PC & Mudah Alih

Cara Menjumlahkan Baris di Helaian Google

Helaian Google menawarkan banyak alat untuk mempermudah pengiraan yang rumit, salah satunya adalah fungsi SUM. Walaupun ini adalah formula asas, tidak setiap pengguna Google Spreadsheet mengetahui semua faedah menggunakannya. Selanjutnya, cara anda memasukkan formula dan nilai boleh mempengaruhi bagaimana fungsi berfungsi.

Cara Menjumlahkan Baris di Helaian Google

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana menjumlahkan keseluruhan baris dalam aplikasi dengan betul, kami sedia membantu. Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara menjumlahkan satu baris di Helaian Google dengan cara yang betul. Kami juga akan berkongsi arahan mengenai cara menambahkan nilai terpilih atau rangkaian sel sahaja. Selain itu, kami akan menjawab beberapa soalan yang berkaitan dengan topik tersebut.

Fungsi SUM dalam Helaian Google

Fungsi SUM di Helaian Google, seperti di Microsoft Office Excel, menjumlahkan nilai yang dipilih. Ini berguna kerana mungkin terlalu banyak kesulitan untuk memasukkan formula jika anda hanya perlu menambahkan beberapa nilai. Pasti, anda boleh menemui "2 + 3 + 4" tanpa bantuan komputer. Tetapi dalam praktiknya, formula ini sangat berguna untuk sebarang nilai.

Manfaat utama adalah bahawa jumlahnya dikemas kini secara automatik apabila salah satu nilai diubah atau ditambahkan ke baris atau lajur yang dipilih. Misalnya, jika Anda mengubah "2" dalam contoh yang disebutkan di atas menjadi "1", nilai dalam jumlah sel akan diperbarui dari "9" menjadi "8" sendiri.

Sebaliknya, tanpa rumus, anda harus mengira semula jumlahnya setiap kali anda membuat perubahan. Atas sebab ini, kami menasihatkan anda untuk tidak memasukkan nilainya sendiri ketika menggunakan formula “= SUM”. Sebaliknya, taipkan bilangan sel yang mengandungi nilainya. Kami akan melihat lebih dekat bagaimana menggunakan fungsi di bahagian seterusnya.

Cara Memasukkan Formula

Setelah anda mengetahui mengapa fungsi SUM sangat berguna, inilah masanya untuk mengetahui cara menggunakannya. Untuk menjumlahkan keseluruhan baris, ikuti arahan di bawah:

 1. Klik mana-mana sel kosong.

 2. Di bahagian bawah skrin anda, klik "Masukkan teks atau formula" dan ketik "= SUM (”.

 3. Untuk menjumlahkan jumlah baris, klik angka di sebelah kiri dari baris anda, misalnya, "1."

 4. Tekan kekunci "Enter" atau klik tanda semak hijau di sebelah kiri dari formula anda. Hasilnya akan muncul di sel yang anda pilih.

Catatan: Apabila anda memilih keseluruhan baris dengan mengklik angka di sebelah kiri, nilai baru yang dimasukkan ke dalam baris ini secara automatik akan ditambahkan ke jumlahnya.

Sekiranya anda hanya ingin memilih sel tertentu, inilah cara pertama untuk menambahkan nilai yang dipilih sahaja:

 1. Klik mana-mana sel kosong.

 2. Di bahagian bawah skrin anda, klik "Masukkan teks atau formula" dan ketik "= SUM (”.

 3. Untuk menjumlahkan sel tertentu yang berada dalam urutan rawak, klik pada setiap sel. Anda akan melihat nombor sel muncul dalam formula anda.

 4. Untuk menjumlahkan pelbagai sel - misalnya, dalam baris yang sama - taipkan bilangan sel pertama atau klik padanya.

 5. Taipkan “:Simbol tanpa menekan ruang dan masukkan nombor sel terakhir dalam julat anda atau klik. Sebagai pilihan, anda boleh mengklik dan menahan tepi bingkai di sekitar sel pertama yang dipilih. Kemudian, tahan dan seret untuk memilih julat.

 6. Ketik tanda kurung penutup dan tekan kekunci "Enter" atau klik tanda semak hijau di sebelah kiri dari formula anda. Hasilnya akan muncul di sel yang anda pilih.

Secara pilihan, anda boleh memilih fungsi yang diperlukan dari menu dan bukannya mengetik formula. Ikuti langkah di bawah:

 1. Klik mana-mana sel kosong.

 2. Klik butang "fx". Ia terletak di sudut kiri bawah skrin anda dalam versi mudah alih. Pada versi desktop, ia terletak di sebelah kanan dari bar pemformatan.

 3. Pilih "FUNCTION" dari menu, kemudian "MATH" dan pilih "SUM."

 4. Untuk menjumlahkan sel tertentu yang berada dalam urutan rawak, klik pada setiap sel. Anda akan melihat nombor sel muncul dalam formula anda.

 5. Untuk menjumlahkan pelbagai sel - misalnya, pada baris yang sama - taipkan bilangan sel pertama atau klik padanya.

 6. Taipkan “:Simbol tanpa menekan ruang dan masukkan nombor sel terakhir dalam julat anda atau klik. Sebagai pilihan, anda boleh mengklik dan menahan tepi bingkai di sekitar sel pertama yang dipilih. Kemudian, tahan dan seret untuk memilih julat.

 7. Tekan kekunci "Enter" atau klik tanda semak hijau di sebelah kanan dari bar formula. Hasil keseluruhan anda akan muncul di sel yang dipilih.

Di bahagian ini, kami akan menjawab lebih banyak soalan mengenai penggunaan fungsi SUM di Helaian Google.

SUMBERNYA

Semoga panduan kami membantu anda menjumpai jumlah nilai berturut-turut di Helaian Google. Apabila digunakan dengan bijak, fungsi sederhana ini dapat membebaskan anda dari kerumitan yang tidak perlu. Ikuti petua kami untuk memilih nilai yang diperlukan lebih cepat dan ingat nota. Penggunaan fungsi SUM yang betul menghilangkan risiko kesilapan manusia dalam pengiraan dan memastikan bahawa jumlahnya diperbaharui dengan sewajarnya untuk berubah dalam nilai.

Adakah anda mendapati fungsi SUM lebih baik dilaksanakan di Helaian Google atau MS Excel? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.