Media Sosial

Cara Menyembunyikan Nombor Telefon Anda di WhatsApp

Semasa pertama kali membuat akaun WhatsApp, anda mendaftar menggunakan nombor telefon anda yang ada, yang membolehkan anda mengakses senarai kenalan telefon anda. Namun, tidak semua pengguna ingin menyambungkan nombor telefon mereka ke WhatsApp, terutama jika anda berminat untuk berbual secara peribadi dengan sambungan baru dalam talian.

Cara Menyembunyikan Nombor Telefon Anda di WhatsApp

Jadi, adakah cara untuk menyembunyikan nombor telefon anda di WhatsApp?

Sayangnya, tidak ada kaedah mudah untuk menyembunyikan nombor telefon anda dari WhatsApp — anda perlu menggunakan nombor telefon yang sah untuk mendaftar dengan perkhidmatan tersebut. Tetapi itu tidak bermakna anda mesti menggunakan nombor sebenar anda.

Mari kita lihat bagaimana anda boleh mendaftar untuk WhatsApp tanpa memberikan aplikasi ini nombor telefon utama anda.

Cara Menyembunyikan Nombor Telefon Anda di WhatsApp

Seperti disebutkan, anda harus menggunakan nombor telefon untuk membuat akaun WhatsApp. Tetapi jika anda ingin menyembunyikan nombor telefon sebenar, anda boleh menggunakan salah satu daripada beberapa perkhidmatan dalam talian untuk mendapatkan nombor pembakar untuk menyambung ke akaun anda.

Mari lihat perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk melakukan ini.

Mendapatkan Nombor Telefon Baru

Terdapat lebih daripada selusin perkhidmatan dalam talian yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan nombor sekunder.

Google Voice adalah pilihan utama kami dan sangat sesuai untuk tujuan kami. Ia menawarkan perkhidmatan peribadi dan perniagaan dan sering dikemas kini di web dan mudah alih. Suara malah membolehkan anda menggunakan nombor anda untuk meneruskan panggilan, membuat panggilan telefon percuma di Amerika Syarikat, dan menghantar SMS kepada keluarga dan rakan anda dengan mudah.

Nombor anda boleh digunakan untuk membuat dan menerima panggilan dan teks. Ini adalah perkhidmatan yang hebat, terutamanya secara percuma, dan ini adalah perkhidmatan terbaik yang disyorkan untuk sesiapa sahaja yang mencari nombor telefon baru untuk digunakan dengan WhatsApp.

Seperti Google Voice, Talkatone mempermudah mendapatkan nombor telefon percuma. Perkhidmatan ini memberi anda nombor telefon alternatif untuk panggilan dan SMS, lengkap dengan kod kawasan AS atau Kanada.

Talkatone bahkan membolehkan anda menukar nombor ini apabila anda perlu. Talkatone termasuk iklan, tetapi jika anda hanya menggunakan nombor telefon untuk mengesahkan akaun anda, ini tidak akan menjadi masalah.

Walaupun Voice dan Talkatone adalah dua pilihan utama kami untuk tujuan kami, jika anda mencari aplikasi dengan fungsi yang lebih banyak selain panggilan dan teks mudah, atau aplikasi dengan kemampuan untuk membuat lebih dari satu nombor, lihat aplikasi ini:

 • Pembakar
 • Garis tepi
 • Flyp
 • Tersembunyi

Untuk tujuan artikel ini, kami akan menggunakan nombor dari Google Voice, bersama dengan tangkapan layar dari Voice ketika kami menyiapkan akaun WhatsApp baru kami.

Proses penyediaan Google Voice agak mudah. Anda memerlukan akaun Google untuk memulakan, dan aplikasi dan laman web akan memandu pengguna baru dengan memilih nombor baru. Setelah nombor Google Voice baru anda berguna, anda sudah bersedia untuk melangkah ke langkah seterusnya dalam proses ini.

Menyiapkan Akaun WhatsApp Baru

Baiklah, setelah anda bersenjata dengan nombor baru anda dari mana-mana perkhidmatan yang kami gariskan di atas, anda sudah bersedia untuk memulakan penyediaan akaun WhatsApp baru.

Untuk artikel ini, kami menggunakan WhatsApp versi Android.

Mulakan dengan log keluar dari akaun WhatsApp anda sepenuhnya. Setelah anda sampai di layar masuk untuk WhatsApp, WhatsApp akan meminta nombor telefon anda untuk mendaftarkan akaun anda dan mengesahkan peranti anda. Daripada memasukkan nombor telefon semasa anda, masukkan nombor sekunder yang anda buat melalui Google Voice (atau alternatif yang anda pilih).

Tekan "Next" dan WhatsApp akan meminta anda mengesahkan nombor anda. Pastikan anda memasukkan nombor anda dengan betul dan tekan "OK" untuk meneruskan ke langkah seterusnya.

Selepas ini, WhatsApp akan meminta untuk melihat mesej SMS anda sehingga dapat mengesan kod pengesahan secara automatik. Walaupun ini biasanya sangat mudah, jangan biarkan WhatsApp melakukan ini.

Oleh kerana teks tersebut menuju ke nombor Google Voice atau Talkatone anda dan bukan ke peti masuk SMS peranti anda, WhatsApp tidak akan dapat mengesan kod dari telefon anda. Sebaliknya, klik "Bukan Sekarang" untuk memasukkan kod pengesahan secara manual.

Setelah anda menerima kod anda, masukkan enam digit ke dalam medan pada peranti anda. Seterusnya, anda akan diminta memasukkan nama untuk akaun WhatsApp anda (ini selalu dapat diubah kemudian), dan setelah ini selesai, anda akan dibawa ke peti masuk baru anda.

Walaupun menggunakan nombor gantian anda, anda masih dapat melihat kenalan anda secara automatik dari peranti utama anda, namun perlu diingat bahawa mereka tidak akan melihat nama anda di akaun anda melainkan anda memberikan nombor ganti anda atau anda mula menghantar mesej melalui perkhidmatan tersebut.

Cara Menukar Nombor Telefon WhatsApp Anda

Sekiranya anda telah menggunakan WhatsApp selama bertahun-tahun dan tidak mahu membuat akaun yang sama sekali baru, adalah mungkin untuk mengubah nombor di dalam tetapan akaun WhatsApp anda.

Sekali lagi, langkah di bawah menggunakan aplikasi versi Android, walaupun pengguna iOS harus dapat mengikuti langkah serupa di platform mereka sendiri.

 1. Buka WhatsApp.

 2. Ketik Lebih banyak pilihan> Tetapan> Akaun> Tukar nombor.

 3. Masukkan nombor telefon akaun semasa anda di kotak atas.

 4. Masukkan nombor Google Voice anda di kotak bawah.

 5. Ketik Seterusnya.

 6. Ketik Maklumkan Kenalan jika anda ingin memberitahu kenalan anda mengenai pertukaran nombor anda.

 7. Ketik SELESAI untuk menyimpan dan mengesahkan nombor telefon baru.

Setelah mengikuti langkah-langkah ini, WhatsApp akan mengemas kini akaun anda untuk memasukkan nombor telefon Google Voice anda.

Pemikiran Akhir

Walaupun WhatsApp memerlukan nombor telefon anda untuk mendaftar, tidak ada yang menghalang anda daripada menggunakan nombor telefon pengganti atau pembakar untuk "menyembunyikan" nombor sebenar anda dengan berkesan.

Apabila anda memilih untuk menggunakan nombor gantian di WhatsApp, anda boleh memberikan nombor itu kepada rakan, keluarga, dan rakan anda, sambil melindungi nombor telefon utama anda dari orang yang anda tidak kenal dengan baik.