PC & Mudah Alih

Ralat Parse Formula Helaian Google - Cara Memperbaiki

Analisis, pengkategorian, dan pemahaman sintaks dapat dipecah dan dikategorikan dengan melakukan fungsi penghuraian. Proses penghuraian terdiri daripada analisis analisis teks, di mana teks terdiri daripada urutan token, yang menentukan struktur tatabahasanya.

Ralat Parse Formula Helaian Google - Cara Memperbaiki

Penghurai kemudian akan membina struktur berdasarkan data yang diterima. Untuk mempermudah, menguraikan hanya mengambil struktur yang lebih besar dan membaginya menjadi komponen yang terpisah untuk penyimpanan atau manipulasi yang lebih mudah.

Kadang-kadang tidak biasa menjalankan parse dan membuat kesilapan. Apabila ralat penghuraian seperti ini berlaku, anda akan diminta dengan ralat penghuraian yang dijana untuk memberitahu anda bahawa ada sesuatu yang tidak sesuai dengan formula anda.

Terdapat beberapa sebab yang berbeza untuk percubaan mengurai untuk menghasilkan ralat. Ralat penguraian mungkin berlaku atas salah satu sebab berikut:

 • Anda cuba menguraikan data dari fail yang tidak ada.
 • Terdapat ralat dalam data yang cuba anda uraikan. Ini boleh berlaku semasa memuat turun fail yang mengandungi data parse. Sekiranya ini berlaku dan memuat turun fail itulah yang menyebabkan ralat penguraian, anda boleh mencuba memuat turun fail itu waktu tambahan atau mencari yang telah dikemas kini. Anda juga boleh mencuba memuat turun fail dari laman web lain, jika boleh.
 • Data penghuraian fail mungkin tidak sesuai dengan sistem operasi atau program yang sedang digunakan. Pastikan untuk memeriksa sebelum memuat turun fail.
 • Kebenaran mungkin tidak mencukupi atau yang membolehkan anda mengakses data fail belum diberikan. Minta izin yang diperlukan dan jika diberikan, cubalah menguraikan data lagi.
 • Anda kekurangan jumlah ruang cakera yang diperlukan untuk mengurai sehingga menyebabkan kesalahan parse dihasilkan. Semasa menulis fail ke cakera keras atau USB, pastikan pemacu terdiri daripada ruang yang cukup untuk hasil data yang dihuraikan. Anda juga boleh memilih untuk memindahkan fail yang dihuraikan atau menjalankannya ke cakera keras anda jika parse dijalankan dari media yang boleh ditanggalkan.

Ralat Kesalahan Pada Rumusan Spreadsheet Seperti Helaian Google

Sekiranya formula spreadsheet belum diformat dengan betul, ada kemungkinan ia dapat menghasilkan kesalahan parse.

Perkara ini sering berlaku sekiranya formula tersebut mengandungi watak khas tambahan atau jika formula tersebut ditulis dengan tidak betul.

Secara amnya, sebarang kesalahan sintaks dalam formula akan menghasilkan ralat parse,

Ralat # DIV / 0

Sekiranya anda tidak sengaja membelah dengan 0, anda akan menerima Ralat # DIV / 0. Periksa semula formula anda dan pastikan anda tidak cuba membahagikan apa-apa dengan sifar.

Kesalahan

Agar tidak dapat dihuraikan # KESALAHAN! mesej, anda ingin memastikan bahawa formula ditulis dengan betul dan memperbaiki kesilapan sintaksis yang anda dapati.

Pastikan untuk mengkaji formula secara menyeluruh untuk sebarang ketidaktepatan atau kesilapan dalam formula itu sendiri.

The # KESALAHAN! pesanan khusus untuk Helaian Google dan maksudnya ialah ia tidak dapat memahami formula yang telah dimasukkan dan oleh itu tidak dapat melaksanakan perintah untuk menguraikan data.

Contohnya ialah jika anda mengetik simbol $ secara manual ketika cuba menyebutnya sebagai simbol dolar, Lembaran Google sebagai alternatif mungkin memikirkan apa yang sebenarnya anda maksudkan adalah mutlak .

Semasa ingin menunjukkan nilai menggunakan simbol mata wang atau sebagai peratusan, elakkan mengetiknya secara manual sebagai $ atau%. Sebagai gantinya, apa yang ingin anda lakukan adalah memasukkan nombor biasa dan kemudian gunakan pilihan pemformatan untuk mengubahnya ke gaya tertentu yang anda perlukan. Pendekatan gaya akan memberi anda hasil yang lebih tepat secara konsisten.

Ini juga berlaku jika Anda kehilangan "&" ketika menyatukan teks dan nilai angka.

Apa formula yang harus dibaca adalah: = "Jumlah" & jumlah (A1: A6) yang muncul sebagai Jumlah21 (nombor dalam A1-A6 ditambah bersama).

Pastikan anda menggunakan sintaks gabungan yang betul untuk menyatukan nilai teks dan angka.

Selain itu, ada kemungkinan untuk menerima ralat penghuraian ketika cuba menutup tanda kurung dalam formula. Satu pendakap terlalu banyak atau terlalu sedikit boleh menyebabkan komplikasi semasa penguraian data. Kurungan tambahan atau kurungan terlalu sedikit adalah salah satu kesilapan paling mudah untuk dibuat. Nasib baik, bagaimanapun, kesalahan seperti ini adalah yang paling mudah untuk diperbaiki.

Pastikan jumlah tanda kurung yang betul digunakan dan mereka juga diletakkan dengan betul.

Terdapat banyak fungsi yang berbeza di dalam Helaian Google yang dapat menghasilkan ralat penghuraian:

 • Sekiranya
 • Jumlah
 • Pertanyaan
 • Garisan percikan
 • Kira
 • Julat Import

Ralat # N / A

Apabila Ralat # N / A berlaku, ini biasanya bermaksud nilai yang dirujuk tidak ada atau dirujuk dengan tidak betul. Pastikan anda memasukkan sel dan nilai yang betul.

#NUM! Ralat

Sekiranya anda menggunakan formula yang mengandungi nombor tidak sah, maka anda mungkin akan melihatnya #NUM! Ralat. Kesalahan ini boleh berlaku kerana beberapa sebab, seperti nilai yang berada di luar jangkauan, dll. Pastikan formula anda dimasukkan dengan betul dan anda tidak cuba mengira nilai yang terlalu besar untuk dikendalikan oleh Helaian Google.

Ini hanyalah contoh beberapa fungsi yang berbeza dalam Helaian Google yang dapat menghasilkan ralat penghuraian untuk menamakan beberapa.

Elakkan komplikasi dan teliti formula anda sebelum menghuraikan data dan betulkan segala penyelewengan yang mungkin anda dapati.

Sekiranya anda menggunakan Helaian Google dan ingin menjadi pengguna spreadsheet yang lebih baik dan lebih cekap, anda mungkin ingin melihat artikel TechJunkie ini:

 • Cara Memilih Baris Bergantian di Helaian Google
 • Cara Mengira Nilai p di Helaian Google
 • Cara Menukar Baris ke Lajur di Helaian Google

Adakah anda mempunyai petua atau trik bagaimana menggunakan Helaian Google dengan lebih berkesan dan berkesan? Sekiranya ada, sila beritahu kami mengenai perkara ini di komen di bawah!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found