PC & Mudah Alih

Cara Hiperpautan ke Helaian Google

Anda melihatnya di mana sahaja - dalam pelbagai artikel yang ingin menghubungkan lebih banyak maklumat atau rujukan, walaupun dalam dokumen MS Word. Ya, tentu saja hyperlink boleh dilakukan di Helaian Google. Ini membolehkan anda mengakses halaman web dengan cepat dan bahkan folder atau fail luaran.

Cara Hiperpautan ke Helaian Google

Menambah pautan dalam Helaian Google sangat mudah. Namun, terdapat lebih banyak pautan hiper daripada memenuhi mata. Inilah cara menambahkan pautan hiper ke Helaian Google dan cara memanfaatkannya sepenuhnya.

Menambah Hyperlink

Sama ada anda mahu menghubungkan sel tertentu dalam hamparan anda ke pautan luaran atau ke fail / folder di komputer anda, prinsipnya tetap sama. Walau bagaimanapun, terdapat lebih daripada satu cara untuk memasukkan pautan hiper dalam Helaian Google.

Cara paling mudah, tetapi tidak semestinya cara terpantas, untuk memasukkan hyperlink adalah memilih sel pilihan, dan pergi ke Masukkan tab di bahagian menu atas dan pilih Masukkan pautan pilihan. Sebaliknya, anda boleh mengklik kanan sel yang dimaksud dan pergi ke Masukkan pautan dalam menu lungsur. Pilihan yang paling mudah di sini adalah menggunakan Ctrl + K jalan pintas.

Apa sahaja kaedah yang anda gunakan, menu yang sama akan muncul, mendorong anda memasukkan pautan luaran ke laman web, halaman web, atau fail / folder luaran. Tampal pautan di dalam Pautan kotak dan pilih Memohon atau memukul Masukkan.

Sekarang, anda akan melihat bahawa sel teks yang dimaksud telah berubah menjadi biru dan terdapat garis bawah di bawahnya. Ini bermaksud bahawa teks tersebut kini memaut ke alamat dalam talian tertentu. Untuk pergi ke laman web / fail / folder itu, arahkan kursor ke sel, dan pop timbul akan muncul. Klik pautan di pop timbul, dan tab baru akan dibuka di penyemak imbas anda, membawa anda ke destinasi yang dipautkan.

Menggunakan Formula HYPERLINK

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan formula untuk menambahkan hyperlink ke mana-mana sel di spreadsheet anda. Ini jelas bukan kaedah termudah dan paling mudah untuk menyelesaikan sesuatu. Namun, jika anda berlatih menambahkan formula ke Google Spreadsheet (yang merupakan salah satu faedah utamanya), anda juga boleh menggunakannya untuk menambahkan hyperlink.

Formula hyperlink agak mudah, "= HYPERLINK ([URL], [teks sel]. " URL adalah alamat dalam talian yang tepat yang anda mahu pautan sel. Teks sel adalah apa yang anda mahu ditampilkan sebagai teks dalam sel spreadsheet. Oleh itu, jika anda mahu, misalnya, mempunyai entri sel dengan teks "Search Engine", dan anda mahu pautan itu ke Google, inilah fungsi anda seperti:

= HYPERLINK ("// www.google.com", "Mesin Pencari")

Kesan formula ini sama seperti ketika menghubungkan menggunakan Ctrl + K jalan pintas. Namun, kaedah pautan pautan standard tidak mengubah formula dalam Helaian Google, jadi memang begitu.

Memautkan Helaian Lain

Sekiranya anda beroperasi dengan beberapa helaian di dalam satu dokumen Helaian Google (yang lebih besar kemungkinannya), anda mungkin mahu sebilangan maklumat membawa ke helaian lain. Ya, ini sangat boleh dilakukan dalam Helaian Google, menggunakan fungsi hyperlink.

Untuk melakukannya, buka tetingkap hiperpautan menggunakan salah satu kaedah yang disebutkan di atas (kaedah formula tidak akan berfungsi, kerana kedua-dua helaian akan berada di bawah URL yang sama). Di dalam Pautan bidang, anda akan melihat Helaian dalam hamparan ini pilihan. Kembangkan dengan mengkliknya. Di sini, anda dapat memilih helaian mana yang ingin anda hyperlink di sel yang diberikan.

Sekarang, teks sel yang dipilih akan menjadi biru dan bergaris bawah. Arahkan kursor ke atasnya dan klik kiri pautan helaian, dan anda akan segera dibawa ke helaian tertentu dalam dokumen Helaian Google anda. Helaian tidak akan dibuka di tab baru, tetapi jika anda mahu, anda boleh mengklik pautan tengah.

Pautan Hubung ke Dokumen Helaian Google yang Lain

Tidak, tidak ada pilihan khas yang membolehkan anda membuat pautan ke dokumen Google Helaian yang lain. Ia jauh lebih sederhana daripada itu. Apabila anda memikirkannya, setiap dokumen Helaian Google mempunyai URL tersendiri, bukan? Keseluruhan perkhidmatan ini berasaskan dalam talian, dan anda boleh meminta orang lain mengakses dokumen Helaian, selagi anda memberi mereka akses kepadanya.

Nah, ini adalah bagaimana anda boleh membuat pautan sel Google Helaian tertentu dan menjadikannya dokumen Google Helaian yang sama sekali berbeza. Cukup gunakan kaedah yang disebutkan di atas dan masukkan URL dokumen yang dimaksudkan.

Namun, perlu diingat bahawa hanya pengguna yang mempunyai izin untuk mengakses dokumen yang diarahkan oleh pautan yang dapat mengaksesnya.

Hyperlink ke Rangkaian Sel

Pilihan hiperpautan yang sangat berguna adalah pilihan di mana anda boleh menetapkan pelbagai sel untuk disorot secara automatik semasa menavigasi ke pautan hiper dalam sel. Ini adalah pilihan rujukan yang berguna. Ia sering digunakan semasa anda ingin menghuraikan data di dalam sel. Sebagai contoh, katakan bahawa sel memberitahu berapa banyak atlet Amerika yang mengambil bahagian dalam pertandingan. Anda boleh menghubungkan sel ini untuk benar-benar membawa ke senarai nama atlet ini dalam hamparan yang sama. Inilah cara untuk memautkan pautan ke pelbagai sel.

Pilih sel tertentu yang anda mahu hyperlink dan masukkan menu hyperlink seperti yang telah anda lakukan sebelumnya (tidak menggunakan formula). Di kotak dialog timbul, anda akan melihatnya Pilih pelbagai sel untuk dipautkan pilihan. Gunakan logik Google Sheets / MS Excel khas untuk menetapkan julat. Pukul okey dan kemudian Memohon. Sekarang, untuk menguji ini, arahkan kursor ke sel hiperpautan dan pilih pautan. Julat sel yang ditentukan harus diserlahkan secara automatik.

Pautan hyper dalam Helaian Google

Walaupun tindakan pautan hiperpautan sangat mudah, anda boleh kreatif dengannya. Terdapat pelbagai cara untuk menambahkan hyperlink, dan terdapat pelbagai jenis perkara yang boleh menyebabkan pautan itu sendiri. Bagaimanapun, semuanya berdasarkan falsafah yang hampir sama.

Adakah panduan ini telah menolong anda memautkan sel dalam dokumen Helaian Google anda? Adakah anda telah mengetahui sesuatu yang tidak anda ketahui sebelumnya? Jangan ragu untuk menambahkan pendapat anda atau mengemukakan sebarang pertanyaan di bahagian komen di bawah.