PC & Mudah Alih

Cara Memperbaiki "Kamera Tidak Ditemui" di Google Meet

Apakah aplikasi persidangan video kegemaran anda? Sekiranya jawapannya adalah Google Meet, maka anda sudah mengetahui semua tentang ciri-cirinya yang sangat baik. Bagaimana anda boleh menyertai mesyuarat dengan pelbagai cara, berkongsi skrin anda, dan merakam pertemuan itu sendiri.

Cara Memperbaiki

Tetapi semua itu boleh menjadi rumit jika anda menghadapi masalah video. Apa yang boleh anda lakukan sekiranya Google Meet tidak mengesan kamera? Nasib baik, ada beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba. Kadang kala, penyelesaian mudah akan berlaku. Pada masa yang lain, ada sedikit usaha yang diperlukan.

Periksa Kamera Anda

Sekiranya anda menggunakan komputer desktop dan kamera web yang disambungkan ke port USB, sambungannya sering terganggu. Anda harus memastikan bahawa kamera berada di port USB dengan betul dan dihidupkan.

Sekiranya berjaga-jaga, lepaskan dan pasangkan semula sebelum cuba menyertai panggilan video Google Meet sekali lagi. Sekiranya kamera web luaran anda tidak bertindak balas, sudah waktunya untuk memeriksa sama ada ia berfungsi dengan komputer lain. Sekiranya peranti lain tidak dapat mengesannya, ia mungkin rosak.

Sekiranya anda menggunakan kamera web bersepadu pada komputer riba anda, dan tidak ditunjukkan dalam video Google Meet, cuba tutup video mesyuarat terlebih dahulu, dan buka lagi. Kadang kala, helah mudah ini akan berjaya.

Anda juga boleh memeriksa sama ada pemacu kamera web terkini. Dan jika tidak, muat turun kemas kini dan pasangkannya di komputer anda. Tetapi jika ini tidak berjaya, teruskan ke jalan penyelesaian yang mungkin seterusnya.

Google Meet

Juga, Periksa Kebenaran Kamera

Kadang-kadang terasa seperti setiap laman web baru meminta izin untuk menggunakan mikrofon, kamera anda, dan banyak data lain. Anda biasa hanya menerima segalanya atau menyekatnya dengan serta-merta. Sekiranya berlaku, ini mungkin akan menyekat kebenaran yang diperlukan di Google Meet.

Anda harus membiarkan Google Meet mendapat akses ke kamera anda jika anda ingin mengambil bahagian dalam pertemuan tersebut. Jika tidak, kamera tidak akan muncul. Sekiranya anda memulakan panggilan video Google Meet untuk pertama kalinya, klik "Benarkan" ketika diminta untuk memberikan akses kamera.

Tetapi sekiranya anda telah menyekatnya secara tidak sengaja, tidak mengapa, anda boleh mengubahnya. Inilah yang anda buat:

  1. Buka penyemak imbas web anda dan pergi ke Google Meet.
  2. Pilih "Mulakan mesyuarat baru".
  3. Di sudut kanan atas, pilih "Kamera disekat".
  4. Pilih "Sentiasa izinkan //meet.google.com mengakses kamera dan mikrofon anda".
  5. Pilih "Selesai". Video akan dimulakan secara automatik.

Google Meet Cara Memperbaiki

Kemas kini Aplikasi Google Meet

Walaupun beberapa ciri Google Meet seperti rakaman hanya akan berfungsi di penyemak imbas web, aplikasinya berfungsi dengan baik. Tetapi anda harus memeriksa kemas kini dari semasa ke semasa. Kadang-kadang, terdapat pepijat dan ciri yang diperbaiki oleh Google, jadi versi aplikasi yang anda miliki mungkin tidak akan bertindak balas lagi.

Satu masalah seperti itu ialah kamera tidak dapat dijumpai. Untuk mengelakkan masalah ini, pergi ke Play Store jika Anda menggunakan peranti mudah alih Android dan App Store untuk iOS untuk melihat apakah ada pembaruan yang tersedia.

Juga, jika Google Meet pada peranti pintar anda terkini, tetapi anda masih menghadapi masalah dengan kamera, cubalah menghentikan aplikasi secara paksa. Kemudian lancarkan semula dan lihat apakah kamera dikesan.

Periksa Sambungan Internet Anda

Setiap kali program atau aplikasi terganggu, salah satu perkara pertama yang perlu diperiksa adalah sambungan internet. Apakah jenis sambungan tanpa wayar yang anda gunakan? Sekiranya anda berada di rumah, periksa penghala anda. Adakah di tempat yang betul, dan apakah ada halangan pada isyarat? Sekiranya berada di tempat yang betul, tetapkan semula penghala dan periksa lagi.

Apabila isyarat internet lemah, dan sambungannya tidak stabil, tidak jarang ciri kamera tidak berfungsi. Dan jika anda tiada di rumah, anda mungkin tidak tahu jenis hubungan yang anda hadapi. Anda boleh melakukan ujian kelajuan, dan jika lemah, cuba ubah rangkaian.

Google Meet Tiada Kamera Dijumpai

Kosongkan cache

Menghapus cache dari penyemak imbas internet dan aplikasi Google Meet adalah langkah lain yang mungkin anda ingin pertimbangkan. Selalunya, penyelesaian inilah yang menyelesaikan banyak masalah yang berkaitan dengan Google Meet.

Sekiranya anda menggunakan Chrome untuk mengakses Google Meet, yang mungkin anda lakukan kerana mereka paling serasi, ini adalah cara anda mengosongkan cache:

  1. Pergi ke "Tetapan" dan kemudian "Hapus data penyemakan imbas" di bawah "Privasi dan keselamatan".
  2. Tandakan kotak "Imej dan fail yang disimpan dalam cache".
  3. Anda juga boleh memeriksa "Kuki dan data laman web lain" jika anda mahu. Tetapi ini akan mengeluarkan anda dari kebanyakan laman web.
  4. Pilih "Hapus Data".

Sekarang anda boleh menutup semua tetingkap dan menghidupkan semula komputer anda. Setelah sistem disandarkan, anda boleh mencuba memulakan atau menyertai video Google Meet yang lain.

Cari Sudut Kamera yang Sempurna

Kecuali kamera web anda rosak, selalu ada penyelesaian untuk masalah "tidak dijumpai kamera". Sudah tentu, ini boleh dilakukan di Google, tetapi perkara itu jarang berlaku dan biasanya dapat diperbaiki dengan cepat.

Memeriksa kebenaran dan sambungan harus berada di bahagian atas senarai penyelesaian. Sama ada anda menggunakan Google Meet dari komputer atau peranti mudah alih anda. Tetapi mana-mana penyelesaian yang dinyatakan di atas harus menjadikan kamera anda berfungsi semula.

Adakah anda mempunyai masalah dengan kamera di Google Meet? Adakah anda dapat memperbaikinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.