PC & Mudah Alih

Cara Mendarab Dua Lajur di Helaian Google

Mempelajari cara menggunakan formula di Helaian Google dapat membantu anda mengira data dengan lebih berkesan. Ia juga dapat menjimatkan banyak masa, terutamanya apabila anda perlu mengalikan dua lajur. Walau bagaimanapun, formula ini kelihatan rumit. Tetapi setelah anda memahami mereka, mereka akan menjadikan hidup anda lebih mudah.

Cara Mendarab Dua Lajur di Helaian Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan formula untuk mengalikan dua lajur di Helaian Google dan fungsi penggandaan yang lain.

Asas Formula Pendaraban

Agar formula dalam Helaian Google berfungsi, ia mesti mempunyai beberapa tanda yang harus anda ingat. Yang pertama, yang menjadi asas bagi setiap formula, adalah tanda persamaan (=). Agar formula anda sah dan menunjukkan nombor, tulis tanda ini pada awalnya.

Seterusnya, untuk mengalikan nombor, anda akan menggunakan tanda bintang (*) di antara mereka. Akhirnya, untuk mendapatkan jumlah dan menyelesaikan formula anda, tekan 'Enter.'

Mendarab Dua Lajur

Untuk menggandakan dua lajur di Helaian Google, pertama-tama anda harus memasukkan data. Cara yang paling berkesan adalah menggunakan Array Formula.

Anggaplah anda mahu mempunyai nilai data berlipat ganda dari lajur A dan B. Pilih sel di mana anda mahu jumlahnya muncul. Ikuti langkah-langkah ini untuk berjaya menggunakan formula:

 1. Pertama, tulis tanda sama (=) di sel yang dipilih.

 2. Seterusnya, taip ARRAYFORMULA (.

 3. Sebagai alternatif, anda boleh menekan Ctrl + Shift + Enter, atau Cmd + Shift + Enter untuk pengguna Mac. Helaian Google secara automatik menambahkan formula tatasusunan. Ganti ‘)’ dengan ‘(’ di akhir formula dan ikuti langkah seterusnya.

 4. Sekarang, seret ke bawah sel pada lajur pertama yang anda mahu gandakan.

 5. Kemudian, ketik ‘*’ untuk memastikan anda berlipat ganda.

 6. Seret ke bawah sel dari lajur lain.

 7. Akhirnya, ketik 'Enter' untuk menggunakan formula.

 8. Lajur yang anda pilih akan menunjukkan nilai darab.

Sebaik sahaja anda membuat Array Formula, anda tidak boleh menghapus atau mengedit array individu. Walau bagaimanapun, anda boleh membuang array sama sekali. Cukup klik dua kali pada sel di mana anda menaip formula dan padamkan kandungannya. Secara automatik, ia akan mengeluarkan semua jumlah dari lajur.

Mendapatkan Nilai Berganda

Sekiranya anda perlu mendapatkan jumlah nilai yang berlipat ganda untuk beberapa sebab, ada juga cara mudah untuk melakukannya. Pastikan anda mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pertama, selesaikan langkah di atas untuk memperbanyak sel.
 2. Sekarang, pilih sel di mana anda ingin mendapatkan jumlah nilai darab.
 3. Taipkan tanda persamaan (=) di sana.
 4. Seterusnya, tulis ‘SUMPRODUCT (’.
 5. Kemudian, pilih sel yang anda mahu jumlahkan. (Ini akan menjadi sel dengan Array Formula anda).
 6. Akhirnya, klik 'Enter' untuk mendapatkan jumlahnya.

Melipatgandakan Merentas Lajur

Apabila anda mempunyai dua lajur berasingan dengan data, dan anda perlu menggandakannya, ikuti langkah berikut:

 1. Pertama, pilih sel di mana anda mahu jumlahnya muncul.
 2. Taipkan tanda persamaan (=).
 3. Kemudian, klik pada sel dari lajur pertama.
 4. Sekarang taip '*.'
 5. Seterusnya, pilih sel dari lajur lain.
 6. Akhirnya, ketik 'Enter'.
 7. Nombor tersebut akan muncul di sel yang anda pilih.

Untuk semua nilai muncul di lajur, klik kotak kecil di sudut kanan bawah nilai darab. Anda seharusnya dapat menyeretnya ke lajur. Dengan cara ini, semua produk akan dipaparkan di sel.

Mengalikan dengan Nombor yang Sama

Sekiranya anda perlu mengalikan sel dengan nombor yang sama, ada formula khas untuk itu juga. Anda mesti menggunakan sesuatu yang disebut rujukan mutlak. Ini diwakili oleh simbol dolar ($). Lihat Helaian Google ini. Terdapat beberapa data di lajur A, yang ingin kita gandakan dengan tiga.

Tetapi kami tidak mahu melakukannya secara manual untuk setiap sel. Ini memakan masa, terutamanya jika terdapat lebih banyak sel dengan nombor daripada yang kita ada di sini. Untuk mengalikan A2 dengan B2, anda hanya perlu mengetik perkara berikut:

 1. Di dalam sel yang anda mahu mempunyai nilai darab, tulis tanda persamaan (=). Kami akan menaipnya dalam C2.
 2. Sekarang, klik A2 atau ketik di sebelah ‘=.’
 3. Kemudian tulis '*.'
 4. Selepas itu, klik pada B2 atau taipkannya.
 5. Ketik ‘Enter’.
 6. Nombor tersebut mesti muncul di tempat yang anda mahukan.

Sekarang, anda mungkin cuba menyeret nilai untuk mendapatkan nilai darab untuk semua sel. Malangnya, ini tidak akan berjaya dan anda akan mendapat sifar di semua sel.

Agar produk dapat dipaparkan di seluruh sel, anda mesti menggunakan formula yang berbeza. Itulah sebabnya anda mesti menggunakan rujukan mutlak. Walaupun kedengarannya rumit, tidak. Bersabarlah dengan kami.

 1. Pilih sel di mana anda mahu nilainya muncul.
 2. Sekarang, tuliskan tanda persamaan (=).
 3. Klik pada sel yang anda mahu gandakan.
 4. Taipkan '*.'
 5. Seterusnya, klik pada sel yang ingin anda gunakan untuk mengalikan semua sel. Contohnya, B2.
 6. Masukkan ‘$’ di hadapan huruf dan nombor yang mewakili. Nampaknya ini seperti '$ B $ 2.'
 7. Ketuk 'Enter' untuk menyelesaikan formula.
 8. Klik pada petak kecil di sudut kanan bawah formula.
 9. Seret ke bawah lajur agar nilai muncul di semua sel.

Apabila anda menulis '$' di depan huruf dan nombor yang mewakili sel, anda memberitahu Google Helaian bahawa ia adalah rujukan mutlak. Oleh itu, apabila anda menyeret formula, semua nilai mewakili pendaraban nombor itu dan nombor lain dari sel.

Gunakan Helaian Google untuk Pengiraan Lanjutan

Helaian Google sangat berguna untuk pengiraan lanjutan. Walau bagaimanapun, boleh menjadi rumit jika anda tidak tahu formula mana yang akan digunakan. Dalam artikel ini, kami telah menguraikan cara mengalikan dua lajur dan melakukan operasi penggandaan yang lain.

Adakah anda menggunakan Helaian Google untuk mengalikan? Kaedah manakah dalam artikel ini yang paling sering anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found