Media Sosial

Cara Dapatkan Akaun yang Diretas Kembali di Snapchat

Akaun media sosial seperti Snapchat biasanya dipanaskan dan menyenangkan; sehingga seseorang menyimpan kata laluan anda dan meretas akaun anda. Apabila pengguna berniat jahat mengawal identiti dalam talian anda di platform media sosial yang dirampas, ia tidak lagi menyeronokkan

Mereka boleh merosakkan reputasi anda dan mencuri maklumat peribadi anda, dan sepertinya anda tidak akan mendapatkan kembali akaun anda. Walau bagaimanapun, menjadikan akaun media sosial anda lebih selamat adalah mungkin. Sekiranya anda telah menjadi mangsa penggodam, ada cara untuk memulihkan akaun anda.

Artikel ini akan membimbing anda bagaimana membuat akaun Snapchat anda (dan akaun media sosial anda yang lain) lebih selamat, dan bagaimana memulihkan akaun Snapchat yang diretas jika anda sudah menjadi mangsa peretas.

Cara Mengelakkan diri daripada digodam

Pertama, mari kita bincangkan bagaimana anda dapat mengelakkan perkara ini berlaku kepada anda sejak awal. Perlindungan akaun bermula dengan kata laluan yang kuat. Pertimbangkan petua berikut untuk membuatnya. Walaupun akaun Snapchat anda mungkin sudah tidak dapat diakses berkat beberapa penggodam atau pengkhianatan rakan, ini adalah langkah-langkah yang harus anda ambil setelah mendapatkan kembali akses ke akaun anda.

 • Panjang kata laluan sekurang-kurangnya 8 aksara
 • Gunakan gabungan huruf, angka, dan simbol
 • Gunakan gabungan huruf besar dan huruf kecil.
 • Jangan gunakan kata atau frasa umum (penggodam dapat menggunakan program untuk mencari kata laluan menggunakan "brute force", yang memeriksa kata dan frasa yang ditentukan)
 • Jangan gunakan tarikh lahir atau maklumat peribadi lain kerana mungkin penggodam mempunyai maklumat peribadi tentang anda sebelum mereka cuba menggodam akaun anda
 • Jangan gunakan semula kata laluan di beberapa akaun kerana itu akan membolehkan penggodam menggodam lebih daripada satu akaun anda sekaligus
 • Sekiranya akaun anda diretas, pastikan anda juga menukar kata laluan e-mel anda. Sekiranya akaun e-mel anda telah disusupi, penggodam akan mendapat akses ke akaun lain.
 • Sediakan 2FA (Pengesahan Dua Faktor). Sekiranya seseorang cuba log masuk, anda akan menerima kod ke nombor telefon yang dipercayai di akaun Snapchat. Pilihan ini terdapat di tetapan Snapchat anda.

Setelah anda mempunyai kata laluan yang kuat, bersiaplah untuk melakukannya sekali lagi… dan lagi. Sebenarnya, anda ingin menukar kata laluan anda secara berkala.

Sekiranya itu menakutkan, pertimbangkan untuk mendapatkan pengurus kata laluan seperti LastPass atau 1Password. Pengurus kata laluan menjadikannya lebih mudah untuk mengatur dan mengingat kata laluan yang kompleks dan sangat selamat, jadi anda tidak perlu menghafal kata laluan. Sebilangan besar pakar keselamatan kini mengesyorkan pengurus kata laluan untuk menguruskan kata laluan selamat untuk semua akaun anda.

Pendekatan lain adalah mempunyai kata laluan "modular" yang dapat anda putar mengikut jadual yang mudah diingat, tetapi tidak dapat ditebak dengan mudah.

Cara Memberitahu Jika Anda Diretas

Sepertinya senang untuk mengetahui jika anda telah diretas, bukan? Lagipun, bukankah penggodam hanya akan menukar kata laluan anda dan mengunci anda secara kekal? Ia tidak selalu berlaku seperti itu Peretas tidak selalu mahu orang mengetahui bahawa akaun mereka telah diretas, paling tidak langsung, jadi anda mungkin mempunyai peluang untuk menukar kata laluan sebelum penggodam melakukannya.

Catatan: Snapchat hanya membenarkan satu peranti masuk pada satu masa. Sekiranya anda selalu perlu masuk ke akaun anda, anda mungkin telah diretas.

Semakin cepat seseorang menyedari apa yang berlaku, semakin cepat mereka dapat melakukan sesuatu mengenainya, sehingga mengganggu agenda penggodam. Ramai penggodam lebih suka mengakses akaun dengan senyap dan kemudian terus mengumpulkan maklumat mengenai anda semasa anda terus menggunakan akaun yang dikompromikan.

Berikut adalah beberapa tanda bahawa akaun Snapchat anda mungkin telah diretas.

 • Rakan anda memberitahu anda bahawa mereka menerima snap spam dan mesej dari akaun anda
 • Rakan anda memberitahu anda bahawa mereka menerima mesej yang meminta wang atau maklumat peribadi dari akaun anda
 • Anda muncul di tempat yang belum pernah anda kunjungi di Peta Snap
 • Anda menerima makluman bahawa seseorang telah masuk ke akaun anda dari lokasi lain - Pastikan anda menggunakan alamat e-mel yang anda akses secara berkala agar anda tidak terlepas sebarang pemberitahuan log masuk
 • Anda menerima makluman bahawa maklumat akaun telah diubah
 • Anda perhatikan bahawa nombor telefon bimbit atau alamat e-mel yang berkaitan dengan akaun anda telah diubah.
 • Anda perhatikan tetapan akaun lain telah diubah
 • Anda mempunyai kenalan baru dalam senarai rakan anda yang tidak anda ingat
 • Anda diminta masuk semula setiap kali
 • Anda tiba-tiba tidak dapat log masuk ke akaun anda

Sekiranya anda mengesyaki bahawa akaun anda telah diretas, ambil tindakan segera untuk mendapatkan semula akaun anda dari penggodam.

Apa Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Mengesyaki Akaun Anda Telah Diretas

Jangan buang masa untuk mengesahkan sama ada akaun anda digodam. Sekiranya anda mengesyaki itu, teruskan dan segera bertindak. Tidak ada salahnya mengambil tindakan dengan satu cara atau yang lain. Sekiranya anda mengesyaki penggodaman, lakukan langkah-langkah berikut untuk melindungi akaun anda.

 • Tukar kata laluan anda dengan segera
 • Pastikan maklumat hubungan pemulihan akaun anda (e-mel dan nombor telefon) tepat
 • Beritahu rakan anda bahawa anda mungkin telah diretas sekiranya penggodam menggunakan akaun anda untuk menghubungi mereka

Sudah tentu, anda mungkin mengetahui fakta bahawa anda telah diretas dan tidak dapat log masuk untuk melakukan apa-apa mengenainya.

Bagaimana jika Anda Tidak Boleh Lagi Mengakses Akaun Snapchat Anda?

Sekiranya anda tidak dapat log masuk ke Snapchat, jangan risau. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan kembali akaun anda. Pertama, cuba dapatkannya dengan cara lama dengan pergi ke log masuk anda dan mengetuk Lupa kata laluan saya. Ada kemungkinan besar jika penggodam berfikir untuk menukar kata laluan anda, maka dia juga mengubah maklumat pemulihan akaun anda. Namun, ada kemungkinan mereka tidak berpikir untuk melakukannya, dan anda akan dapat menetapkan semula kata laluan menggunakan e-mel atau nombor telefon anda.

Sekiranya tidak berjaya, hubungi Sokongan Snapchat untuk mengemukakan kes anda menggunakan langkah-langkah berikut:

 1. Lawati Halaman Sokongan Snapchat melalui penyemak imbas web atau pada peranti mudah alih anda.

 2. Di sebelah kiri, cari dan klik "Akaun & Keselamatan Saya.

 3. Klik pada "Saya mempunyai masalah log masuk.

 4. Seterusnya, menu akan muncul di sebelah kanan dengan beberapa pilihan - Klik '"Saya rasa akaun saya digodam"

 5. Isi borang dan hantarkan kepada pasukan sokongan Snapchat. Anda mesti meletakkan sebanyak mungkin maklumat.

Pasukan Sokongan Snapchat mungkin memberi anda akses ke akaun sekali lagi, yang membolehkan anda membuat kata laluan baru. Namun, mereka hanya akan melakukan ini sekiranya mereka berpuas hati dengan jawapan anda dalam borang. Mereka harus yakin bahawa akaun yang ingin anda akses sebenarnya adalah milik anda.

F.A.Q.

Seberapa besar kemungkinan anda mendapatkan kembali akaun anda?

Diperlukan beberapa usaha untuk mengembalikan akaun anda tetapi dengan andaian anda telah memberikan bukti bahawa akaun tersebut adalah milik anda, Snapchat akan membantu anda mendapatkan semula akses.

Adakah perkara lain yang boleh saya lakukan?

Sekiranya pasukan sokongan Snapchat tidak membantu, anda selalu boleh meminta rakan melaporkan akaun anda sebagai spam. Setelah mengunjungi halaman profil anda dan mengklik pilihan 'Laporkan', Snapchat mungkin lebih cenderung untuk menurunkan akaun anda. Walaupun ini mungkin tidak membantu anda mendapatkan kembali akaun anda, ini akan memastikan penggodam tidak lagi dapat mengakses maklumat anda.

Bolehkah saya mendapatkan kembali maklumat saya?

Dengan andaian anda dapat masuk semula ke akaun Snapchat anda, walaupun buat sementara waktu, lawati penyemak imbas web dan klik pada 'Data Saya' dan muat turun semua maklumat Snapchat anda, termasuk log masuk.

Bolehkah saya mencari penggodam?

Selain memuat turun percubaan log masuk anda atau meminta rakan mencari lokasi anda di Peta Snap, mencari tahu siapa yang log masuk ke akaun anda tidak mudah. Sekiranya seseorang yang anda kenali, Peta Snap dan maklumat log masuk anda akan membantu anda mempersempit siapa yang mengambil akaun anda.