PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan Helaian Google Tanpa Gmail

Walaupun produk Google cenderung berfungsi paling baik ketika digunakan bersama, anda masih dapat memanfaatkan perkhidmatan ini tanpa berkomitmen untuk bergabung dengan ekosistem.

Walaupun anda tidak mempunyai akaun Gmail, anda masih boleh membuka Helaian Google atau dokumen Google Drive lain yang dikongsi dengan anda. Namun, walaupun anda tidak memerlukan akaun Gmail, anda memerlukan akaun Google.

Perkara yang baik ialah anda mempunyai pilihan sama ada anda ingin membuat akaun Google yang berasingan atau menambah alamat e-mel yang lain ke alamat yang ada.

Berkongsi Helaian Google sering diperlukan untuk kegunaan peribadi dan perniagaan. Namun, apabila penerima tidak menggunakan akaun Gmail, beberapa masalah boleh timbul:

 1. Penerima akan mengklik pautan di dalam e-melnya, mengikuti pautan tersebut ke Helaian Google, dan berusaha untuk log masuk dengan akaun Gmail peribadi. Pada ketika ini, seperti yang sering terjadi, penerima kemudian disambut dengan ini -

  Setelah mengklik Minta akses butang, pengirim kemudian menerima e-mel mereka sendiri meminta akses untuk akaun Gmail peribadi penerima.

 2. Malangnya, penerima tidak mempunyai akaun Gmail. Ini memaksa mereka meminta pengirim untuk mengeksport Lembaran Google ke dalam format yang berbeza sehingga mereka dapat membacanya.

Kedua-duanya adalah hasil yang tidak dapat diterima kerana yang pertama menghendaki pengirim melakukan langkah tambahan untuk setiap penerima dan mengharuskan penerima berkongsi alamat Gmail peribadi dengan pengirim.

Nasib baik, memiliki Alamat Gmail dan memiliki Akaun Google tidak sama dan sama, yang memudahkan untuk memisahkan e-mel yang berkaitan dengan peribadi dan perniagaan.

Mari kita lihat bagaimana anda boleh membuka fail Helaian Google tanpa Gmail.

Cara Menggunakan Helaian Google Tanpa Gmail

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu menggunakan salah satu daripada dua penyelesaian: anda boleh membuat akaun Google yang terpisah dan melampirkan alamat e-mel alternatif atau membuat akaun Google yang baru.

Kami akan membincangkan kedua-dua penyelesaian di bawah.

Membuat Akaun Google Baru

Menyiapkan Akaun Google dengan Alamat bukan Gmail anda adalah proses yang agak mudah. Melangkah ke hadapan kami akan menggunakan [dilindungi e-mel] sebagai Alamat bukan Gmail anda.

Untuk membuat Akaun Google baru, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke URL berikut: //accounts.google.com/SignUpWithoutGmail
 2. Isi borang menggunakan alamat e-mel pilihan anda ([dilindungi e-mel]) dan klik Seterusnya.

 3. Log masuk ke e-mel yang anda berikan dan klik pada pautan pengesahan yang dihantar oleh Google kepada anda.

Semudah itu. Anda kini mempunyai Akaun Google yang dibuat tanpa memerlukan Alamat Gmail. Oleh itu, setiap kali anda mendapat permintaan untuk berkolaborasi pada Helaian Google di alamat tersebut, anda dapat melihatnya dari akaun tersebut.

Menambah Alamat E-mel Alternatif

Sekiranya anda tidak mahu membuat akaun Google yang baru untuk satu tujuan, anda boleh menambahkan alamat e-mel alternatif ke akaun Google anda yang ada.

Ikuti langkah berikut untuk melakukannya:

 1. Log masuk ke Akaun Google anda yang ada di //accounts.google.com
 2. Lawati Tetapan E-mel di //myaccount.google.com/email
 3. Klik Mahir tab seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

 4. Klik TAMBAHKAN EMAIL ALTERNAT.

 5. Sekiranya diminta, log masuk semula menggunakan bukti kelayakan akaun yang sama.
 6. Anda kemudian boleh memasukkan alamat bukan Gmail anda ke dalam kotak yang disediakan. Setelah selesai, klik TAMBAH.

 7. Selepas itu, anda akan melihat halaman pengesahan yang belum selesai seperti yang ditunjukkan di bawah:

 8. Log masuk ke alamat e-mel yang anda berikan dan klik pada pautan pengesahan yang dihantar oleh Google kepada anda.

Setelah alamat e-mel anda disahkan, anda sudah siap untuk mula menggunakannya bersama dengan akaun Google anda yang ada.

Pemikiran Akhir

Sekarang anda mempunyai pilihan untuk menggunakan Alamat Gmail anda atau alamat bukan Gmail untuk log masuk ke Akaun Google anda. Ini membolehkan anda membuka Helaian Google yang dihantar ke salah satu alamat e-mel dalam akaun yang sama.

Untuk petua dan trik Lembaran Google yang lebih berguna, pastikan untuk melihat beberapa artikel kami yang lain, seperti Cara membuat senarai juntai bawah di Helaian Google.