Hiburan

Bolehkah Anda Menyesuaikan Kualiti Video dalam HBO Max?

Sekiranya anda pelanggan HBO Max, anda mempunyai banyak pilihan filem dan rancangan TV untuk dipilih. Dan anda pasti mahu melihat kandungan itu dengan kualiti setinggi mungkin.

Bolehkah Anda Menyesuaikan Kualiti Video dalam HBO Max?

Malangnya, pilihan untuk menukar kualiti video di HBO Max tidak tersedia buat masa ini. Sekurang-kurangnya, mustahil untuk melakukannya secara manual. Kualiti video di HBO Max secara automatik disesuaikan mengikut lebar jalur rangkaian dan kelajuan sambungan anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba meningkatkan kualiti video di HBO Max.

Dalam panduan ini, kami akan membahas apa yang boleh anda lakukan untuk mengubah kualiti video di HBO Max. Kami juga akan membincangkan resolusi streaming di HBO Max.

HBO Max - Cara Menukar Kualiti Video

Sebilangan besar rancangan TV, filem, dan kandungan lain biasanya tersedia dalam definisi tinggi di HBO Max. Malah, beberapa kandungan HBO Max bahkan terdapat dalam Ultra HD. Namun, kerana ciri ini baru, kategori ini merangkumi sebilangan tajuk.

Tetapi beberapa masalah boleh berlaku dengan kualiti video perkhidmatan streaming ini. Bug dan gangguan pasti dapat merosakkan pengalaman penstriman anda. Dalam senario terburuk, HBO Max sama sekali tidak dapat memainkan video anda. Malangnya, tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki kualiti video sendiri.

Ini berlaku kerana HBO Max sangat bergantung pada sambungan internet anda, dan juga tetapan resolusi pada skrin anda. Sekiranya anda tidak memenuhi syarat tertentu, HBO Max secara automatik akan menyesuaikan kualiti video.

Sebagai contoh, sambungan muat turun mestilah sekurang-kurangnya 5 Mbps untuk anda dapat menstrim video di HBO Max. Berbanding dengan perkhidmatan streaming lain, ini tidak terlalu banyak permintaan lebar jalur.

Bolehkah Saya Menyesuaikan Kualiti Video Secara Manual?

Buat masa ini tidak dapat menyesuaikan kualiti video secara manual di HBO Max. Walaupun beberapa pengguna HBO Max mungkin ingin meningkatkan kualiti video, yang lain yang menghadapi masalah streaming kandungan mungkin bertanya-tanya apakah ada cara untuk menurunkannya. Mereka berpendapat bahawa jika kualiti video kandungan HBO Max dikurangkan, ia akan menurunkan permintaan lebar jalur, dan video tersebut setidaknya dapat dimainkan. Walau bagaimanapun, pilihan ini juga tidak tersedia buat masa ini.

Oleh kerana HBO Max bergantung pada kekuatan sambungan internet dan lebar jalur rangkaian anda, masalah sambungan dan penyanggaan rendah dapat terjadi dengan kerap. Ini berlaku untuk rancangan TV dan filem yang disiarkan oleh kebanyakan orang. Contohnya, jika anda ingin menonton tayangan perdana episod baru rancangan TV kegemaran anda - bersama dengan jutaan orang lain - kemungkinan anda akan menemui beberapa masalah.

Selain daripada gangguan berterusan dan penyanggaan perlahan, gambar kadangkala juga kabur. Ini boleh menjadi sangat mengecewakan, terutamanya jika anda membayar langganan bulanan.

Cara Meningkatkan Kualiti Video

Walaupun anda tidak dapat mengubah kualiti video di HBO Max secara langsung, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba memperbaikinya. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan berusaha memperbaiki sambungan internet anda. Pertama, anda mahu log keluar dari akaun HBO Max anda. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Buka penyemak imbas anda.

 2. Pergi ke akaun HBO Max anda di komputer riba atau PC anda. Anda juga boleh klik di sini untuk masuk ke akaun anda dengan lebih cepat.

 3. Klik pada nama akaun anda di bahagian atas skrin.

 4. Teruskan ke "Urus Peranti" pada menu.

 5. Pilih butang "Keluar semua peranti".

  Setelah selesai, inilah masanya untuk membersihkan cache penyemak imbas anda. Begini caranya:

 6. Buka Google Chrome di komputer anda.

 7. Klik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas.

 8. Pergi ke "Sejarah" pada menu lungsur dan kemudian ke "Sejarah" sekali lagi. Ini akan membuka tetingkap baru.

 9. Pilih "Hapus Data Penjelajahan" di bar sisi kiri.

 10. Teruskan ke "Jangka Waktu" dan pilih "Sepanjang Masa."

  Catatan: Pastikan bahawa bidang "Kuki dan Data Laman" dan "Imej dan Fail yang Di-Cache" dicentang.

 11. Pergi ke butang "Hapus Data".

Log masuk ke HBO Max dan cuba mainkan semula video anda. Tidak semestinya ada gangguan pada masa ini. Sekiranya anda masih menghadapi masalah ini, jalan penyelesaian yang mungkin seterusnya adalah menghidupkan semula penghala. Kaedah ini hanya memerlukan beberapa minit. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui bagaimana ia dilakukan:

 1. Matikan semua aplikasi dan program anda pada peranti anda.
 2. Matikan peranti yang anda gunakan untuk streaming.
 3. Pergi ke penghala anda dan matikan. Pastikan ia tidak dicabut.
 4. Tunggu beberapa minit.
 5. Pasangkan penghala semula.

 6. Hidupkan semula komputer riba atau PC anda.

 7. Hidupkan HBO Max sekali lagi.

Segala-galanya harus berfungsi dengan normal sekarang setelah anda menghidupkan semula penghala anda. Oleh kerana kelajuan internet yang buruk biasanya merupakan penyebab utama yang berada di belakang kualiti video rendah di HBO Max, mungkin idea yang baik untuk memastikannya cukup pantas. Terdapat beratus laman web yang boleh anda gunakan untuk memeriksa kelajuan internet anda.

Inilah satu kaedah:

 1. Buka Google Chrome di komputer anda.

 2. Ketik "ujian kelajuan internet" atau hanya "ujian kelajuan".

 3. Klik pada mana-mana laman web yang muncul terlebih dahulu. Biasanya "Speedtest by Ookla" yang muncul di bahagian atas halaman hasil.

 4. Klik pada "Change Server."

 5. Pilih pelayan anda.

 6. Pilih butang "GO" besar di tengah-tengah skrin.

Perlu beberapa saat penyemak kelajuan internet untuk mengukur hubungan anda. Anda dapat melihat kelajuan muat turun dan muat naik anda. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kelajuan muat turun minimum sekurang-kurangnya 5 Mbps untuk menstrim video berkualiti HD di HBO Max.

Sekiranya laman web tidak berfungsi, cuba muat semula halaman atau mulakan semula penghala anda. Sebaiknya hidupkan semula peranti yang anda gunakan untuk menonton HBO Max. Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah memulakan semula modem anda.

Soalan Lazim Tambahan

Resolusi Apa yang Di Alirkan HBO Max?

Resolusi untuk HBO Max berbeza dari 720p hingga Ultra HD. Ini tentu saja bergantung pada beberapa perkara, seperti sambungan rangkaian, skrin peranti anda, dan kandungannya sendiri. Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan kandungan HBO Max difilemkan dalam kualiti tinggi.

HBO Max serasi dengan pelbagai resolusi HDR, seperti Dolby Atmos, Dolby Vision, Dolby Digital Plus, dan HDR10. Anda juga dapat menonton kandungan dalam format 4K, walaupun hanya mungkin untuk sebilangan filem yang terhad.

Anda boleh menonton kandungan 4K, atau Ultra HD pada HBO Max pada peranti berikut: Amazon Fire, Amazon Fire TV Stick 4K, Amazon Fire TV Cube, TV pintar Edisi TV 4K, Apple TV 4K, peranti TV Android yang disokong, Chromecast Ultra , dan TV AT&T. Bukan sahaja jumlah tajuk 4K pada HBO Max akan meningkat pada masa akan datang, tetapi jumlah peranti yang menyokong kandungan 4K juga akan meningkat.

Dapatkan Kualiti Terbaik dari HBO Max

Walaupun tidak ada cara untuk mengubah kualiti video secara langsung di HBO Max, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan imej. Mungkin ciri ini akan tersedia pada masa akan datang, tetapi buat masa ini, anda harus bekerja dengan apa yang anda ada - sambungan internet dan peranti anda. Memandangkan HBO Max memerlukan sambungan internet yang kuat, pastikan ia berfungsi pada puncaknya.

Adakah anda pernah cuba mengubah kualiti video di HBO Max sebelum ini? Adakah anda mencuba kaedah yang dijelaskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.