Alat

Fon kepala Membuat Bunyi Statik - Apa yang Boleh Anda Lakukan

Terdapat lebih daripada satu sebab mengapa fon kepala anda mungkin bersuara statik. Walaupun hanya fon kepala dan bukan pembesar suara anda, itu tidak semestinya fon kepala anda rosak. Fon kepala umumnya mempunyai sensitiviti yang lebih tinggi daripada pembesar suara, jadi anda dapat mendengar bunyi statik dengan lebih mudah.

Fon kepala Membuat Bunyi Statik - Apa yang Boleh Anda Lakukan

Pelbagai masalah juga bermaksud pelbagai penyelesaian. Walaupun mudah dilaksanakan, mungkin memerlukan beberapa saat sebelum anda mengetahui situasi yang berlaku untuk masalah anda.

Periksa Masalah Perkakasan

Masalah penerima kabel atau Wi-Fi

Pertama, pasangkan fon kepala anda ke komputer atau tablet lain untuk memeriksa sama ada anda mendapat bunyi statik yang sama. Sekiranya masalah berlanjutan, anda mungkin memerlukan fon kepala baru, atau sekurang-kurangnya kabel baru.

Sekiranya fon kepala anda mempunyai ciri tanpa wayar, anda mungkin ingin memeriksa dan melihat apakah bunyi mendesis berterusan semasa sambungan berwayar dan tanpa wayar.

Isu Kad Bunyi

Sekiranya anda masih tidak yakin bahawa fon kepala salah atau jika anda tidak mempunyai peranti lain untuk mengujinya, periksa kad suara anda. Mulakan dengan mematikan sistem anda dan menanggalkan panel sisi casing PC anda.

Pastikan kad suara terpasang dengan kuat di port yang ditentukan. Sekiranya kad suara disatukan ke papan induk anda, teruskan ke langkah seterusnya.

Butang Kawalan

Walaupun ini hanya masalah dengan fon kepala yang murah, namun butang kawalan kelantangan yang salah adalah sumber suara yang mendesis. Sekiranya kawalan rosak, mereka mungkin menimbulkan gangguan yang tidak diingini pada tahap kelantangan tertentu. Laraskan dail atau tombol ke setiap arah dengan perlahan yang anda dapat untuk mengesan kemungkinan kerosakan.

Sahkan Sambungan Port Audio

Memasang fon kepala anda pada port yang salah boleh menghasilkan maklum balas statik. Ini biasanya tidak akan berlaku jika anda memasangkannya ke port mikrofon, tetapi mungkin berlaku jika fon kepala dipasang ke port line-out.

Memeriksa Masalah Perisian

Bergantung pada jenis kad suara yang anda miliki, anda mungkin atau tidak mempunyai akses ke antara muka kawalan khusus. Sekiranya anda memilikinya, cuba sesuaikan tutorial berikut untuk menu yang tersedia di antara muka kawalan anda.

Ini adalah bagaimana anda dapat menyesuaikan tetapan audio untuk mengelakkan statik dengan menggunakan antara muka Windows.

 1. Klik kanan ikon pembesar suara di bar tugas
 2. Buka tetingkap Main balik peranti
 3. Klik dua kali fon kepala
 4. Pilih Tahap
 5. Tetapkan kelantangan Mikrofon ke 0
 6. Pilih tab Peningkatan
 7. Pilih Lumpuhkan semua peningkatan
 8. Memohon dan keluar

Melumpuhkan kesan bunyi selalunya dapat menghilangkan maklum balas statik pada fon kepala. Sekiranya anda memasang fon kepala ke sistem pembesar suara dan tidak terus ke kad suara, matikan kesan bunyi untuk pembesar suara anda agar lebih selamat.

Bermain dengan pengaturan rakaman juga dapat membantu jika masalah itu berlanjutan.

 1. Klik kanan ikon pembesar suara di bar tugas
 2. Pilih peranti Mikrofon / Rakaman
 3. Dari tab Levels, tetapkan kelantangan ke 0

Periksa untuk mengetahui sama ada masih ada statik semasa anda memasang fon kepala anda.

Mengemas kini pemacu audio juga boleh membantu. Sekiranya anda tidak menggunakan program pihak ketiga untuk memantau status semua pemacu pada sistem anda, terus ke halaman pengeluar untuk papan induk anda atau untuk kad suara khas anda.

Muat turun kit pemasangan untuk pemacu terkini yang sesuai dengan OS anda (32-bit atau 64-bit). Sebagai alternatif, anda juga boleh mengemas kini pemacu dari Pengurus Peranti.

 1. Buka kotak dialog Jalankan atau Kotak Carian
 2. Taip pengurus peranti dan tekan Enter
 3. Cari pengawal Suara, video dan permainan
 4. Kembangkan senarai
 5. Cari peranti audio anda
 6. Klik kanan padanya untuk membuka menu konteks
 7. Pilih sifat
 8. Pilih tab Pemandu
 9. Pilih pemacu kemas kini

Sebaiknya reboot sistem anda setelah mengemas kini atau memasang pemacu audio baru agar perubahan itu berlaku.

Petua Alternatif

Beberapa kad suara bersepadu nampaknya berhenti mengeluarkan bunyi statik jika anda memasang pemacu audio pihak ketiga. Asio4All sering digunakan untuk memperbaiki masalah latensi input / output ketika menggunakan program seperti Cubase. Ia juga diketahui dapat mengatasi masalah kebisingan statik. Tetapan lalai pemandu harus berfungsi dengan baik pada sistem apa pun.

Perhatikan bahawa anda masih memerlukan versi pemacu terkini untuk kad suara anda sebelum memasang Asio4All.

Pemikiran Akhir

Walaupun kebiasaannya kebisingan statik berpunca dari kabel yang rosak atau pembesar suara yang rosak, kemungkinan ketidakcocokan perisian juga menjadi penyebabnya. Tanpa kad suara anda rosak secara dalaman, anda dapat mengetahui masalahnya dan melaksanakan penyelesaian untuk apa sahaja penyebab kebisingan statik jika anda mengikuti petua dalam artikel ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found