PC & Mudah Alih

Cara Menambah Garis Trend ke Helaian Google

Sekiranya anda berada di bidang kewangan atau mana-mana jabatan yang bekerjasama dengan data, anda akan memahami pentingnya garis arah aliran.

Cara Menambah Garis Trend ke Helaian Google

Pelbagai pakej perisian yang beroperasi dengan sejumlah besar data memerlukan garis trend. Ini adalah kaedah terbaik untuk melihat tingkah laku dan corak tertentu dalam jangka masa tertentu.

Namun, tidak semua perisian kemasukan data mempunyai pilihan ini. Tetapi jika anda menggunakan Helaian Google, anda bernasib baik. Artikel ini akan menerangkan cara menambahkan garis arah aliran dengan cepat ke program hamparan popular ini.

Menambah Trendline

Sebelum memulakan: Anda perlu mempunyai carta siap pakai dalam hamparan anda supaya anda dapat memasukkan garis arah aliran. Sekiranya tidak, anda tidak dapat mengakses langkah yang diperlukan.

Bagaimana Menambah Carta?

Sekiranya anda tidak pernah menambahkan carta ke helaian Google anda sebelumnya, berikut adalah beberapa arahan mudah:

 1. Buka hamparan anda.

 2. Klik tab "Masukkan" di bahagian atas skrin.

 3. Pilih "Carta".

Anda boleh menyesuaikan carta anda di menu yang akan muncul di sebelah kiri. Antara lain, ini adalah tempat di mana anda dapat menambah garis arah aliran.

Bagaimana Menambah Garis Trend?

Anda boleh memasukkan garis arah ke lajur, garis, bar, dan carta tersebar di hamparan anda. Keseluruhan prosesnya agak mudah. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Lancarkan Helaian Google.

 2. Buka hamparan yang diingini.

 3. Klik dua kali pada carta.

 4. Pilih tab "Sesuaikan" pada menu di sebelah kanan.

 5. Klik menu "Seri" untuk memaparkan pilihan baru.

 6. Tandakan pilihan "Trendline".

Sekiranya anda mahu, anda boleh memilih urutan data untuk menerapkan garis trend. Cukup pilih di sebelah pilihan "Terapkan ke" di menu.

Sekarang setelah anda mengetahui cara menambah garis arah aliran, anda juga dapat menyesuaikannya mengikut pilihan anda.

Menyesuaikan Garis Trend

Helaian Google membolehkan anda membuat perubahan pada garis aliran tambahan. Sekiranya anda ingin memaparkan operasi tambahan yang lebih kompleks, anda perlu melakukan ini:

 1. Klik dua kali pada carta pada hamparan anda.

 2. Pilih "Sesuaikan" di kanan atas layar.

 3. Klik "Siri".

 4. Di bawah "Trendline", anda akan melihat banyak pilihan baru yang boleh anda atur.

 5. Jenis Garis Trend: Linear, Exponential, Polynomial, Logarithmic, Power Series, Average Moving

 6. Warna garisan
 7. Kelegapan garis
 8. Ketebalan garis
 9. Label: Anda boleh menambahkan label khusus, menggunakan persamaan, atau tidak mempunyai label sama sekali
 10. Tunjukkan R2: Untuk melihat sama ada garis arah aliran anda tepat. Sekiranya R2 anda hampir (atau sama) 1, semakin tepat. Walau bagaimanapun, anda perlu menambahkan legenda untuk pilihan ini.
 11. Ijazah polinomial: Sekiranya anda memilih garis arah polinomial, anda boleh menambah darjah polinomial.

 12. Jenis purata: Tersedia jika anda bergerak garis aliran purata

 13. Tempoh: Sama seperti di atas

Persamaan Mana Yang Perlu Anda Gunakan?

Apabila anda menambah garis arah aliran, anda harus tahu persamaan mana yang sesuai dengannya. Berikut adalah beberapa contoh:

 1. Linear: Sekiranya anda mempunyai data yang mengikuti garis lurus, anda gunakan garis arah aliran ini. y = mx + b
 2. Eksponensial: Sekiranya data anda akan meningkat dan menurun mengikut nilainya sekarang. y = A * e ^ (Bx)
 3. Logaritma: Sekiranya anda mempunyai data yang cepat atau cepat meningkat yang kemudiannya tidak rata. y = A * ln (x) + B.
 4. Polinomial: Untuk menukar data (data yang berbeza-beza). ax ^ n + bx ^ (n-1) +… + zx ^ 0.
 5. Siri kuasa: Sekiranya anda mempunyai data yang meningkat dan menurun (naik atau turun) mengikut nilainya sekarang pada kadar yang sama. y = A * x ^ b.
 6. Purata bergerak: Anda boleh menggunakannya untuk melicinkan data yang berbeza-beza atau tidak stabil.

Garis Trend Di Mana-Mana

Seperti yang anda lihat, menambahkan garis arah adalah mudah. Walau bagaimanapun, memahami proses dan persamaan yang rumit di belakangnya adalah kuki yang sukar. Sekiranya anda tahu apa yang anda mahukan, anda boleh menambah garis aliran dalam beberapa minit.

Sebaliknya, pastikan anda mempunyai carta yang disiapkan dengan baik di hamparan anda. Sekiranya anda kehilangan carta, anda pasti akan kehilangan garis trend juga.

Selain itu, penting untuk mengetahui jenis garis arah aliran yang anda perlukan. Sekiranya anda tidak memilih persamaan yang salah atau memasukkan data yang salah, keseluruhan garis arah aliran anda mungkin menunjukkan hasil yang salah.

Apa jenis trendline yang anda perlukan? Adakah anda menghadapi masalah untuk menyiapkannya? Tinggalkan komen di bawah dan beritahu kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found