PC & Mudah Alih

Foto Google lwn Foto Amazon

Mengenai angka dan populariti, Foto Google tidak ada tolok bandingnya, kebanyakan disebabkan oleh kenyataan bahawa ia hadir sebagai lalai untuk Android, tetapi juga kerana Google sendiri adalah salah satu jenama paling popular di dunia. Walau bagaimanapun, ada alternatif yang ada, dan jika anda ingin beralih dari Foto Google dengan alasan apa pun, Foto Amazon adalah alternatif yang sangat baik. Ini adalah pertarungan antara keduanya.

Foto Google lwn Foto Amazon

Pelantar

Picasa adalah penyusun gambar dan penonton yang, sayangnya, telah dihentikan. Aplikasi desktop Foto Google diikuti, menjadikan penampil foto dan penyusun paling terkenal di dunia tersedia di Android, iOS, dan web, tetapi tidak di desktop.

Sebagai alternatif, Amazon Photos hadir dengan aplikasi desktop, yang menjadikannya pilihan yang tepat untuk peminat dan pengguna Picasa yang berdedikasi. Aplikasi foto Amazon juga menawarkan aplikasi Android dan iOS, dan disatukan ke dalam semua peranti Amazon Fire TV dan tablet Fire. Melihat bagaimana peranti ini semakin popular, mempunyai aplikasi melihat foto lebih berguna, dan Foto Google tidak tersedia pada peranti Amazon.

gambar amazon

Kos

Selain ketersediaan terhad (AS, UK, Kanada, Perancis, Jerman, Sepanyol, Itali, dan Jepun), Amazon Photos adalah perkhidmatan berbayar. Untuk membuat keadaan menjadi lebih rumit, Amazon Photos adalah sub-ciri Amazon Drive, yang bermaksud bahawa satu-satunya cara untuk mendapatkan akses ke perkhidmatan ini adalah dengan melanggan Amazon Prime atau Amazon Drive. Di sisi positifnya, terdapat banyak pelanggan Amazon Prime di AS, yang disertakan dengan Foto Amazon antara faedah lain.

Foto Google, sebaliknya, percuma dan tersedia di mana sahaja selagi ada sambungan internet. Tetapi Foto Amazon mungkin lebih masuk akal pelanggan Amazon Prime / Drive.

ciri-ciri

Foto Amazon dan Foto Google dipenuhi dengan ciri hebat, tetapi yang mana satu adalah pilihan yang lebih baik? Mari kita cari.

Had simpanan

Sebilangan besar pengguna Foto Amazon adalah pelanggan Amazon Prime sehingga mereka dapat memuat naik sejumlah besar gambar res penuh ke aplikasi. Ini mungkin tidak begitu penting, tetapi Foto Google menawarkan storan percuma untuk foto yang berukuran 16 megapiksel atau kurang. Semua yang lebih besar adalah tidak melebihi had simpanan anda.

Bagi pelanggan Amazon Drive dan bukan anggota Perdana Amazon, foto yang dimuat naik ke Foto Amazon tidak dapat dilihat dengan had penyimpanan. Foto Google membolehkan anda memuat naik sebilangan besar fail video selagi 1080p atau kurang, yang cukup bagus. Amazon Photos menawarkan storan 5GB untuk video dan fail bukan gambar lain yang.

Fail RAW

Foto Google secara automatik menukar fail RAW ke JPEG jika melebihi 16MP. Foto Amazon unggul di sini, kerana ia membolehkan anda memuat naik fail RAW dari pelbagai saiz dan tanpa mengira langganan anda. Anda masih perlu membayar untuk melepasi had langganan anda, tentu saja, tetapi selalu bagus untuk menyimpan gambar RAW beresolusi tinggi (seperti untuk pereka grafik dan jurugambar).

Pengiktirafan

Foto Google terkenal kerana mempunyai ciri pengiktirafan hebat yang membolehkan anda mencari wajah, haiwan, objek, dan yang serupa dalam talian. Alat pengecam Amazon Photos juga sama hebat. Bahkan mempunyai pilihan yang membolehkan anda mengatur foto anda dengan persekitaran (pantai, kota, matahari terbenam, dll.).

Cetakan vs. Buku Foto

Foto Amazon dan Foto Google membolehkan anda mengubah foto yang disimpan menjadi salinan cetak. Walau bagaimanapun, Cetakan Amazon jauh lebih mengagumkan daripada Buku Foto Google. Foto Google menawarkan dua pilihan: buku penutup lembut 18cm x 18cm dengan harga $ 10 atau penutup keras 23cm x 23cm dengan harga $ 20. Terdapat kos tambahan untuk halaman tambahan.

Cetakan Amazon menawarkan lebih daripada 10 pilihan. Keupayaan mencetak foto anda pada buku, tikar tetikus, mug, cetakan aluminium, kalendar, dan banyak item lain menjadikan Cetakan jauh lebih produktif daripada Buku Foto.

Bilik kebal keluarga

Family Vault adalah ciri hebat dalam Amazon Photos. Seperti yang anda sangka, pilihan ini membolehkan anda membuat persekitaran bersama (arkib foto) sehingga 6 orang, masing-masing dengan akaun Amazon Photos sendiri dengan penyimpanan tanpa had. Ini boleh menjadi pilihan hebat untuk membuat album keluarga.

Terdapat ciri Foto Google yang serupa yang membolehkan anda berkongsi keseluruhan perpustakaan anda tetapi hanya dengan satu orang. Walaupun ciri Kumpulan Keluarga membolehkan anda menambahkan lebih banyak ahli keluarga ke persekitaran bersama, ini juga memberi setiap orang akses bersama ke aplikasi dan pembelian hiburan, yang mungkin atau tidak anda hargai.

Perkongsian Foto

Apa gunanya memiliki persekitaran penyimpanan untuk foto anda jika anda tidak dapat membagikannya dengan orang lain? Kedua-dua perkhidmatan tersebut menawarkan pilihan ini dengan sedikit perbezaan. Dengan Amazon, anda boleh berkongsi 25 gambar sekaligus melalui e-mel, pautan bersama, Twitter atau Facebook. Foto Google sama tetapi anda taipkan nombor telefon, nama, atau alamat e-mel pengguna penerima.

Penyuntingan

Mengenai penyuntingan foto, kedua-dua perkhidmatan ini menawarkan pilihan yang serupa. Pada dasarnya, anda boleh menambah penapis dan bermain-main dengan pilihan penyuntingan asas, seperti putaran, pemotongan, dan penyesuaian warna. Foto Google dan Foto Amazon membolehkan anda menukar cap waktu dan tarikh.

gambar google

Keputusan Akhir

Foto Amazon pasti menawarkan sekumpulan ciri yang lebih baik daripada Foto Google. Penyimpanan dan penyesuaian yang lebih tinggi menjadikan Amazon Photos menjadi pesaing yang lebih baik dalam hampir semua aspek. Namun, itu mungkin diharapkan kerana ini tidak percuma untuk semua. Moral dari cerita ini adalah bahawa Foto Amazon adalah pilihan yang sangat baik untuk mana-mana pelanggan Amazon Prime dan Amazon Drive.

Perkhidmatan melihat foto mana yang anda gunakan? Yang mana anda lebih suka dan mengapa? Bincangkan!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found