Media Sosial

Cara Menyembunyikan Mesej Facebook [September 2020]

Terdapat beberapa sebab mengapa seseorang mungkin ingin menyembunyikan mesej Facebook mereka dari mata kasar. Isu utama mungkin berkaitan dengan kerahsiaan. Apa yang dikatakan antara anda dan rakan Facebook adalah perniagaan dan perniagaan anda sendiri. Sangat mustahak untuk merahsiakan mesej sembang anda, terutamanya ketika membincangkan sesuatu yang dirahsiakan.

Facebook membolehkan anda menyembunyikan sebarang mesej sembang khusus untuk rakan pilihan anda. Ini adalah proses yang agak mudah dan anda boleh dengan mudah menyembunyikannya di kemudian hari jika anda mahu. Namun, jika anda terlalu khawatir dengan menyembunyikan mesej anda, kerana apa yang dibincangkan terlalu peribadi untuk dikeluarkan, cara terbaik untuk pergi adalah menghapusnya sepenuhnya. Walaupun ketika ini bukan risiko, yang terbaik adalah membersihkan mesej anda sekali-sekala.

Perkara yang sama juga boleh dikatakan mengenai aplikasi Facebook Messenger anda pada peranti mudah alih anda. Mereka tidak kurang peribadi daripada yang ada di platform Facebook sebenar, kerana mereka adalah mesej yang sama. Tetapi jika anda hanya mempunyai akses ke Messenger dari peranti mudah alih, saya ingin membincangkan cara menyembunyikannya di sana.

Penswastakan Mesej Sembang Facebook Anda

Untuk menyembunyikan mesej sembang Facebook anda, anda perlu mengikuti beberapa prosedur yang berbeza. Saya akan membincangkan cara menyembunyikannya di versi penyemak imbas Facebook, aplikasi Facebook Messenger, dan bagaimana anda boleh menghapusnya dengan cekap.

Mari bermula dengan Facebook di desktop.

Sembunyikan, Sembunyikan, & Padamkan Mesej Sembang Facebook Anda Dari Laman web ini

Bagi anda yang lebih suka mengunjungi laman Facebook sebenar untuk menyembunyikan mesej anda:

Buka Facebook Messenger

Pergi ke facebook.com/messages dan log masuk dengan bukti kelayakan anda. Sebagai pilihan, anda boleh log masuk seperti biasa dan, dari senarai di sebelah kiri, klik Mesej (atau Utusan jika anda sudah menyediakannya).

Anda juga boleh mengklik pada Mesej ikon di bahagian kanan atas skrin untuk membuka drop-down. Di bahagian paling bawah, anda akan melihat Lihat semua . Klik Lihat semua. Sekiranya Messenger telah disiapkan, ia akan ditunjukkan sebagai Lihat Semua di Messenger .

Arahkan kursor dan ketik tiga titik mendatar

Pilih perbualan dari senarai di sebelah kiri skrin. Ini akan membuka sejarah sembang penuh untuk anda lihat.

Klik ‘Sembunyikan’

Dari senarai, klik pada Sembunyikan . Ini akan memindahkan semua mesej yang ada dalam sejarah sembang ke folder tersembunyi yang hanya dapat anda akses.

Walau bagaimanapun, apabila orang itu menghubungi anda sekali lagi, mesej yang diarkibkan akan muncul di peti masuk anda dan anda perlu membuat semula semua langkah di atas.

Untuk sekali lagi mengakses mesej tersembunyi, klik Roda Cog ikon di atas kenalan di sebelah kiri. Klik Sembang Tersembunyi dan semua perbualan yang anda arkibkan akan muncul di sini.

Satu-satunya cara agar ini muncul semula di peti masuk biasa anda adalah dengan menerima mesej baru dari kenalan.

Menghapus mesej atau perbualan penuh boleh dilakukan terus dari halaman utama. Ketahui bahawa menghapus mesej atau perbualan dari pihak anda tidak akan melakukan perkara yang sama bagi penerima. Untuk memadam mesej atau perbualan secara kekal di hujung tangan anda:

 1. Klik Mesej ikon di bahagian kanan atas skrin anda dan pilih perbualan.
  • Ini akan membuka perbualan di bahagian bawah skrin.
 2. Untuk menghapus mesej, arahkan kursor ke atas mesej yang ingin anda hapus dan klik pada untuk membuka menu.
 3. Dari pilihan, pilih Keluarkan .
 4. Untuk menghapus keseluruhan perbualan, klik Roda Cog ikon di sudut kanan atas tetingkap mesej.
 5. Dari menu itu, pilih Padamkan perbualan .

Menyembunyikan Mesej Sembang Facebook Anda Di Mudah Alih

Kemungkinannya cukup bagus bahawa setelah menyiapkan Messenger pada peranti mudah alih anda, anda menetapkannya agar tidak memerlukan kata laluan untuk log masuk. Ini adalah harga biasa bagi kebanyakan orang. Maksud saya, anda mempunyai telefon anda setiap masa, bukan?

Android dan iPhone dengan mudah boleh diganti, hilang, atau dicuri. Sekiranya ini berlaku, maka semua urusan peribadi anda kini berada di tangan orang asing. Membayar untuk merancang bencana seperti ini. Oleh itu, selain lebih bijak tentang cara mengendalikan telefon anda, anda juga boleh lebih bijak menyembunyikan mesej anda.

Anda boleh mula melindungi privasi Facebook Messenger anda dengan memastikan bahawa aplikasi Facebook dan / atau Facebook Messenger anda selalu terkini dengan versi terkini. Ini membantu melindungi privasi anda daripada penggodam sedikit lebih baik kerana mengandungi protokol dan patch keselamatan terbaru.

Untuk menyembunyikan mesej Facebook Messenger untuk pengguna Android:

Buka aplikasi Messenger dan tekan lama sembang yang ingin anda sembunyikan

Pegang jari anda di atas perbualan untuk menghasilkan beberapa pilihan.

Ketik Archive pilihan untuk memindahkan sembang anda yang tidak dilindungi ke folder tersembunyi di arkib Facebook.

Untuk menyembunyikan mesej Facebook Messenger untuk pengguna iPhone atau iPad:

Lancarkan aplikasi Facebook Messenger. Anda juga boleh mengetuk Kilat ikon dari Facebook untuk menarik mesej anda. Cari perbualan yang perlu disembunyikan.

Leret ke kiri untuk memaparkan senarai pilihan untuk perbualan.

Ketik Lebih banyak lagi dari pilihan yang disediakan.

Dari menu yang muncul, ketuk ‘Sembunyikan’ untuk menghantar mesej sembang ke folder tersembunyi.

Dengan mengarkibkan mesej anda, anda tidak lagi dapat mengaksesnya melalui peranti mudah alih anda. Anda perlu pergi ke akaun anda dengan menggunakan pilihan penyemak imbas pada PC atau Mac. Ini mungkin kelihatan agak menjengkelkan tetapi menganggapnya sebagai lapisan keselamatan tambahan. Orang lain yang mempunyai akses ke telefon anda sekarang tidak akan dapat melihat perbualan yang tersembunyi.

Anda juga boleh memilih untuk melalui penyemak imbas pada peranti mudah alih anda untuk mengakses Facebook secara langsung. Sekiranya anda lebih suka tidak menggunakan Facebook Messenger, buka penyemak imbas pada peranti mudah alih anda:

 1. Pergi ke Facebook.com dan log masuk dengan bukti kelayakan anda.
 2. Ketik pada Mesej ikon, yang muncul sebagai dua gelembung ucapan.
 3. Cari perbualan yang ingin anda sembunyikan dan leret ke kiri ke atasnya. Ini akan memberi anda beberapa pilihan pilihan.
 4. Ketuk Arkib untuk menyembunyikan mesej.
  • Anda mungkin juga perlu mengetuknya Memohon sekiranya diminta.

Mudah-mudahan, petua ini dapat membantu anda menyimpan mesej anda sekiranya anda mahu merahsiakan komunikasi anda. Perhatikan bahawa walaupun anda memadam mesej atau perbualan, orang lain tetap memilikinya. Sekiranya itu penting bagi anda, cara terbaik untuk menyingkirkannya adalah dengan menghubungi mereka dan meminta mereka menghapusnya. Perlu diingat juga bahawa semua perbualan disimpan oleh Facebook sendiri, dan anda boleh meminta akses ke folder semua perkara yang pernah anda lakukan di platform media sosial.

Privasi anda sangat banyak di tangan anda, dan dengan menggunakan beberapa petua dalam artikel ini, anda dapat mengambil langkah-langkah untuk mencegah maklumat yang ingin disembunyikan agar tidak bocor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found