arah di telefon anda, ketuk butang "Mula", dan mulailah memandu.

Di bawah bahagian ini, anda dapat melihat semua laluan yang disyorkan ke destinasi anda. Laluan terbaik dan terpantas berwarna biru dan laluan alternatif akan berwarna kelabu. Jumlah masa dan jarak yang tepat untuk sampai ke destinasi ditunjukkan untuk setiap laluan. Sekiranya anda memutuskan untuk mengambil jalan lain, Peta Google akan secara automatik menyesuaikan lokasi anda dan mengubah arah ke destinasi anda.

Memandu dengan Selamat Dengan Peta Google

Peta Google boleh menjadi alat navigasi yang hebat sebelum dan semasa perjalanan anda. Untuk menjadikan pengalaman memandu anda lebih selamat, aktifkan Mod Memandu Pembantu Google dalam tetapan aplikasi. Sebaik sahaja anda mengetahui, anda boleh merancang perjalanan anda hingga ke butiran terakhir.

Adakah anda pernah mencuba menukar mod pengangkutan dari berjalan ke memandu di Peta Google? Adakah anda mencuba kaedah yang sama dengan yang kami lalui dalam artikel ini? Ceritakan semua tentangnya di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found