PC & Mudah Alih

Cara Mengelompokkan dan Menyusun Ikon Desktop Windows 10

Desktop Windows kami sering menjadi lokasi kami untuk meletakkan fail dan folder, terutama jika kami menginginkan akses cepat dan mudah. Akibatnya, desktop kami dapat kelihatan seperti banyak timbunan - kumpulan fail yang terdapat di skrin.

Cara Mengelompokkan dan Menyusun Ikon Desktop Windows 10

Sebahagian ini adalah kesalahan sistem operasi; Desktop muncul pertama dalam hampir setiap dialog menyimpan fail menjadikannya tempat yang sangat berguna untuk menyimpan "hanya beberapa fail". Malangnya, beberapa fail ini cepat terkumpul menjadi lebih banyak lagi. Desktop anda dengan cepat kelihatan seperti huru-hara.

Tidak semestinya begitu. Menyusun desktop Windows jauh lebih mudah daripada membersihkan kekacauan kehidupan sebenar, dan anda bahkan tidak perlu berhenti menggunakan Desktop sebagai ruang mengatur lalai anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana mengatur desktop Windows anda agar bebas kekacauan, efisien, dan mudah.

(Hanya memerlukan pembaikan jangka pendek untuk desktop yang ramai tanpa melakukan penyusunan semula yang besar? Anda mungkin mencuba tutorial kami mengenai cara mengecilkan ikon desktop anda, walaupun itu hanya penyelesaian sementara.)

Windows mempunyai beberapa ciri bawaan untuk mengatur fail dan folder, yang mungkin hanya yang anda perlukan. Untuk penyelesaian yang lebih mantap, terdapat beberapa pakej pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk mengelompokkan ikon desktop ke dalam kategori tertentu. Mari kita perhatikan lebih dekat kedua-dua penyelesaian ini.

Menyusun Ikon Desktop Dengan Folder

Cara paling mudah untuk mengendalikan desktop anda adalah dengan menggunakan folder. Menambah folder baru ke desktop adalah mudah. Pertama, klik kanan pada desktop, dan pilih Baru. Kemudian, klik pada Folder dari drop down untuk membuatfolder kosong.

Sebaiknya beri nama folder apabila anda membuatnya lebih tersusun. Tetapi sekiranya anda terlupa, anda selalu boleh menamakannya dengan mengklik kanan folder dan memilih Ganti nama. Anda kemudian boleh memasukkan nama untuknya. Ingatlah bahawa anda berusaha menjadikan desktop anda lebih teratur, dan perkara paling tidak anda mahukan ialah melihat folder anda yang bernama Folder Baru, Folder Baru (2), Folder Baru (3), dan sebagainya.

Sekarang anda boleh menyeret dan melepaskan pintasan desktop yang sesuai ke folder baru anda. Ini akan menyimpan fail dalam folder anda dan bukannya menyimpannya di sekitar skrin anda. Anda boleh menambahkan sebilangan folder ke desktop untuk kategori jalan pintas alternatif seperti aplikasi, utiliti, perisian multimedia, dan sebagainya. Kemudian anda boleh memindahkan ikon ke dalam folder seperti dalam gambar di bawah.

ikon desktop

Sekiranya anda mempunyai banyak fail di desktop anda, menyusunnya mungkin sukar, terutamanya jika mereka mula bertindih. Salah satu teknik yang berguna adalah dengan menggunakan fungsi penyusun Windows 10 untuk menyusun fail anda mengikut jenis. Ini akan menyatukan semua fail dari jenis yang sama, jadi misalnya jika anda mempunyai folder "Filem", melakukan urutan mengikut jenis akan meletakkan semua fail video di satu tempat. Dengan cara ini, anda dapat memilih-kumpulan dengan mudah dan menyeretnya ke folder "Filem" anda. Klik kanan pada desktop, klik Disusun mengikut -> Jenis item.

ikon desktop10

Alat Pihak Ketiga

Tempat Nimi

Sistem folder terbina dalam untuk Windows mudah dan berkesan, tetapi tidak kaya dengan ciri. Satu ciri yang mungkin ingin anda miliki adalah kemampuan melihat folder di dalam tanpa perlu membukanya, hanya untuk mengingatkan anda apa yang ada di dalamnya. Anda boleh membuat folder seperti itu menggunakan alat pihak ketiga yang disebut Nimi Places. Ini adalah pakej perisian mudah alih yang boleh anda gunakan untuk menambahkan kumpulan folder ke desktop. Buka halaman ini dan klik "Muat turun Nimi Places" dan simpan yang dapat dilaksanakan. Kemudian klik pada fail .exe dan pilih "Extract Nimi Places" untuk melancarkan perisian.

ikon desktop2

Nimi Places dilancarkan dengan empat kumpulan bekas siap untuk Aplikasi, Permainan, Dokumen, dan Muat turun. Anda boleh menyalin dan menempelkan pintasan desktop ke dalam kotak tersebut dengan mengklik kanan ikon dan memilih "Salin." Kemudian klik kanan di dalam salah satu kotak bekas dan klik "Tampal" untuk menambahkan jalan pintas yang disalin ke dalamnya.

Anda juga boleh menyeret bekas untuk meletakkannya semula di desktop. Namun, ada kecenderungan untuk anda menyeretnya ke skrin secara tidak sengaja. Untuk mengelakkan ini, klik kanan pada bekas dan klik Kunci. Anda boleh membukanya dengan cara yang sama, dengan mengklik kanan bekas dan memilih Buka kunci.

Untuk menambahkan bekas kumpulan anda sendiri ke desktop, klik ikon Nimi Places di baki sistem. Ini akan membuka tetingkap seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah. Klik butang + di kanan bawah untuk membuat bekas baru. Kemudian klik Tempat, dan pilih salah satu folder pintasan desktop anda. Itu akan menambahkan bekas folder ke desktop, dan anda boleh membuka jalan pintas yang disertakan dari sana.

ikon desktop12

Anda boleh mengubah saiz bekas dengan mengklik menyeret sempadannya dengan tetikus. Perhatikan bahawa anda juga boleh menatal kandungan bekas yang lebih besar dengan bar tatal dengan mengklik bahagian kanan bekas dan kemudian menyeret bar tatalnya ke atas dan ke bawah.

Untuk mengedit tajuk kontena, klik kanan pada bar tajuk di bahagian atas kotak bekas. Kemudian, pilih Namakan semula bekas pilihan, yang membuka kotak teks di bawah. Masukkan tajuk alternatif untuk bekas di sana.

ikon desktop4

Perisian ini mempunyai beberapa pilihan penyesuaian lain untuk bekas. Untuk melihatnya, klik kanan bekas dan pilih Penampilan dan Tema dari sub-menu. Ini akan membolehkan anda memilih beberapa latar belakang alternatif untuk bekas tersebut.

ikon desktop5

Kotak Alat

ToolBox adalah pakej pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk mengelompokkan ikon desktop anda. Anda boleh memuat turun program dari sini. Klik tbox285.zip untuk menyimpan Zipnya. Kemudian buka folder Zip di File Explorer dan klik Ekstrak semua untuk mengekstrak kandungan folder. Apabila anda mengekstrak kandungan fail Zip, anda boleh menjalankan ToolBox dari sana.

Sekarang anda boleh menyediakan kotak ikon baru untuk desktop dengan mengklik kanan ikon ToolBox pada baki sistem dan memilih Kotak Alat Baru. Itu menambah kotak ke desktop seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di bawah. Seret ikon desktop ke dalam kotak atau kotak untuk menyusunnya.

ikon desktop6

Untuk menyesuaikan lebih banyak kotak ikon desktop, klik kanan dan pilih Sifat Kotak Alat dari menu kontekstual. Itu membuka tetingkap dalam gambar tepat di bawah. Di sana, anda boleh mengubah saiz kotak, mengubah warnanya, dan menggunakan kesan baru padanya.

ikon desktop7

Untuk mengubah saiz kotak ikon, seret bar ke bawah Saiz Tingkap & Jubin. Seret Baris bar untuk mengembang atau menguncup ketinggian kotak. Sebagai alternatif, anda boleh menyeret Lajur bar ke kanan atau kiri untuk mengubah lebar.

Anda boleh mengubah warna kotak dengan mengklik kotak di sebelahnya Warna. Itu akan membuka palet warna dari mana anda boleh memilih warna lain. Atau anda boleh menambahkan beberapa kertas dinding latar ke kotak dengan memilih Bitmap dari menu lungsur turun dan menekan butang di sebelah kotak laluan Latar Belakang Bitmap.

Anda boleh memasukkan tajuk di bahagian atas kotak dengan mengklik Bar Tajuk Terlihat kotak pilihan (atau sembunyikan tajuk dengan tidak mencentangnya). Masukkan tajuk baru untuk kotak di Nama Kotak Alat kotak teks di bahagian atas tetingkap.

Setelah selesai, klik Terapkan Perubahan butang untuk menggunakan tetapan yang baru dipilih.

Panel Kawalan Bar Alat menyenaraikan semua kotak ikon anda. Anda boleh klik kanan pada kotak dan pilih Panel Kawalan Bar Alat untuk membuka tetingkap seperti di bawah. The Kotak alat tab menyenaraikan kotak ikon desktop. Anda boleh menghapus kotak dengan mengklik kanan tajuknya di sana dan memilih Padam Kotak Alat. Klik Tetapan >Simpan semua tetapan kotak alat untuk menyimpan semua pintasan, kesan, dan kedudukan desktop dengan cepat dari kotak ikon.

ikon desktop8

Di samping itu, anda juga boleh menyediakan kotak yang merangkumi jalan pintas dulang sistem. Panel Kawalan Bar Alat merangkumi a Ahli sihir menu di bahagian atas. Pilih untuk membuka menu kecil di mana anda boleh menyediakan folder sistem, pemacu, dan kotak pintasan megapack.

ikon desktop9

Dengan folder Windows 10, Nimi Places, dan ToolBox, anda kini dapat mengelompokkan ikon desktop anda dengan berkesan dan mengatur pintasan. Anda mungkin juga melihat peluncur aplikasi sebagai cara untuk membersihkan desktop yang berantakan, seperti yang dibahas dalam artikel Cara Menambah Pelancar aplikasi baru ke Windows 10.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found