Alat

Cara Menyembunyikan Dok pada iPad

Telah banyak spekulasi dan pengujian untuk menentukan apakah iPad dapat menjadi pengganti komputer riba yang baik. Selama bertahun-tahun, Apple telah membuat beberapa perubahan perisian yang membolehkan anda memanfaatkan sepenuhnya ruang perkakasan dan skrin.

Cara Menyembunyikan Dok pada iPad

Sayangnya, masih tidak ada pilihan untuk membuat dok tenggelam dari skrin Utama anda seperti pada Mac. Sebaliknya, anda boleh menyembunyikan atau memunculkan dok dari dalam aplikasi skrin penuh dengan mudah. Ini dapat membantu untuk mengelakkan dok berlabuh secara tidak sengaja.

Menyembunyikan / Mengunci Dok

Semasa bermain permainan atau menggunakan aplikasi skrin penuh lain, dok tersembunyi di latar belakang. Anda boleh memunculkannya dengan menggesek ke atas dari bahagian bawah skrin. Ciri ini boleh membantu, tetapi sering menjengkelkan kerana boleh mengganggu permainan atau aliran kerja anda.

Mengunci Dok

Sekiranya anda memiliki iPad Pro baru, anda tahu bahawa bar putih kecil selalu ada untuk memberi anda akses ke dok dan Skrin utama. Di sebelah terang, anda boleh membuang pilihan ini dari Akses Berpandu. Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan.

Langkah 1

Lancarkan aplikasi Tetapan, pilih Umum, dan ketuk Aksesibilitas. Leret hingga ke bahagian bawah menu Kebolehaksesan dan pilih Akses Berpandu.

Langkah 2

Ketuk butang di sebelah Akses Berpandu untuk mengaktifkannya dan pilih Tetapan Kod Laluan. Tekan pilihan "Tetapkan Kod Laluan Akses Berpandu" dan tetapkan kod laluan dalam pendail pop timbul.

Langkah 2

Langkah 3

Dengan kod laluan aktif, kembali ke aplikasi / permainan skrin penuh dan lancarkan Akses Berpandu dari dalam aplikasi. Langkahnya mungkin sedikit berbeza berdasarkan model iPad yang anda miliki.

  1. iPad dengan butang Utama - tekan butang Utama tiga kali
  2. iPad tanpa butang Utama - klik tiga kali butang Kuasa

Langkah 3

Langkah 4

Sekarang, anda hanya perlu menekan Mula di bahagian atas skrin dan dok menyembunyikan / mengunci dari tetingkap aplikasi skrin penuh. Untuk menghidupkan semula pilihan, klik tiga kali pada butang Rumah atau Kuasa sekali lagi, berikan kata laluan yang ditetapkan, dan anda boleh pergi.

Catatan: Fungsi ini telah dicuba dan diuji pada iPad yang menjalankan iOS 12.

Petua dan Trik Dock iPad

Sama dengan dok macOS, yang ada di iPad yang dijalankan iOS membolehkan anda melihat pratonton aplikasi terkini, menyesuaikan kegemaran, dan menambah atau membuang aplikasi. Bahagian berikut mempunyai gambaran umum ringkas mengenai cara menetapkan dok ke pilihan anda dan mematikan atau mengaktifkan beberapa pilihan.

Membongkar Dok

Berdasarkan ukuran skrin, dok iPad dapat menampilkan beberapa aplikasi. Contohnya, Pro iPad dengan paparan 12,9 inci membolehkan sehingga 15 aplikasi. Lebih-lebih lagi, model yang sama yang menjalankan iPad iOS 13 Beta membolehkan sehingga 18 aplikasi di dok.

Ini bagus, tetapi mungkin terlalu banyak bagi kebanyakan pengguna. Untuk menarik aplikasi dari dok, tahan terus dan seret ke skrin Utama, kemudian lepaskan.

Aplikasi Yang Baru Digunakan

Bahagian Aplikasi yang Baru Digunakan boleh meningkatkan produktiviti anda tetapi aplikasi / ikon ini sering merangkumi harta tanah dok yang berharga. Untuk hanya membuang aplikasi, tekan ikonnya dan tekan ikon "tolak" setelah ia mula goyah.

Ini tidak melumpuhkannya secara kekal, tetapi ada pilihan untuk melakukannya dari Tetapan. Di bawah Tetapan, ketik Umum, dan arahkan ke Multitasking & Dock. Leret ke bawah tetingkap Multitasking & Dock dan ketuk butang di hadapan "Tunjukkan Aplikasi yang Disarankan dan Terkini."

Menambah Lebih Banyak Aplikasi

Selepas anda membuang Aplikasi yang Baru Digunakan, terdapat lebih banyak ruang untuk menambahkan yang baru. Tidak ada rahsia untuk menambahkan aplikasi ke dok. Ketik dan tahan yang anda mahu sertakan dan seret dan lepaskan ke dok.

Sudah tentu, anda boleh menggerakkan aplikasi ke kiri atau kanan di dalam dok untuk mengubahnya semula. Semasa anda menambah lebih banyak aplikasi, dok menyusut untuk menampung jumlah yang lebih besar.

Pelbagai tugas

Multitasking adalah salah satu ciri produktiviti paling keren yang dapat anda gunakan langsung dari dok. Ini memungkinkan untuk melihat secara bersebelahan dua aplikasi yang berbeza.

Lancarkan satu aplikasi dan luncurkan ke atas untuk mengakses dok. Ketik dan tahan aplikasi lain di dok, kemudian seret ke kiri atau kanan. Ia muncul di tingkap kecil dan muncul di tempat (skrin penuh) setelah anda melepaskannya.

Aplikasi Pihak Ketiga dan Bug Dock

Anda mungkin tersandung pada beberapa aplikasi pihak ketiga yang berjanji untuk menyembunyikan dok dari skrin Utama iPad. Walau bagaimanapun, disarankan untuk menjauhkan diri dari aplikasi ini kerana mereka mungkin marah dengan tetapan iOS asli dan melakukan lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Beberapa pengguna telah melaporkan bahawa dok mereka hilang secara tidak sengaja. Bug ini berlaku dengan salah satu kemas kini iOS 11 dan 12. Untuk memperbaikinya, anda perlu menetapkan semula iPad dengan lembut atau memasang kemas kini yang lebih baru. Walau apa pun, kesalahan itu hanya sementara dan tidak memerlukan peretasan khas atau tweak lanjutan.

Kunci, Stok, Dok

Menyembunyikan atau mengunci dok pada iPad anda adalah mudah dan terdapat banyak cara untuk menetapkannya mengikut pilihan anda. Di samping itu, iOS 13 Beta menggunakan lebih banyak lagi kelebihan dok untuk menyederhanakan aliran kerja anda. Dan anda tidak pernah tahu, kemas kini akan datang mungkin membolehkan anda menyembunyikannya sepenuhnya dari skrin Utama.

Bagaimanapun, mengapa anda perlu menyembunyikan dermaga? Adakah ini mengganggu anda semasa anda berada di dalam aplikasi tertentu? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found