PC & Mudah Alih

Google Pixel 2 / 2XL - Perisian Mengecas Lambat - Apa yang Perlu Dilakukan?

Dalam dunia yang sempurna, Google Pixel 2 / 2XL anda akan sentiasa menyala dengan cepat. Tetapi perkara itu jarang berlaku dan menunggu telefon pintar dicas cukup untuk menggunakannya boleh mengecewakan.

Google Pixel 2 / 2XL - Perisian Mengecas Lambat - Apa yang Perlu Dilakukan?

Telefon pintar ini tidak begitu terkenal dengan pengecasan pantas. Sebagai contoh, Pixel 2XL memerlukan masa lebih kurang 2.5 jam untuk mengecas sepenuhnya dari bateri 15%. Selain itu, ada kemungkinan sebab lain mengapa anda mengalami masa pengisian yang tidak memuaskan.

Tulisan berikut memberi anda beberapa masalah biasa yang mungkin menyebabkan telefon Pixel anda dicas perlahan.

Kabel Apa Yang Anda Gunakan?

Kabel yang tidak sesuai adalah salah satu sebab utama masa pengecasan perlahan. Google Pixel 2 / 2XL dilengkapi dengan kabel USB sendiri dan penyesuai dinding 18W. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan apa-apa kecuali perkakasan yang diberikan, mungkin memerlukan masa lebih lama daripada 2.5 jam untuk mengecas telefon pintar.

Mengecas kabel dan penyesuai sering kali memukul. Mereka dibengkokkan, diikat, dan dijatuhkan, yang boleh mempengaruhi prestasi mereka. Oleh itu, anda harus melihat lebih dekat kedua-dua penyesuai dan kabel untuk melihat apakah ada kerosakan yang dapat dilihat.

Sekiranya ada, mungkin sudah waktunya untuk mendapatkan set baru atau cuba menggunakan set lain untuk melihat apakah ia membantu.

Adakah Port Pengecasan Anda OK?

Melihat lebih dekat di dalam port pengecasan pada Google Pixel 2 / 2XL anda mungkin mendedahkan beberapa penemuan yang tidak dijangka. Pelabuhan dapat mengambil bulu, debu, dan kotoran lain, yang mengganggu keupayaan pengisian.

Meniup ke port untuk membersihkannya tidak digalakkan kerana dapat memberikan kelembapan, tetapi anda dapat membersihkan port dengan lembut dengan tusuk gigi. Hanya berhati-hati agar tidak merosakkan sambungan.

Bunuh Aplikasi Latar Belakang

Beberapa aplikasi yang berjalan di latar belakang mungkin memperlambat proses pengisian. Walau bagaimanapun, membuang / menghentikan aplikasi ini daripada memakan bateri anda. Lihat langkah-langkah di bawah:

  1. Ketik Ikon Petak

Tindakan ini membawa anda ke semua aplikasi yang anda jalankan di telefon pintar.

  1. Luncur ke Kiri atau Kanan

Ketik perlahan tetingkap aplikasi dan geser ke kiri atau kanan untuk mematikan aplikasi. Ulangi seberapa banyak yang diperlukan sehingga tidak ada lagi aplikasi.

Sebagai alternatif, ketuk x kecil di bahagian atas kanan setiap aplikasi untuk menghentikannya.

Petua: Anda boleh menggesek menu aplikasi latar belakang dan pilih Hapus Semua untuk menghapus semua aplikasi latar sekaligus.

Jangan Gunakan Google Pixel 2 / 2XL Semasa Mengecas

Secara jujur, ini lebih senang diucapkan daripada dilakukan pada kebanyakan masa. Walau bagaimanapun, sangat sukar bagi telefon pintar untuk mengisi semula dengan betul semasa digunakan. Ini akan menjadi dua kali ganda jika anda memasangkannya ke komputer riba untuk mengisi semula.

Port USB komputer riba tidak sekuat soket dinding. Oleh itu, anda boleh menjangkakan masa pengecasan yang lebih perlahan walaupun anda tidak menggunakan telefon.

Bayaran Terakhir

Masa pengecasan yang perlahan biasanya bergantung pada perkakasan anda, tetapi ada beberapa masalah perisian yang dapat menyumbang kepada masalah tersebut. Sebilangan pemilik Google Pixel 2 / 2XL mengadu bahawa Android 9 Pie mungkin menyebabkan pengecasan perlahan pada telefon pintar mereka. Walau bagaimanapun, masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah dengan peningkatan perisian.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found