Internet

Google Play: Cara Menukar Lokasi Muat Turun

Secara lalai, Google Play menggunakan storan dalaman telefon anda untuk menyimpan aplikasi anda. Namun, apa yang berlaku apabila anda ingin menukar lokasi muat turun atau kehabisan ruang? Anda hanya boleh menukar lokasi muat turun.

Google Play: Cara Menukar Lokasi Muat Turun

Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui langkah-langkah mengubah lokasi muat turun Google Play anda. Anda akan menjadi pakar setelah membaca panduan kami. Kami juga akan menjawab beberapa soalan yang relevan.

Bagaimana Mengubah Lokasi Muat turun Lalai di Google Play?

Anda boleh mengubah lokasi muat turun lalai untuk aplikasi apabila memasangnya melalui Google Play. Walau bagaimanapun, Google Play sendiri tidak membenarkan anda melakukannya. Anda mesti pergi ke tetapan telefon anda.

Kami akan memberi anda beberapa langkah mudah, kerana setiap telefon mempunyai jalan yang berbeza. Jalan asas ini harus cukup untuk membimbing anda melalui proses tersebut. Inilah cara anda menukar lokasi muat turun lalai.

 1. Pergi ke tetapan telefon anda.

 2. Cari pilihan "Penyimpanan".

 3. Pergi ke "Lokasi Penyimpanan Pilihan" atau pilihan serupa.

 4. Pilih lokasi pemasangan pilihan anda.

Ini akan membolehkan anda beralih dari storan dalaman ke kad SD atau sebaliknya. Beberapa telefon juga mempunyai pilihan "Biarkan Sistem Memutuskan". Walau bagaimanapun, proses yang tepat berbeza dari pengeluar ke pengeluar.

Tidak semua telefon boleh melakukan ini. Anda harus memeriksa apakah ada pilihan untuk anda memasang aplikasi anda di tempat lain secara automatik.

Bagaimana Mengubah Lokasi Muat turun Gedung Google Play ke kad SD?

Kaedah yang sama di atas boleh digunakan untuk menukar lokasi muat turun lalai ke kad SD. Ini caranya:

 1. Pergi ke tetapan telefon anda.

 2. Cari pilihan "Penyimpanan".

 3. Pergi ke "Lokasi Penyimpanan Pilihan" atau pilihan serupa.

 4. Pilih pilihan Kad MicroSD.

 5. Anda kini boleh memasang aplikasi anda pada kad SD anda.

Walau bagaimanapun, sebilangan telefon tidak akan membenarkan anda melakukan ini. Jangan risau, ada cara lain untuk memasang aplikasi secara lalai ke kad SD anda. Salah satunya adalah "mengadopsi" kad SD anda sebagai simpanan dalaman.

Langkah-langkah untuk menggunakan kad SD adalah seperti berikut:

 1. Masukkan kad SD ke dalam telefon anda.
 2. Pilih "Siapkan" atau pergi ke "Penyimpanan & USB" dan kemudian pilih kad SD sebelum memformat sebagai dalaman jika pilihan sebelumnya tidak muncul.

 3. Pilih "Gunakan sebagai Penyimpanan Dalaman" jika pilihan muncul.

 4. Pilih "Padam dan Format" untuk membersihkan kad SD dengan bersih.
 5. Anda mesti memindahkan aplikasi pada kad SD ke storan dalaman atau menghapusnya pula.
 6. Tunggu proses pemformatan selesai.
 7. Aplikasi anda harus dimuat turun ke kad SD mulai sekarang.

Kaedah ini berfungsi dengan Android 6.0 Marshmallow atau lebih baru. Anda juga tidak boleh mengeluarkan kad dari telefon kecuali jika diperlukan. Selepas proses pemformatan, anda tidak akan dapat menggunakannya pada peranti lain melainkan anda memformatnya lagi.

Apabila digunakan sebagai storan dalaman, kad MicroSD diformat sebagai pemacu EXT4 dan disulitkan dengan enkripsi AES 128-bit. Ini berfungsi untuk mengelakkan pelanggaran keselamatan dan menyesuaikan kad dengan fungsi barunya. Namun, seperti yang disebutkan di atas, Anda hanya dapat menggunakannya di telefon semasa anda.

Anda juga tidak dapat mencabut kad SD dan memindahkan fail ke dalamnya seperti biasanya.

Anda harus membuat sandaran data sebelum mencuba ini, sekiranya berlaku sesuatu yang tidak betul. Kecuali anda menggunakan kad SD kosong sepenuhnya, kami mengesyorkannya.

Jenis kad SD yang akan anda gunakan juga mempengaruhi kelajuan memuat. Anda harus mendapat kad MicroSD sekurang-kurangnya Kelas 10 dan UHS. Ini akan dikenakan biaya lebih banyak tetapi penting untuk memuatkan kelajuan.

Telefon anda akan menganalisis kad sebelum anda dapat memformatnya. Sekiranya modelnya lebih murah, anda akan diberi amaran bahawa aplikasi anda akan tergagap atau pemindahan data akan memakan masa lebih lama. Anda boleh mengabaikan amaran, tetapi tidak digalakkan untuk melakukannya.

Bagaimana Menukar Lokasi Aplikasi Secara Manual?

Beberapa telefon tidak mempunyai cara untuk mengubah lokasi muat turun secara manual, jadi anda harus memindahkan aplikasinya sendiri. Ini hanya boleh dilakukan pada beberapa telefon. Langkah yang tepat mungkin berbeza mengikut model dan pengeluar telefon anda.

Mari lihat bagaimana anda boleh melakukan ini:

 1. Pergi ke "Tetapan."

 2. Pergi ke menu "Aplikasi".

 3. Pilih aplikasi yang ingin anda pindahkan.

 4. Sekiranya ada pilihan untuk "Pindah ke kad SD" anda boleh memilihnya.

 5. Sekiranya tidak, beberapa telefon perlu mencapai pilihan melalui pengurus aplikasi.
 6. Pilih pilihan untuk bergerak.
 7. Aplikasi anda harus dipindahkan.

Kaedah ini tidak akan kelihatan sama pada setiap peranti. Sebilangan peranti tidak akan membiarkan anda melakukan ini secara lalai.

Bagaimana Menjimatkan Ruang untuk Penyimpanan Dalaman?

Kerana beberapa telefon diprogram untuk mencegah pemindahan lokasi muat turun lalai Google Play, anda tidak mempunyai pilihan lain. Anda harus menjimatkan ruang simpanan dalaman untuk aplikasi anda.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjimatkan ruang:

 • Keluarkan fail yang tidak diingini.

Sebilangan besar fail besar tidak perlu tinggal di telefon anda atau di storan dalaman. Anda boleh menghapusnya atau memindahkannya ke kad SD anda untuk menjimatkan ruang. Banyak telefon Android mempunyai fungsi untuk membantu menghapus fail yang tidak diingini.

 • Pindahkan foto dan video ke perkhidmatan cloud.

Daripada kad luaran, anda juga boleh memindahkan fail ini ke perkhidmatan cloud. Kelemahannya ialah anda memerlukan sambungan internet untuk mengaksesnya. Walau bagaimanapun, anda mengosongkan banyak ruang pada telefon dan kad luaran anda.

 • Nyahpasang aplikasi yang tidak diperlukan.

Beberapa aplikasi tidak begitu penting bagi anda atau sudah usang. Anda hanya boleh menyahpasangnya dan menjimatkan ruang.

 • Membersihkan cache.

Beberapa aplikasi mempunyai banyak data cache yang dapat anda hapus. Walaupun beberapa aplikasi akan dibuka lebih perlahan pada saat anda menggunakannya, anda akan mengosongkan banyak ruang. Telefon anda juga menjadi lebih pantas secara keseluruhan.

 • Gunakan pengoptimum.

Beberapa jenama telefon seperti Samsung mempunyai aplikasi pengoptimum pada peranti mereka. Anda boleh menggunakan ini untuk mencari apa-apa yang menyekat memori. Dari pendua hingga data cache, aplikasi pengoptimal ini berguna untuk membantu mengekalkan peranti yang sihat dan pantas.

Soalan Lazim Google Play

Mari kita lihat beberapa soalan Google Play yang biasa ditanyakan orang:

Adakah Gedung Google Play dan Perkhidmatan Google Play Sama?

Tidak, mereka bukan aplikasi yang sama. Yang pertama adalah bagaimana anda memuat turun aplikasi untuk digunakan di telefon anda. Yang terakhir digunakan untuk menghubungkan aplikasi ke produk Google lain seperti Peta dan Log Masuk Google.

Anda juga tidak dapat menyahpasang Perkhidmatan Google Play. Walau bagaimanapun, bateri anda tidak akan habis, jadi sebaiknya biarkan sahaja.

Adakah Google Play Store Percuma Digunakan?

Sekiranya anda hanya menggunakan Play Store untuk memuat turun aplikasi untuk telefon anda, anda tidak perlu membayar apa-apa untuk aplikasi percuma. Sekiranya anda ingin memuat naik aplikasi, ini adalah cerita yang berbeza.

Sekiranya anda ingin menyebarkan aplikasi di Play Store, anda perlu membayar yuran sekali sebanyak $ 25. Ini akan membolehkan anda mengakses Google Play Developer Console. Setelah membayar, anda boleh memuat naik aplikasi anda sendiri.

Jika tidak, Google Play Store bebas digunakan dan dilengkapi dengan hampir semua telefon pintar moden secara lalai.

Bolehkah Anda Memasang Google Play pada iPhone?

Tidak, anda tidak boleh, paling tidak biasanya. iOS memang mempunyai versi aplikasi Google tertentu seperti Buku Google Play dan Muzik Google Play, tetapi tidak ada cara untuk memasang Google Play Store pada iPhone anda secara lalai.

Ke Mana Pergi Muat turun Google Play?

Biasanya, muat turun Google Play masuk ke storan dalaman. Fail akan masuk ke fail yang disebut "data" tetapi anda tidak akan dapat mengaksesnya tanpa melakukan rooting pada telefon anda.

Bolehkah Anda Menyahpasang Gedung Google Play?

Ya dan tidak. Google Play Store adalah aplikasi sistem, jadi anda tidak dapat mengeluarkannya dari telefon tanpa melakukan rooting. Namun, anda boleh menyahpasang dan memasang semula kemas kini untuk menyelesaikan kesilapan.

Langkah-langkah untuk menyahpasang kemas kini Google Play Store adalah:

1. Pergi ke "Tetapan."

2. Cari pilihan "Aplikasi".

3. Cari "Google Play Store."

4. Pilih dan masuk ke menu.

5. Pilih "Uninstall Updates" dan sahkan jika diminta.

6. Selepas beberapa saat, kemas kini harus dicopot pemasangannya.

Ini dilakukan untuk memberi Google Play Store reboot yang bersih. Kadang kala kesilapan dapat diselesaikan dengan cara ini. Yang perlu anda buat hanyalah mengemas kini aplikasinya.

Google Play Sukar Menukar Lokasi Muat Turun

Malangnya, sebilangan telefon menjadikan pertukaran lokasi muat turun menjadi sukar atau bahkan mustahil. Jangan risau, masih ada cara untuk memindahkan aplikasi anda. Sekiranya telefon anda boleh membenarkannya, maka anda seharusnya dapat membebaskan beberapa simpanan dalaman.

Adakah anda suka menggunakan Google Play Store? Berapa banyak aplikasi yang anda ada di telefon anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.