PC & Mudah Alih

Gagal Pemacu Keras? Berikut adalah Amaran dan Penyelesaian yang Perlu Anda Ketahui

pekerja pecah-keras

Pemacu keras pertama melanda pasaran pada tahun 1956; ia adalah pemacu 5-megabait untuk kerangka utama IBM, beratnya lebih daripada satu tan, dan akhirnya gagal. Semua cakera keras gagal, kerana walaupun sambungannya ke peranti elektronik, cakera keras (atau) bersifat mekanikal: piring fizikal berputar pada ribuan putaran seminit dan lengan bergerak yang dilengkapi dengan sensor magnetik membaca denyutan magnet yang tersimpan di piring. Pemacu keadaan pepejal (SSD) hari ini tidak mempunyai bahagian yang bergerak dan ia tahan lebih lama, tetapi akhirnya juga usang. Apabila cakera keras gagal, ia boleh menjadi gangguan dari bencana, bergantung pada sistem sandaran yang ada untuk memastikan data tersebut selamat dan terjamin. Nasib baik, terdapat beberapa tanda amaran kegagalan cakera keras yang akan berlaku, dan beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda daripada kegagalan pemacu. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk bersiap menghadapi yang terburuk dan amaran yang harus anda perhatikan.

Perhatikan bahawa artikel ini ditulis dengan mempertimbangkan PC Windows, dan alat perisian yang saya sebutkan pada umumnya akan khusus untuk Windows, tetapi konsep umum yang dibincangkan juga berlaku untuk komputer Mac atau Linux.

Amaran Kegagalan Akan Datang

Sebilangan besar komponen pada PC yang boleh gagal akan memberi beberapa amaran mengenai keadaan mereka yang merosot sebelum mereka berhenti berfungsi sama sekali, dan cakera keras tidak terkecuali. Berikut adalah beberapa tanda amaran mengenai masalah cakera keras yang sedang berkembang:

 1. Fail yang hilang: Sekiranya fail hilang dari sistem anda, ini boleh menjadi tanda bahawa cakera keras sedang mengalami masalah.
 2. Pembekuan komputer: Komputer membeku dari semasa ke semasa, dan hampir selalu diselesaikan dengan but semula. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati bahawa anda perlu melakukan boot semula lebih kerap dan lebih kerap, itu boleh menjadi petunjuk bahawa cakera keras anda mula gagal.
 3. Data rosak: Sekiranya fail pada pemacu tiba-tiba rosak atau tidak dapat dibaca tanpa sebab yang jelas, kemungkinan cakera keras anda mengalami kegagalan secara beransur-ansur.
 4. Sektor buruk: Sekiranya anda mula menerima mesej ralat mengenai "sektor buruk", "CRC" atau "Kesalahan Redundansi Cyclic", itu adalah tanda pasti bahawa pemacu anda mengalami masalah.
 5. Bunyi: Sekiranya cakera keras anda mengeluarkan suara yang tidak anda kenali, ini juga boleh menjadi berita buruk, terutamanya jika bunyi bising, mengklik atau menjerit.

Mendiagnosis Masalah

kepala pemacu keras

Mendiagnosis masalah cakera keras umumnya merupakan proses penghapusan. Terdapat beberapa titik kegagalan yang mungkin berlaku, dan tidak semuanya berada dalam cakera keras itu sendiri.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya Komputer Anda Masih Memacu Sistem Operasi

Selidiki Perkakasan Anda Dengan Pengurus Peranti

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menggunakan Device Manager untuk memeriksa dan melihat sama ada pengawal atau motherboard anda adalah punca masalah.

Jalankan Imbasan Virus / Perisian Kerosakan

Perkara kedua yang harus dilakukan ialah menjalankan pemeriksaan virus dan perisian hasad yang lengkap, kerana perisian berniat jahat sering kali dapat menyebabkan masalah seperti pembekuan atau kerosakan fail yang mungkin anda salah kerana masalah dengan pemacu anda. Terdapat banyak program yang baik untuk ini; baca artikel TechJunkie ini mengenai program antivirus terbaik dan juga artikel kami mengenai program anti-malware terbaik.

Gunakan Alat Diagnostik Windows

Seterusnya, gunakan perisian diagnostik Windows sendiri untuk mengetahui apakah ia dapat mengesan masalah.

 1. Buka File Explorer dan klik PC ini. Penjelajah Fail
 2. Sekarang, klik kanan pada pemacu dan pilih Hartanah. Menu HDD Windows
 3. Seterusnya, arahkan ke Alat tab. Sifat cakera
 4. Kemudian, di bawah Ralat Memeriksa pilih Periksa butang. Tab Alatan
 5. Ini akan memakan masa yang agak lama, Windows akan mengenalpasti sektor-sektor yang tidak berfungsi dengan baik. Prosedur diagnostik ini sebenarnya dapat menyelesaikan banyak masalah pemacu kecil dengan mengesan bahagian pemacu mana yang mempunyai masalah dan tidak lagi menggunakan bahagian pemacu itu. Walau bagaimanapun, ini harus dianggap sebagai pembaikan sementara, dan anda harus membuat sandaran data anda secepat mungkin.

Periksa Perkakasan Anda

Sekiranya anda mengesyaki cakera keras anda gagal, anda ingin memeriksa dan menguji perkakasan anda.

 1. Mulakan dengan mengganti kabel SATA atau IDE untuk cakera keras anda dan mengujinya, ini adalah penyelesaian perkakasan terpantas dan termurah. Nyalakan semula PC dan lihat apakah masalah itu berterusan.
 2. Seterusnya, pasangkan pemacu anda dengan kabel lama ke port SATA atau IDE yang lain, jika berkenaan, atau gunakan kandang pemacu cakera luaran. Sekali lagi, but semula PC dan uji.
 3. Buat Alat Pemulihan Windows pada pemacu USB dan boot ke dalamnya untuk mengesan kesilapan pemacu anda. Pelbagai imbasan yang dapat dilakukan pada baris perintah melebihi Windows Periksa pilihan untuk pemacu.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya Mesin Anda Tidak Dapat Memacu Dari Hard Drive

Gunakan Alat Pemulihan Windows

 1. Sekali lagi, anda boleh mencuba dan memasukkan ke Windows Recovery Tool untuk memperbaiki pemacu atau menguji jika dikesan.
 2. Masuk ke Arahan prompt bawah Pilihan Lanjutan.
 3. Sekarang, mulakan dengan menjalankan "sfc / scannow", Tanpa tanda petik, ini akan mengesan kesilapan pemacu anda dan berusaha memperbaikinya.
 4. Setelah menjalankan imbasan, cuba boot ke mod selamat, muat turun perisian anti-virus dari sana, dan periksa sistemnya. Cara terbaik untuk mengesahkan adalah menggunakan cakera boot antivirus untuk mengimbas dan memperbaiki PC anda. Anda boleh membakar perisian yang boleh di-boot ke CD atau bahkan memasangnya pada pemacu USB (menggunakan komputer lain). Ini akan membolehkan anda memuatkan persekitaran antivirus khas untuk memeriksa PC anda untuk sebarang masalah di luar persekitaran Windows.

Anda juga boleh memeriksa untuk melihat sama ada terdapat partisi pada pemacu sama sekali menggunakan DiskPart atau alat utiliti cakera pihak ketiga yang lain. Sekiranya tidak melihat partisi, kemungkinan ada partisi yang merosakkan suatu tempat di sepanjang garis. Malangnya, memulihkan fail dari keadaan seperti ini tidak selalu mungkin dilakukan, kerana anda perlu menyusun semula pemacu.

Periksa dan Uji Perkakasan

 1. Periksa sambungan di dalam mesin untuk memastikan bahawa cakera keras disambungkan dengan betul ke papan induk. Pada HDD / SSD moden ini sangat mudah. Untuk pemacu IDE, ada beberapa perkara lain yang perlu dicuba. Mesin yang dibuat sebelum tahun 2007 atau lebih sering mempunyai pengawal IDE daripada pengawal SATA moden. Periksa bahawa tepi merah kabel pemacu sejajar dengan Pin 1 penyambung pada pemacu. Pin 1 paling hampir dengan palam kuasa, biasanya. Mesin IDE juga menggunakan tugas master / slave untuk drive, jadi pastikan jumpernya diset dengan betul. Boot semula ke skrin BIOS dan lihat apakah ia dapat mengesan pemacu secara automatik. Ini akan membuktikan bahawa pemacu disambungkan dengan betul, sekurang-kurangnya.
 2. Keluarkan pemacu yang tidak berfungsi, masukkan ke dalam kandang HDD luaran atau kabel SATA ke USB, dan pasangkannya ke PC lain atau gunakan USB boot langsung Ubuntu, Gparted, Windows Recovery Tool, dll. Setelah boot, cari pemacu dan lihat sama ada ia dikesan.

Percubaan untuk Klon Pemacu yang Gagal

Terdapat beberapa pilihan untuk pemacu klon dan partisi, kami akan membincangkan Clonezilla di sini.

 1. Muat turun Clonezilla dan gunakan imager USB pilihan anda, seperti Etcher, untuk membuat pemacu denyar bootable daripadanya.
 2. Dapatkan HDD atau SSD baru, anda memerlukan pemacu lain yang sama atau lebih besar untuk berfungsi, dan pasangkannya ke PC anda melalui port SATA atau IDE atau USB yang lain.
 3. Sekarang, pasangkan dan reboot peranti anda, pemacu yang gagal boleh kekal di PC.
 4. Seterusnya, masukkan BIOS dengan menaip sama ada F8, F10, F12, atau Del di skrin semasa komputer dimuat pertama kali.
 5. Sekarang, di bawah But atau Pilihan Boot, tetapkan urutan boot supaya CD / USB boot sebelum HDD / SDD.
 6. Kemudian, klik Simpan & Keluar dan boot ke Clonezilla.
 7. Ikuti arahan dalam Clonezilla sehingga anda sampai ke pilihan pengklonan / pemulihan.
 8. Sekarang, anda mahu memilih partition-to-partition atau device-to-device untuk pilihan pengklonan, jika tidak pasti, hanya klon keseluruhan peranti.
 9. Sekarang, pilih pemacu sumber anda, inilah yang gagal.
 10. Seterusnya, pilih pemacu sasaran anda, yang baru.
 11. Sekarang, setuju dengan prosedur dan biarkan ia berjalan. Ini akan memakan masa yang agak lama.
 12. Setelah selesai, but semula PC dan lepaskan pemacu kilat sebelum skrin but dimuat.

Perhatikan, jika anda tidak pasti apa yang harus dipilih di Clonezilla, tetapan lalai berfungsi untuk kebanyakan orang.

Pilihan Pemulihan Data

Terdapat banyak pilihan yang ada untuk berusaha mengklon cakera keras atau memulihkan data dari cakera keras yang gagal. Salah satu penyelesaian perisian tersebut adalah alat percuma yang dipanggil Recuva dari Piriform. Syarikat itu mendakwa bahawa ia dapat memulihkan fail yang hilang dari cakera yang rosak atau pemacu yang baru diformat, tetapi jarak tempuh anda mungkin berbeza. Ia berfungsi untuk beberapa orang dan tidak berfungsi untuk orang lain. Setiap keadaan adalah unik, tetapi ia pasti bernilai.

Pasangkan Pemacu Gagal Anda ke PC Lain

 1. Gunakan lampiran HDD luaran untuk mencuba dan mengakses dokumen anda / dll. dengan memasangkan ke PC lain, ia boleh menjalankan Windows, Mac, atau Linux.
 2. Sekarang, beri masa OS untuk mengesan peranti dan baca kandungannya.
 3. Seterusnya, buka pemacu dan cari kandungan yang ingin anda simpan.
 4. Salin fail ke PC, pemacu, atau penyimpanan awan yang lain.

Perhatikan, disarankan untuk mencuba dan membuat sandaran fail sebelum berusaha mengklon HDD yang gagal.

Klon Pemacu

Seperti yang dinyatakan di atas, anda masih boleh mencuba dan mengklon pemacu dan partisinya dengan alat seperti Clonezilla. Ikuti arahan di atas untuk mencuba proses, anda memerlukan pemacu lain yang sama atau lebih besar untuk berfungsi.

Gunakan Perkhidmatan Pemulihan Data

Pilihan terakhir anda adalah menyewa perkhidmatan pemulihan data. Sudah tentu, perkhidmatan mereka mahal, tidak kira syarikat mana yang anda kunjungi, dan tidak ada jaminan bahawa mereka dapat memulihkan data anda, terutamanya jika itu adalah kegagalan mekanikal dan bukan kegagalan elektronik.

Perkataan mengenai SSD

ssd

Perlu diingat bahawa kegagalan SSD (lihat panduan penyelesaian masalah kami di sini) pada dasarnya adalah permainan bola yang berbeza daripada kegagalan HDD. SSD tidak mengalami masalah kegagalan cakera keras yang sama hanya kerana tidak ada bahagian yang bergerak di dalam SSD. Namun, mereka tidak kebal kerana gagal, kerana ada beberapa perkara yang masih boleh salah.

Masalah terbesar adalah perangkap semua jenis memori kilat. Anda mempunyai bilangan kitaran membaca / menulis yang terhad. Tetapi, berita baiknya ialah biasanya hanya bahagian penulisan yang terpengaruh sekiranya anda menghadapi masalah membaca / menulis. Dengan kata lain, anda akan dapat memulihkan semua data tersebut di SSD anda dan meletakkannya di tempat lain. Walaupun SSD cenderung tidak berfungsi kerana tidak ada bahagian yang bergerak, ia masih rentan terhadap kehausan seharian.

Perbandingan bersebelahan HDD (kiri) dan SSD (kanan). Kredit Imej: Juxova

Perbandingan bersebelahan HDD (kiri) dan SSD (kanan). Kredit Imej: Juxova

Anda secara amnya dapat mengikuti semua langkah di atas untuk mendiagnosis masalahnya, walaupun SSD pada umumnya tidak menimbulkan bunyi bising ketika mereka mengalami masalah. Walau bagaimanapun, semua langkah lain berlaku.

Masa depan

Di masa depan, tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan SSD atau HDD menjadi tidak baik. Itu hanya fakta kehidupan. Sama seperti kehausan pada kereta anda akhirnya merosakkannya, kerosakan dan kerosakan pada cakera keras anda akhirnya akan memusnahkannya. Itu berlaku untuk hampir semua perkara dalam hidup, dan tidak ada masalah. Tetapi ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk membuat keadaan menjadi lebih tertekan ketika berlaku.

Perkara utama yang boleh anda lakukan ialah membuat sandaran dengan kerap. Seminggu sekali adalah jangka masa yang biasa. Sekiranya anda menggunakan Mac, anda boleh melakukannya dengan mudah melalui Time Machine dan cakera keras luaran. Di Windows, sedikit berbeza. Pertaruhan terbaik anda adalah menggunakan perkhidmatan seperti Carbonite yang secara automatik menyandarkan semua perkara di PC anda dan menyimpannya di Cloud pada pelayan yang disulitkan.

Sila kongsi pendapat anda mengenai kegagalan pemacu cakera keras dalam komen di bawah.