PC & Mudah Alih

Apakah Had Peserta di Google Meet?

Google Meet adalah aplikasi hebat yang digunakan oleh perniagaan dan organisasi untuk panggilan persidangan audio dan video. Ia hadir sebagai sebahagian daripada ketiga-tiga Edisi G Suite. Tetapi tidak setiap edisi mempunyai ciri Google Meet yang sama. Salah satunya ialah jumlah maksimum peserta yang tersedia setiap perjumpaan.

Apakah Had Peserta di Google Meet?

Dalam artikel ini, Anda akan membaca lebih lanjut mengenai perubahan terkini dan apa yang biasanya disokong oleh aplikasi dalam setiap edisi G Suite.

Peningkatan Google Meet Terkini

Pada bulan Mac 2020, Google membuka ciri Google Meet premium untuk semua edisi G Suite. Ini bermaksud bahawa setiap edisi kini menyokong sehingga 250 peserta, rakaman, dan ciri streaming langsung. Tetapi ada tangkapan. Faedah ini hanya akan berlaku hingga 30 September 2020.

Selepas itu, akan menjadi perniagaan seperti biasa dengan edisi G Suite. Tetapi mana-mana rakaman Meet yang mungkin anda buat sementara waktu akan disimpan di Google Drive.

Peningkatan ini adalah peluang terbaik untuk organisasi anda memanfaatkan semua ciri Google Meet.

Apakah Had Peserta Google Meet

Peserta Google Meet dalam Edisi G Suite Standard

Seperti yang disebutkan, Google Meet, atau Hangout Meet seperti yang lebih dikenali, adalah bahagian dari akaun G Suite. Semakin banyak perniagaan dan organisasi telah mulai menggunakannya, dan dengan alasan yang baik. Ringan dan sangat cekap dalam persidangan video. Ia juga menyokong banyak peserta. Berikut adalah nombor untuk setiap G Suite:

Asas - 100 peserta

Perniagaan - 150 peserta

Perusahaan - 250 peserta

Berbanding dengan beberapa pesaing, malah edisi Basic menyokong lebih banyak peserta panggilan video. Sangat penting untuk menunjukkan bahawa nombor ini termasuk peserta luaran juga. Ini bermaksud bahawa bahkan orang yang bukan sebahagian daripada organisasi anda boleh menyertai mesyuarat.

Ketiga-tiga edisi G Suite menyokong ciri peserta Luaran. Sekiranya mereka mempunyai akaun Google, mereka boleh menyertai mesyuarat dengan jemputan melalui pautan. Tetapi walaupun peserta luar tidak mempunyai akaun Google, itu tidak bermakna mereka tidak dapat mengambil bahagian dalam mesyuarat. Tetapi ini bermaksud bahawa orang yang menganjurkan pertemuan itu harus memberi mereka akses untuk bergabung.

Ia juga berfungsi dengan menghantar jemputan melalui pautan. Tetapi apabila orang yang mendapat jemputan mengkliknya, mereka harus meminta untuk bergabung, bukannya bergabung secara automatik. Sebaik sahaja mereka diberi kebenaran, mereka boleh pergi.

Nota PENTING: Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Google, anda hanya boleh menggunakan penyemak imbas web untuk Google Meet. Anda tidak boleh log masuk menggunakan aplikasi Android atau iOS.

Had Peserta Google Meet

Strim Langsung Google Meet

Sekiranya organisasi anda menggunakan Edisi Perusahaan G Suite, anda dapat menghidupkan fitur aliran langsung bila-bila masa yang anda mahukan. Tetapi hanya jika anda adalah pentadbir G Suite. Sehingga 100,000 orang boleh menonton perjumpaan video Google Meet.

Semua pengguna G Suite mendapat URL aliran yang kemudian dapat mereka kirimkan kepada peserta lain. Sebaliknya, peserta tersebut hanya dapat melihat aliran tetapi tidak dapat mengawalnya dengan cara apa pun.

Peserta Google Meet yang merupakan pengguna penuh G Suite dalam organisasi dapat mengawal beberapa bahagian mesyuarat. Sebagai contoh, mereka boleh memulakan dan menghentikan aliran dan merakam acara jika mereka mahu.

Sekiranya anda Pentadbir G Suite Enterprise, inilah yang perlu anda lakukan untuk memulakan siaran langsung:

  1. Log masuk dan pergi ke halaman Utama Konsol pentadbir. Kemudian ikuti laluan ini Aplikasi> G Suite> Hangouts dan Google Hangouts.
  2. Kemudian pilih "Tetapan Meet".
  3. Pilih "Aliran" dan kemudian periksa "Biarkan orang mengalirkan mesyuarat mereka".
  4. Kemudian pilih "Simpan".

Perubahan ini tidak selalu seketika. Biasanya memerlukan beberapa minit, tetapi kadang-kadang boleh memakan masa hingga 24 jam. Semua itu penting untuk diingat semasa anda menjadualkan aliran langsung.

Berapa Banyak Peserta Terlalu Banyak?

Pada masa penulisan, Google Meet menyokong sehingga 250 peserta untuk setiap edisi. Dan siaran langsung juga merupakan sebahagian daripada perjanjian. Selepas 30 September, keadaan kembali seperti sedia kala.

Tetapi siapa tahu, mungkin Google akan melihat kelebihan model semasa dan membenarkan ciri premium untuk semua edisi. Sementara itu, bahkan 100 peserta dalam edisi Basic adalah banyak. Dan peserta luaran dialu-alukan, sama ada mereka mempunyai akaun Gmail atau tidak.

Adakah anda pernah menyertai panggilan persidangan Google Meet yang besar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.