Internet

Ulasan Premium Grammarly vs. Grammarly: Mana Yang Lebih Baik?

Sama ada anda menulis kertas sekolah atau kuliah, kandungan dalam talian atau fiksyen, kemungkinan besar anda sudah biasa dengan Grammarly. Perisian tatabahasa dan ejaan ini menjadi penting bagi banyak orang yang menulis secara berkala, sama ada mereka profesional atau amatur.

Ulasan Premium Grammarly vs. Grammarly: Mana Yang Lebih Baik?

Versi asas percuma sudah menjadi alat yang hebat yang akan segera membawa tulisan anda ke tahap lain, jadi anda mungkin tertanya-tanya bagaimana perbandingannya dengan versi Premium. Dalam artikel ini, kita akan melihat perbezaan antara Grammarly dan Grammarly Premium.

Versi Percuma

Grammarly Free dilengkapi dengan alat tulis penting. Walaupun anda sudah berpengalaman dalam penulisan, ciri yang ditawarkan pasti menjadikan pekerjaan lebih lancar dan teks anda mengalir. Pemeriksaan ejaan dan tatabahasa dalam banyak kes, yang diharapkan dari aplikasi jenis ini. Selain itu, Grammarly Free juga memperbaiki kesalahan tanda baca. Walau bagaimanapun, ciri yang menjadikannya sangat berguna adalah pemeriksa ringkasnya.

Memeriksa dengan ringkas akan memastikan tulisan anda tidak penuh dengan kata-kata dan ungkapan yang tidak perlu. Ciri ini sahaja dapat membuat perbezaan yang besar pada teks anda dan memastikan mesej anda disampaikan dalam ayat yang jelas dan ringkas.

Grammarly versi berbayar dan percuma akan memberi anda skor keseluruhan dan senarai kesilapan yang dapat anda selesaikan untuk memperbaiki karya bertulis anda.

Versi Premium

Grammarly Premium memperluas tawaran percuma dengan keseluruhan ciri dan pilihan yang boleh disesuaikan yang sesuai untuk penulis profesional. Daripada hanya memfokuskan pada ejaan dan tatabahasa, Grammarly Premium lebih menekankan nada, penyampaian, dan tahap keterlibatan teks anda.

Versi Premium menawarkan ciri di mana anda dapat menentukan jenis teks yang ingin anda tulis. Anda boleh memilih antara tahap formaliti yang berlainan, seberapa diberitahu khalayak sasaran anda mengenai masalahnya, dan nada apa yang anda inginkan. Anda juga dapat memilih antara domain Akademik, Perniagaan, Kasual, dan domain lain untuk menentukan skop peraturan yang diterapkan pada teks anda. Selain itu, Grammarly Premium akan membantu anda menyatakan niat anda dengan jelas - terdapat empat pilihan untuk tujuan yang boleh anda pilih.

Selain semua ini, Grammarly Premium juga akan memberi anda cadangan untuk menulis semula ayat agar lebih jelas. Anda juga akan mendapat cadangan sinonim untuk kata-kata biasa atau untuk kata-kata yang sering muncul dalam teks. Akhirnya, terdapat pemeriksa plagiarisme untuk memastikan bahawa apa yang anda tulis unik dan tidak menyerupai teks yang ada terlalu dekat.

Penyediaan khas akan membolehkan anda membuat sekumpulan peraturan yang dapat menjadikan gaya anda dikenali. Anda juga boleh menambahkan kata-kata ke perbendaharaan kata peribadi anda, yang akan menjadikan Grammarly mengenalinya dan tidak menandakannya sebagai kesalahan menulis.

Premium Grammarly berharga hanya $ 12.00 / bln. sebagai langganan. Sekiranya anda memerlukan lebih dari itu, terdapat juga langganan Perniagaan dengan harga $ 12.50 / bln. yang memberikan akses kepada tiga pengguna dan bukan hanya satu.

Soalan Lazim

Membayar sebarang langganan bulanan pada tahun 2021 adalah keputusan besar. Itulah sebabnya kami memasukkan bahagian ini untuk menjawab beberapa soalan yang paling sering ditanya mengenai Tatabahasa.

Adakah Grammarly menawarkan percubaan percuma?

Pada Mei 2021, Grammarly tidak menawarkan percubaan percuma untuk perkhidmatan berbayar. Tetapi, ada jaminan wang dikembalikan 7 hari jika anda tidak berpuas hati sepenuhnya.

Apa yang Grammarly lakukan?

Grammarly adalah menulis perisian yang serupa dengan perisian pemeriksaan tatabahasa Microsoft Word. Ini akan memberi tahu pengguna jika mereka mengeja kata dengan betul, menggunakan kata dan tanda baca dengan tidak betul, dan bahkan memberi peringatan kepada pengguna tentang kesalahan tatabahasa yang lebih maju seperti pengubah yang menggantung.

Tatabahasa sering digunakan oleh penulis dan pelajar untuk memastikan karya mereka bebas dari kesilapan dan ringkas. Tetapi, ia juga merupakan alat pembelajaran yang hebat!

Adakah Grammarly akan menolong tanda baca saya?

Tentunya! Dari koma Oxford hingga penggunaan titik koma, tanda petik dan banyak lagi, Grammarly akan membantu. Perlu diingat, terdapat empat variasi bahasa Inggeris yang disokong Grammarly, jadi anda ingin memastikan bahawa anda menggunakan versi yang tepat untuk negara penonton anda (contohnya, tanda baca dalam Bahasa Inggeris Inggeris muncul di luar petikan tanda sedangkan dalam tanda baca Bahasa Inggeris Amerika terdapat tanda petik).

Adakah Grammarly membetulkan kesalahan secara automatik?

Nasib baik, tidak. Kami bernasib baik kerana walaupun perisiannya hebat, ia sesekali ketinggalan. Sekiranya Grammarly tidak biasa dengan kata atau konteks di mana ia digunakan, laman web akan menandakan kandungannya. Kemudian, anda boleh menyemak ralat.

Bagaimana saya menukar antara varian Bahasa Inggeris?

Beralih antara varian bahasa sangat mudah. Anda mesti melayari laman web Grammarly dan log masuk. Kemudian, klik 'Akaun' di menu sebelah kiri. Halaman baru akan muncul, klik ‘Customize’ di menu sebelah kiri. Akhirnya, klik 'Bahasa' di bahagian atas dan pilih dialek pilihan anda dari menu lungsur yang muncul.

Adakah Anda Memerlukan Grammarly Premium?

Secara keseluruhan, Grammarly adalah perisian hebat yang dibina untuk pengguna semua kemahiran. Perkhidmatan percuma sangat bagus untuk menangkap kesalahan kecil dan memperbaiki sebahagian besar karya bertulis anda. Sekiranya anda mahir berbahasa Inggeris, versi percuma mungkin sesuai untuk anda.

Tetapi, jika anda seorang penulis / editor berbayar, tidak terbiasa dengan undang-undang Tatabahasa, atau anda merasa seperti ada lebih banyak perkara yang perlu dipelajari (yang tentunya ada), maka perkhidmatan Premium benar-benar bernilai kos bulanan. Digunakan sebagai alat pembelajaran, anda mungkin tidak perlu terus membayar perkhidmatan tersebut setelah beberapa waktu.

Sekiranya anda belum menggunakan perkhidmatan ini, anda boleh memulakan dengan langganan percuma dan menaik tarafnya kemudian. Ini akan memastikan anda selesa dengannya sebelum membuat komitmen.

Menulis dengan Gaya

Sama ada anda akan memilih Grammarly versi Percuma atau Premium akan bergantung pada matlamat anda. Untuk blog atau artikel kasual, versi percuma akan berfungsi dengan baik. Namun, jika anda merancang pekerjaan profesional apa pun, Grammarly Premium adalah penyelesaian terbaik. Sekarang setelah anda mengetahui perbezaan antara Grammarly vs Grammarly Premium, kami yakin anda akan membuat pilihan yang tepat sesuai dengan keperluan anda.

Adakah anda menggunakan Grammarly Free atau Premium? Apakah jenis tulisan yang anda gunakan untuk Grammarly? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.