PC & Mudah Alih

Apakah Garisan Hijau di Helaian Google?

Sekiranya anda menggunakan Helaian Google untuk melihat lembaran kerja yang dibuat oleh orang lain, ada kemungkinan anda akan menemui garis hijau pada helaian. Sekiranya anda tertanya-tanya apakah baris itu dan mengapa anda nampaknya tidak menghapusnya tidak kira apa yang anda lakukan, maka jangan risau.

Apakah Garisan Hijau di Helaian Google?

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan apakah garis hijau di Helaian Google, dan apa yang boleh dilakukan mengenainya.

Apakah Garisan Hijau?

Pada dasarnya, jika anda melihat garis hijau di lembaran kerja anda, ini bermakna anda telah mencapai akhir julat penapis. Apabila seseorang membuat penapis dan memilih julat tertentu dan bukannya keseluruhan lembaran kerja, ia akan menandakan julat dengan garis hijau. Segala data di dalam garis akan dipengaruhi oleh penapis yang anda gunakan. Mereka di luar tidak akan.

hamparan

Bagaimana saya boleh membuangnya?

Sekiranya anda ingin membuang garis hijau, maka anda hanya perlu mengeluarkan penapis. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih julat penapis yang digunakan. Anda boleh mengklik dan menyeret untuk memilih julat, atau memilih keseluruhan lembaran kerja. Untuk memilih keseluruhan lembaran kerja, klik pada ruang kosong di atas baris 1 dan di sebelah kiri lajur A.
 2. Klik pada Data, kemudian pilih Matikan Penapis. Ini kemudian akan membuang penapis dan semua garis hijau.

apakah garis hijau dalam helaian google

Bagaimana Sekiranya Saya Ingin Menapis Item Di Luar Talian?

Untuk melakukan ini, anda mesti membuang penapis terlebih dahulu kemudian memohon semula ke seluruh lembaran kerja. Anda tidak boleh membuat lebih daripada satu penapis bagi setiap helaian. Sekiranya anda ingin dua set data disaring, anda harus menyalin kumpulan data yang lain ke helaian lain dan menerapkan penapis yang terpisah di sana.

Untuk menerapkan penapis ke seluruh lembaran kerja, gunakan arahan di atas untuk membuang penapis terlebih dahulu, kemudian pilih keseluruhan lembaran kerja. Kemudian klik pada Data, kemudian klik Buat Penapis.

Bolehkah Saya Mengeluarkan Garis Hijau Tanpa Melepaskan Penapis?

Penapis boleh digunakan walaupun tanpa garis hijau dengan menggunakan apa yang dikenali sebagai Slicer. Ini adalah pilihan baru di Helaian Google yang membolehkan anda memilih lajur individu untuk menerapkan penapis. Oleh kerana julat penapis Slicer hanya lajur itu, ia tidak menandakan helaian dengan garis hijau.

Kelebihan Slicer adalah anda boleh memilih lajur mana yang akan disaring. Lajur kosong tidak akan mempunyai anak panah penapisan seperti biasa, kecuali jika anda menginginkannya.

Untuk menggunakan Slicer ke lajur, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada Data, kemudian pilih dan klik pada Slicer.
 2. Anda akan diminta memasukkan julat data. Helaian Google biasanya akan mengesan julat yang ada yang boleh anda gunakan. Sekiranya anda tidak menemui apa yang anda mahu gunakan, anda boleh memasukkannya secara manual.

  pilih julat data

 3. Setelah julat data ditetapkan, anda dapat memilih lajur mana dalam kumpulan data yang akan disaring. Sekiranya anda ingin menggunakan lebih daripada satu Slicer, klik pada Data dan Slicer sekali lagi.

  garis hijau dalam helaian google

 4. Anda boleh mengedit Slicer yang ada dengan mengklik yang anda mahu edit, kemudian dengan mengklik pada tiga titik yang akan muncul di sebelah kanan Slicer. Ini akan memunculkan menu yang membolehkan anda mengedit, menyalin, atau menghapus Slicer.
 5. Menghapus Slicer yang ada dapat dilakukan dengan menggunakan menu seperti di atas, atau hanya mengkliknya dan menggunakan backspace.

Seperti yang anda lihat, penapis telah digunakan pada lembaran kerja tanpa perlu menerapkan julat garis hijau.

Melayan Tujuan Berguna

Garis hijau, jika membingungkan mereka yang tidak mengenalinya, berfungsi dengan baik dalam Helaian Google. Mengetahui apa yang dilakukannya, dan bagaimana anda boleh membuang atau menyesuaikannya, adalah sedikit maklumat yang berguna.

Adakah anda pernah menemui, atau tertanya-tanya apakah garis hijau di Helaian Google? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found