Alat

Cara Mengatur Semula Kilang Tablet Api Amazon Apabila Kilang Tidak Akan Hidup

Sekiranya anda ingin menetapkan semula Tablet Amazon Fire dengan keras, anda boleh memilih dua pilihan yang berbeza - sama ada melakukan tetapan semula keras dari aplikasi Tetapan, atau dengan menggunakan butang peranti. Kedua-dua kaedah ini cukup mudah dan mungkin menghapus data anda dalam beberapa minit.

Cara Menetapkan Semula Kilang Keras Tablet Api Amazon Apabila Ia Tidak Menghidupkan

Walaupun begitu, anda mungkin mengalami masalah: Tablet Amazon Fire anda tidak akan hidup. Kadang-kadang ia sama sekali tidak bertindak balas terhadap butang kuasa, sementara waktu lain ia mula boot, tetapi membeku atau dimatikan selepas itu. Artikel ini akan menerangkan apa yang harus dilakukan jika anda ingin menetapkan semula kilang dari peranti yang tidak dapat dihidupkan.

Langkah Pertama - Cari Punca Masalah

Sekiranya Amazon Fire anda tidak menyala sama sekali, kemungkinan anda menghadapi masalah perkakasan. Kadang-kadang ia boleh menjadi kesalahan dalam sistem, tetapi tetap saja, sekurang-kurangnya ia harus memulakan proses boot.

Sekiranya peranti tidak dihidupkan sama sekali semasa anda menekan butang Daya, bahkan tidak memaparkan logo ‘Amazon’, maka itu mungkin merupakan masalah perkakasan yang disebutkan di atas. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Periksa Pengecas

Apabila terdapat masalah dengan penyesuai kuasa, peranti tidak dapat dicas. Setelah beberapa lama, Amazon Fire anda akan menghabiskan semua bateri simpanannya dan sama sekali tidak akan dapat dihidupkan.

Cara terbaik untuk mencubanya ialah dengan menguji penyesuai dengan peranti lain. Oleh kerana Amazon Fire menggunakan tali yang sama seperti kebanyakan telefon pintar Android, tablet, dan peranti Amazon yang lain, anda boleh mencuba penyesuai dengan mana-mana peranti yang mempunyai port yang serasi.

Sekiranya peranti lain mengenakan caj, ini bermakna semuanya baik-baik saja, dan masalahnya terletak di tempat lain. Sebaliknya, hanya mengganti pengecas sudah cukup.

Periksa Power Outlet

Kadang-kadang, soket elektrik yang anda gunakan untuk pengecas anda mungkin berhenti berfungsi. Outlet tidak berfungsi apabila fius mati atau berlaku sesuatu yang menghalang elektrik bergerak ke outlet untuk membentuk litar.

Mungkin anda tidak menyedari bahawa Amazon Fire anda belum dicas. Untuk memeriksa saluran kuasa, pasangkan alat elektrik yang lain. Sekiranya tidak berfungsi, cuba pasangkan Amazon Fire anda ke kedai lain.

Ini Boleh Menjadi Bateri

Apabila bateri tidak berfungsi, peranti tidak akan dapat menyala. Malangnya, tidak ada cara untuk memeriksa ini melainkan anda mempunyai Amazon Fire yang lain dengan bateri berfungsi.

Walaupun anda melakukannya, anda mesti tahu cara membongkar peranti dan menukar bateri. Walau bagaimanapun, ini adalah kaedah terbaik untuk memeriksa sama ada bateri menyebabkan masalah dan jika anda perlu mendapatkan yang baru.

Sekiranya Amazon Fire mati dalam jangka masa yang lama, ada kemungkinan bateri akan mati sepenuhnya. Terdapat kaedah yang mungkin anda gunakan untuk mencubanya dan menghidupkannya kembali, tetapi cara terbaik adalah menyerahkannya kepada pakar.

Bawa ke Perkhidmatan Pembaikan

Selalunya, tidak ada cara mudah untuk memperbaiki Amazon Fire yang enggan dihidupkan. Masalahnya boleh menjadi papan induk yang tidak berfungsi, port pengecas, bateri, dan kadang-kadang gangguan sistem.

Tidak bijak untuk membuka peranti dan cuba menangani perkakasan anda sendiri. Kecuali anda seorang pakar yang mahir dalam teknologi, anda hanya akan menyebabkan lebih banyak masalah.

Cara paling selamat adalah dengan membawa Amazon Fire ke perkhidmatan pembaikan. Pakar teknologi akan dapat menentukan penyebabnya dan menjelaskan bagaimana untuk terus maju dengan memperbaiki peranti.

Langkah Kedua - Tetapkan Semula Keras Menggunakan Butang Kuasa dan Kelantangan

Sekiranya penyebabnya adalah masalah sistem, maka anda seharusnya dapat mengecas peranti dan menghidupkannya sebentar, sehingga sistem enggan memulakan dan membeku atau mati. Ini adalah pilihan yang baik kerana anda dapat mengakses skrin pemulihan sistem menggunakan butang di Amazon Fire anda.

Apabila anda menentukan punca masalah, sama ada perkakasan atau perisian, anda boleh menetapkan semula peranti anda dengan keras dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pegang secara bersamaan butang Daya dan butang Kelantangan pada peranti anda sehingga ia hidup.
 2. Lepaskan butang Kelantangan semasa tanda Amazon muncul, tetapi terus tekan butang Kuasa. Anda harus melihat menu skrin pemulihan sistem.
 3. Tekan menu Volume Naik / Turun untuk menavigasi pilihan dalam menu.
 4. Pergi ke lap data / tetapan semula kilang pilihan.
 5. Tekan butang Kuasa.

  tetapan semula kilang

 6. Sahkan arahan dengan menekan Ya padam semua data pengguna pada skrin berikut.

  padam semua data pengguna

 7. Tonton semasa peranti memulakan tetapan semula kilang.

Setelah tetapan semula keras selesai, ia akan mengembalikan peranti anda ke tetapan awal. Semua masalah dalam sistem dan masalah perisian yang lain harus dihapuskan dan anda boleh memulakannya sekali lagi.

Reset Kilang Tidak Menyelesaikan Masalah Perkakasan

Perhatikan bahawa tetapan semula kilang tidak akan menyelesaikan masalah perkakasan anda. Anda boleh menghapuskan semua data anda tetapi tidak dapat memperbaiki motherboard, pemproses atau bateri yang tidak berfungsi.

Oleh itu, sebelum anda memadamkan semua data dari Amazon Fire anda (beberapa yang mungkin hilang selamanya jika anda tidak menyandarkannya), pastikan masalahnya ada di dalam sistem.

Adakah anda menghadapi masalah perkakasan atau adakah anda berjaya menetapkan semula peranti anda dari kilang? Kongsikan pengalaman anda dalam menangani masalah tersebut di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found