PC & Mudah Alih

Cara Menyembunyikan Sel di Helaian Google

Helaian Google, versi Microsoft Excel dari Microsoft GSuite, adalah perisian spreadsheet serba boleh yang menyediakan banyak ciri yang berbeza untuk kegunaan profesional dan peribadi.

Cara Menyembunyikan Sel di Helaian Google

Oleh kerana serba boleh Sheets, pengguna mesti tahu bagaimana memanipulasi aspek yang berbeza dari aplikasi spreadsheet ini untuk memastikan kecekapan dalam Spreadsheet dan GSuite secara keseluruhan. Salah satunya termasuk menyembunyikan sel.

Yang menarik tentang Helaian Google ialah anda TIDAK BOLEH menyembunyikan sel individu ketika bekerja dengan perisian. Walaupun anda mungkin menganggap itu kemungkinan, itu akan menjadikan spreadsheet kelihatan sangat pelik dan juga akan merusak aliran kerja. Yang mengatakan, ada cara untuk menyembunyikan sel, bukan hanya secara individu.

Daripada menyembunyikan sel dengan sendirinya, anda harus menyembunyikan objek di Helaian Google melalui baris atau lajur yang diletakkan di dalamnya. Melakukannya sangat mudah.

Inilah cara menyembunyikan sel di Helaian Google, sama ada anda memerlukannya untuk menghasilkan hamparan tersuai atau ingin menyembunyikan data yang tidak berkaitan.

  1. Mulakan dengan melayari laman web rasmi Helaian Google.

  2. Pergi ke hamparan pilihan, tahan butang klik kiri tetikus dan seret ke atas sel yang anda mahu sembunyikan.

  3. Pergi ke nombor di sebelah kiri baris atau huruf di bahagian atas lajur, klik kanan, dan pilih "Sembunyikan Lajur" atau "Sembunyikan Baris," bergantung pada mana yang anda pilih. Sangat mudah.

Apabila mengikuti langkah-langkah di atas, tidak akan menghapus baris atau lajur. Anda boleh menyembunyikan data pada bila-bila masa. Anda akan melihat bahawa sepasang anak panah menggantikan nombor atau huruf sel tersembunyi. Sebagai contoh, jika anda memilih untuk menyembunyikan lajur C, anak panah akan muncul di lajur B dan D. Klik pada anak panah apabila ikon tangan muncul, dan sel akan muncul semula secara automatik.

Tahniah, sekarang anda tahu cara menyembunyikan baris dan lajur dalam Helaian Google! Untuk petua dan trik yang lebih berguna, lihat panduan Helaian Google kami dan perisian GSuite yang lain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found