PC & Mudah Alih

Google Pixel 3 Mengecas Lambat - Apa yang Perlu Dilakukan

Pengecasan pantas adalah antara ciri terbaik yang ditawarkan oleh Pixel 3. Walaupun teknologi ini telah wujud sejak beberapa lama, Pixel 3 agak mengagumkan dari segi masa pengecasan.

Google Pixel 3 Mengecas Lambat - Apa yang Perlu Dilakukan

Walau bagaimanapun, terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kelajuan pengecasan peranti anda. Perkakasan adalah salah satu perkara yang berperanan.

Sekiranya Pixel 3 anda tidak dicas secepat yang sepatutnya, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya. Sebilangan besar kaedah ini berlaku untuk semua telefon Pixel, dan juga telefon dari pengeluar lain. Namun, ada satu masalah yang khusus untuk Pixel 3.

Masalah Pengecasan Tanpa Wayar Pixel 3

Pengecasan tanpa wayar menjadi standard, jadi tidak menghairankan bahawa salah satu telefon teratas 2018 memilikinya. Lebih baik lagi, pengecasan tanpa wayar sangat cepat, tetapi hanya jika anda menggunakan pengecas Google. Sekiranya anda melakukannya, anda akan melihat mesej ‘Mengecas dengan pantas’.

Namun, banyak pengguna telah melihat mesej ini ketika Pixel 3 mereka mengecas dengan sangat perlahan. Ini telah berlaku kepada semua orang yang menggunakan pengecas pihak ketiga.

Sekiranya ini masalahnya, tidak banyak yang dapat anda lakukan, kerana masalah ini telah diperbaiki dengan salah satu kemas kini terbaru. Sekiranya anda ingin mengelakkan mesej yang mengelirukan ini, kemas kini sistem operasi Android anda yang terkini. Setelah anda melakukan ini, anda akan melihat ‘Mengecas perlahanJika anda menggunakan pengecas selain daripada Google.

Petua Mengecas

Sekiranya anda ingin memanfaatkan sepenuhnya bateri 2,915mAh Pixel 3, ada beberapa helah yang membolehkan telefon anda mengecas lebih cepat. Di sini mereka:

1. Hidupkan Mod Pesawat

Ini adalah perkara pertama yang harus dicuba oleh setiap orang yang mempunyai telefon pengecasan perlahan. Pixel 3 mempunyai banyak aplikasi yang berjalan di latar belakang yang bergantung pada sambungan internet anda, sehingga menghabiskan bateri anda.

Tarik bar pemberitahuan ke bawah dan ketuk ikon pesawat untuk mengaktifkan Mod Pesawat. Ini akan menyekat sambungan Wi-Fi dan selular, yang membolehkan telefon anda dicas lebih pantas.

2. Kalibrasi Bateri

Penentukuran bateri adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh semua orang sekali-sekala. Ia mengoptimumkan bateri peranti, yang membantu menjaga kesihatannya.

Inilah caranya:

  1. Gunakan telefon anda sehingga bateri habis. Setelah dimatikan, hidupkan dan biarkan ia mati sendiri.
  2. Cas telefon anda sehingga mencapai 100%. Lebih baik jika anda menggunakannya sesedikit mungkin semasa mengecas.
  3. Cabut plag telefon anda setelah mencapai 100%, hidupkan semula dan gunakannya secara normal setelah dihidupkan.

Perlu diingat bahawa perkara ini tidak boleh dilakukan dengan kerap. Ia boleh membahayakan bateri anda jika anda terlalu kerap menggunakannya, jadi lakukan sekali sebulan atau lebih.

3. Boot Telefon dalam Mod Selamat

Boot dalam mod Selamat melumpuhkan semua aplikasi pihak ke-3. Ini adalah kaedah terbaik untuk memeriksa sama ada salah satu daripadanya menghabiskan bateri anda terlalu cepat. Inilah yang harus anda lakukan:

  1. Pegang Kuasa
  2. Tekan lama Matikan, kemudian ketik Reboot ke Safe Mode butang apabila ia muncul.
  3. Ketik okey untuk boot masuk Safe mode.

Sekiranya telefon anda dicas sebagaimana mestinya ketika berada dalam Safe Mode, anda mungkin ingin melihat aplikasi mana yang menggunakan tenaga paling banyak dan memikirkan untuk menghapusnya.

Kata Akhir

Pembaikan cepat ini dapat meningkatkan kecepatan pengecasan Pixel 3 anda. Sekiranya tidak ada yang berfungsi dan masalahnya berlanjutan, bateri anda mungkin rosak. Dalam kes ini, anda harus menghubungi sokongan Google untuk mendapatkan bantuan.

Sekiranya anda mempunyai petua dan trik lain untuk meningkatkan kelajuan pengisian Pixel 3, hantarkannya di komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found