PC & Mudah Alih

Apakah Sambungan Fail Helaian Google?

Adakah anda mempunyai Helaian Google yang anda simpan dari Google Drive ke komputer anda?

Apakah Sambungan Fail Helaian Google?

Sekiranya demikian, anda mungkin melihat fail dengan sambungan fail misteri di kedalaman cakera keras anda: ".gsheet." Jadi apa itu ".gsheet" dan dari mana fail dengan pelanjutan itu datang?

Tidak kira berapa kali anda memeriksa pilihan Muat turun atau Eksport, keupayaan untuk membuka fail dengan pelanjutan itu tidak muncul. Nampaknya ini adalah kesalahan ketik yang terbaik atau, paling teruk, beberapa fail mencurigakan yang mungkin membolehkan Google mengintip anda.

Nasib baik, itu bukan salah satu dari mereka.

Ketahui mengapa Helaian anda mempunyai sambungan fail unik ini dan apa yang boleh anda lakukan mengenainya.

Perkongsian dengan Google Drive

Sekiranya anda peminat Google, anda mungkin memasang aplikasi Google Drive di komputer anda. Aplikasi Drive mempermudah anda bekerja dengan dokumen dan segera membuat sandarannya di Google cloud. Dari sana, anda boleh berkongsi dokumen yang sama dengan orang lain atau mengaksesnya dengan mudah dari mana sahaja dan Google akan menyegerakkan sebarang perubahan.

Hari-hari ini, Drive berfungsi sedikit berbeza. Itu masih ada, tetapi tidak ada aplikasi mewah untuk menghubungkan anda dengannya. Anda menggunakannya melalui penyemak imbas dalam talian.

Di sinilah Gsheets dan pelanjutan .gsheet dimainkan.

Pertama, fikirkan hiperpautan. Ini adalah alamat internet yang boleh diklik yang biasanya terdiri daripada siri huruf dan nombor yang panjang, bukan? Ia boleh menjadi tidak berat sebelah dan kadang-kadang menyusahkan, tetapi selalunya merupakan alat yang diperlukan untuk sampai ke alamat dalam talian.

Sambungan fail Gsheets berfungsi sama seperti hyperlink. Tetapi daripada membawa anda ke laman web tertentu, laman web ini akan membawa anda terus ke dokumen Helaian Google di Drive anda.

Sekarang, jika anda mencari hyperlink sebenar, anda tidak akan menjumpainya. Sambungan fail sebenarnya adalah hyperlink itu sendiri. Apabila anda mengklik dua kali pada Helaian Google di folder Pemandu Google anda, secara automatik membuka tab atau tetingkap penyemak imbas baru dengan dokumen yang dipaparkan di Drive.

Ini memudahkan pengguna Google bekerja di Drive tanpa perlu membuka aplikasi lain.

Untuk mengetahui sama ada anda mempunyai pelanjutan fail Gsheet, klik kanan di atas nama fail, tatal ke bawah dan klik pada Properties. Di bawah Jenis Fail, anda akan melihat "Google spreadsheet (.Gsheet)."

Apa yang Perlu Dilakukan dengan Lembaran Sambungan Fail .Gsheet

Katakan bahawa anda mempunyai spreadsheet dengan sambungan fail .Gsheet yang ingin anda buka. Berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya dan bekerjasama dengan fail.

Bekerja Dalam Talian Dalam Helaian Google

Kaedah termudah untuk bekerja dengan fail Helaian Google anda adalah dalam talian. Cukup klik dua kali pada fail dari folder Drive anda. Anda akan dibawa ke fail .Gsheet di Drive anda secara automatik.

Anda bahkan boleh mengesahkan bahawa ini akan berlaku sebelum mengklik dua kali pada fail.

Ingat bahagian Properties yang muncul ketika anda mengklik kanan fail?

Di tetingkap kecil itu, anda mungkin akan melihat garis yang bertuliskan, "Dibuka dengan." Sekiranya anda melihatnya disenaraikan di bawah "googledrivesync," itu bermaksud helaian dibuka dalam talian. Anda boleh mengklik butang "Change" untuk menukar aplikasi yang membuka dokumen.

Menukar dan Membuka Sambungan Fail .Gheet ke Excel

Sangat menggoda untuk memintas helaian dalam talian dan bekerja terus dari Excel, tetapi anda perlu menukar fail untuk melakukan ini. Sambungan fail ".Gsheet" mempunyai pautan yang tersemat di dalamnya. Ini bermaksud fail hanya boleh dibuka dalam talian melalui Drive dengan pelanjutan itu.

Walau bagaimanapun, anda boleh menukarnya ke MS Excel dengan sebutan ".xlsx", yang membolehkannya dibuka di Microsoft Office Excel. Menukar dan membuka .Gsheet di Microsoft Office semudah itu.

Pertama, buka helaian dengan mengklik dua kali pada fail di komputer anda. Ia akan dibuka secara dalam talian secara automatik menggunakan penyemak imbas lalai anda.

Seterusnya, anda perlu menukar fail ke .xlsx untuk membukanya di MS Excel.

Pergi ke "Fail" dan tatal ke bawah ke "Muat turun" untuk melihat pilihan penukaran anda. Klik "Microsoft Excel (.xlsx)" untuk memulakan muat turun ke komputer anda.

Sekarang setelah anda mempunyai versi spreadsheet yang telah ditukar, pergi ke fail "Muat turun" anda dan klik dua kali pada Helaian Google yang baru. Hamparan baru ini mempunyai peluasan fail yang diperlukan yang membolehkannya dibuka dengan program MS Excel.

Bekerja dengan .Gsheet Files Luar Talian

Bagaimana jika anda tidak mahu mengakses internet setiap kali anda menggunakan Helaian Google?

Terdapat penyelesaian mudah untuk itu: menyediakannya di luar talian.

sambungan fail lembaran google

Sebelum anda pergi ke luar talian, pastikan anda mempunyai pelanjutan Google Docs Offline untuk penyemak imbas Chrome anda. Juga, pergi ke tetapan Drive anda dan pastikan untuk mengklik kotak berlabel "Offline." Ini membolehkan anda membuat, membuka, dan mengedit Helaian ketika anda tidak tersambung ke internet.

Sekarang anda sudah bersedia untuk menyediakan Helaian anda di luar talian.

Klik dua kali pada fail untuk melihat versi dalam talian di penyemak imbas anda. Pergi ke "Fail" dan tatal ke "Sediakan di luar talian." Klik pada pilihan ini dan anda akan melihat mesej pengesahan muncul di bahagian bawah skrin anda.

Sekarang, jika anda berada di luar talian, anda masih boleh menggunakan helaian ini, tetapi dengan beberapa pengecualian. Contohnya, anda tidak boleh memuat turun, berkongsi, atau menyimpan salinan helaian. Ciri-ciri ini tersedia semula apabila anda menyambung semula ke internet.

apa itu sambungan fail lembaran google

Sebelum awak pergi

Sambungan fail .Gsheet menjadikannya mudah untuk masuk ke hamparan anda secara dalam talian. Tetapi bukan satu-satunya cara untuk bekerja dengan Helaian Google.

Sekiranya anda lebih suka mengedit dalam program lain, anda selalu boleh memuat turun hamparan Google dengan peluasan yang berbeza. Apabila anda sudah siap bekerja di Helaian Google lagi, import data dari fail anda ke .Gsheet yang baru atau yang sudah ada.

Apa pengalaman anda dengan sambungan fail .Gsheet? Adakah anda lebih suka menukar dan memuat turun hamparan atau bekerja dengannya di Google? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found