Media Sosial

Cara Menyembunyikan Nombor Telefon Anda di Telegram

Sekiranya anda berminat dengan komunikasi yang selamat, maka anda mungkin pernah mendengar tentang Telegram, perkhidmatan pesanan berasaskan awan dan VOIP. Telegram membolehkan pengguna menghantar mesej, foto, aliran video, fail audio, dan fail lain secara anonim.

Namun, di sebalik semua hype, Telegram bukanlah aplikasi komunikasi yang sangat selamat. Mesej disulitkan hanya di sisi pelanggan, dan pakar kriptografi telah mengkritik seni bina keselamatan aplikasi. Sebagai contoh, semua kenalan dan mesej disimpan bersama-sama dengan kunci penyahsulitannya dan aplikasi tidak mempunyai enkripsi hujung-ke-hujung untuk mesej. Juga, protokol penyulitan khas Telegram telah terbukti mempunyai masalah keselamatan dan kebolehpercayaan yang ketara.

Atas sebab-sebab ini, banyak pengguna masih menghantar mesej melalui Telegram tetapi ingin menganonimkan diri mereka semasa menggunakan perkhidmatan tersebut.

Lebih khusus lagi, banyak orang ingin menggunakan Telegram tetapi masih menyembunyikan nombor telefon mereka dari aplikasi. Artikel ini akan membimbing anda bagaimana melakukan perkara itu.

Bolehkah Saya Menyembunyikan Nombor Telefon Saya di Telegram?

Semasa anda mendaftar ke Telegram, anda harus memberi kebenaran kepada aplikasi untuk membuat dan menerima panggilan di telefon anda dan memberikan nombor telefon kepada aplikasinya. Malangnya, jika anda ingin mendaftar ke Telegram di telefon utama anda, anda harus memberikan maklumat ini.

Walau bagaimanapun, Telegram tidak menggunakan nombor tersebut untuk berkomunikasi dengan anda, dan tidak berkongsi nombor tersebut dengan pengguna lain. Nama pengguna pada akaun anda menjadi token pengenalan anda untuk perkhidmatan tersebut.

Pengguna Telegram yang lain hanya dapat melihat nombor telefon anda jika anda menyimpannya di telefon anda dan menyegerakkan kenalan anda dengan Telegram. Itu termasuk rakan, sesiapa sahaja yang ada di dalam kenalan telefon anda, dan siapa sahaja yang anda rela berkongsi nombor telefon anda.

Ini adalah sistem sederhana yang menjaga kemiripan privasi. Selagi anda tidak menambahkan nombor orang itu ke kenalan telefon anda, yang akan mereka lihat hanyalah nama pengguna Telegram anda. Namun, ada cara untuk menyembunyikan nombor telefon anda di Telegram. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Telegram dan ketik Tetapan terletak di sudut kiri bawah

 2. Ketik Privasi dan Keselamatan

 3. Ketik Nombor telefon

 4. Ketik sama ada Kenalan Saya (kenalan anda akan melihat nombor telefon anda) atau Tiada siapa (tidak ada yang akan melihat nombor telefon anda)

Ini akan menjadikannya tidak ada yang dapat melihat nombor telefon anda melalui aplikasi. Namun, ingat bahawa nombor telefon anda masih akan dilampirkan ke akaun anda.

Lebih Banyak Petua Privasi Telegram

Telegram cuba menjaga privasi anda dalam aplikasi. Mesej disimpan di peranti anda, bukan di pelayan Telegram, menjauhkannya dari mata.

Apabila mesej dihapus, ia dapat dihapus untuk kedua-dua pihak - jadi anda dapat mengawal apa yang dilihat oleh orang lain dalam sembang. Namun, ada beberapa lagi perubahan yang dapat anda buat ke Terminal untuk menjadikan perbualan anda lebih peribadi.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjadikan Telegram lebih selamat.

Sembang yang merosakkan diri

Telegram mempunyai ciri Secret Chat yang menggunakan enkripsi dari hujung ke hujung dan akan merosakkan diri pada waktu yang telah ditetapkan. Anda perlu menetapkan pemasa untuk sembang ini, tetapi selain itu, prosesnya adalah automatik. Untuk sembang yang anda tidak pernah mahu dijumpai, ini adalah ciri yang sangat menarik.

 1. Buka sembang rahsia di Telegram

 2. Pilih ikon menu tiga titik

 3. Pilih Tetapkan pemasa pemusnahan diri dan tetapkan masa

Setelah pemasa dimulakan, semua mesej dalam sesi sembang itu akan dihapus apabila tamat. Di samping itu, Telegram melumpuhkan fungsi tangkapan skrin telefon pintar anda semasa anda dalam sembang rahsia, menambahkan lapisan keselamatan yang lain.

Sembunyikan tangkapan skrin dari galeri telefon anda

Sekiranya anda tidak mahu tangkapan skrin Telegram anda muncul di galeri media telefon anda, anda boleh menyembunyikannya. Anda dapat menentukan dengan tepat media apa yang boleh dan tidak dapat dilihat dari luar Telegram, yang dapat menyelamatkan anda daripada mendedahkan gambar secara tidak sengaja semasa menatal gambar anda.

Pada Android:

 1. Pilih Telegram Tetapan

 2. Ketik tetapan sembang

 3. Togol Simpan ke galeri ke Mati

Pada iOS:

 1. Buka Tetapanaplikasi
 2. Pilih Privasi dan Foto
 3. Togol "Telegram" untuk mematikan.

Anda masih dapat melihat media tersebut dari dalam Telegram, tetapi media tersebut tidak akan dapat dilihat dari tempat lain di peranti anda.

Tetapkan kod laluan

Sekiranya orang lain mempunyai akses ke telefon anda dan anda ingin menjaga privasi anda, anda boleh menetapkan kod laluan untuk Telegram. Ini mengunci aplikasi dan menghentikan orang lain daripada tidak dapat menggunakan atau melihat aplikasi kecuali mereka mengetahui kod laluan anda.

 1. Buka Telegram dan ketik Tetapan

 2. Ketik Privasi dan Keselamatan

 3. Ketik Kod LaluanKunci, kemudian Hidupkan Kod Laluan

 4. Masukkan dan masukkan semula kod laluan anda, jika diminta.

Mulai sekarang, anda perlu memasukkan PIN anda semasa memulakan Telegram. Pastikan anda ingat PIN anda atau simpan di tempat yang selamat - itu adalah satu-satunya cara untuk mengakses akaun Telegram anda.

Sembunyikan Terakhir Terlihat untuk kenalan terpilih di Telegram

Seperti yang anda ketahui, Telegram menunjukkan kepada orang lain kali terakhir anda menggunakan aplikasinya. Sekiranya anda cuba mengelakkan seseorang atau mahu berbual tanpa dilihat, ikuti langkah-langkah ini.

 1. Buka Tetapan dalam aplikasi Telegram

 2. Pilih Privasi dan Keselamatan

 3. Ketik Kali terakhir dilihat& Dalam Talian

 4. Pilih sama ada Semua orang, Kenalan Saya, atau Tiada siapa

Cara Membuat Akaun Telegram Tanpa Nombor Telefon Anda

Seperti yang dinyatakan di atas, anda melihat bahawa tidak ada cara untuk mendaftar ke Telegram tanpa memberi mereka nombor telefon. Masalahnya, ia tidak perlu menjadi nombor ANDA.

Oleh kerana Telegram menggunakan nombor tersebut hanya untuk pengesahan akaun awal, anda tidak perlu memberikan nombor yang menghubungkan anda dengan anda dengan cara apa pun. Terdapat beberapa cara untuk menyiapkan Telegram tanpa meninggalkan hubungan yang dapat dikesan dengan identiti sebenar anda.

Pinjam Talian Tetap

Anda tidak perlu menggunakan telefon bimbit untuk mendaftar ke Telegram. Sekiranya anda tidak dapat menerima SMS, Telegram akan memanggil nombor suara dan memberi anda kod pengesahan dengan cara itu. Masih ada telefon bimbit di dunia, dan ada di antara mereka yang masih menerima panggilan masuk.

Sebagai pilihan, anda boleh meminjam telefon di perpustakaan atau kedai. Banyak kemudahan penjagaan kesihatan mempunyai telefon awam di lobi di mana orang boleh membuat panggilan. Selagi anda dapat menerima satu panggilan dari Telegram, anda boleh menggunakan nombor itu dan tidak dapat dikesan sama sekali.

Gunakan Google Voice

Google Voice adalah perkhidmatan VOIP yang disediakan oleh Google. Akaun Google Voice memberi anda nombor telefon tempatan, yang harus disambungkan ke akaun Google, tetapi membuat akaun Google tanpa nama yang baru itu mudah.

 1. Keluar dari semua akaun Google anda

 2. Daftar untuk akaun Google baru

 3. Setelah anda mempunyai akaun baru, sambungkannya ke akaun Google Voice yang baru
 4. Pilih nombor telefon

 5. Daftar ke Telegram dan berikan nombor Google Voice anda sebagai nombor hubungan

 6. Dapatkan kod kebenaran dari akaun Google Voice anda dan masukkan ke Telegram

Gunakan Nombor Sementara

Sekiranya anda tidak mahu melalui gelung untuk membuat nama samaran Google yang baru, anda hanya boleh mendaftar untuk nombor pembakar. Terdapat sebilangan perkhidmatan yang akan memberi anda nombor telefon sementara, atau bahkan nombor kedua, tanpa membuat anda melakukan banyak cara untuk mengesahkan atau membuktikan identiti anda.

Terdapat beberapa laman web yang boleh anda gunakan, tetapi FreePhoneNum mempunyai perkhidmatan percuma yang sangat sesuai untuk tujuan anda di sini. Anda boleh mendapatkan nombor sementara dari laman web ini secara percuma, nombor yang kemudian dikitar semula dan digunakan berulang kali oleh orang lain di kemudian hari.

Oleh kerana laman web ini dan Telegram adalah syarikat yang sama sekali tidak berkaitan, tidak akan ada hubungan untuk menunjukkan bahawa anda adalah pengguna tertentu yang menggunakan nombor sementara itu untuk mendaftar ke Telegram.

 1. Lawati FreePhoneNum dan pilih salah satu nombor yang tertera

 2. Di Telegram, masukkan nombor yang anda pilih

 3. Tunggu SMS dari Telegram dengan kod pengesahan untuk dipaparkan di FreePhoneNum

 4. Masukkan kod pengesahan itu ke Telegram

Gunakan telefon pembakar

Masih mungkin untuk membeli telefon bimbit lama (iaitu telefon yang bukan telefon pintar tetapi masih berfungsi di rangkaian selular) dari tempat seperti kedai barang bekas atau di pasar swasta. Atau anda boleh membeli telefon lama orang lain, yang masih mempunyai perkhidmatan SMS untuk sementara untuk beberapa dolar.

Ini adalah bahagian yang agak redup dari dunia penjualan semula telefon kerana semua telefon ini umumnya dibeli khusus untuk melakukan jenayah, tetapi dengan sendirinya, tidak sah memiliki telefon yang tidak bersambung dengan anda.

Setelah anda mempunyai telefon, gunakannya untuk mendaftar ke Telegram dan kemudian membuangnya. Anda kemudian boleh log masuk ke Telegram di telefon utama anda menggunakan nama pengguna dan kata laluan Telegram anda, dan tidak perlu lagi mengesahkan identiti anda. Pastikan "Matikan Dua Faktor" dimatikan dalam Tetapan untuk memastikan anda tidak memerlukan nombor telefon itu lagi.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyembunyikan nama belakang saya di Telegram?

Malangnya, Telegram tidak membiarkan kami menyembunyikan nama depan atau nama belakang kami daripada orang lain. Tetapi, anda boleh menukar nama anda dalam aplikasi. Ketuk tiga garis mendatar di sudut kiri atas dan ketuk ‘Tetapan.’ Pada halaman baru ini, klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas. Dalam menu pilih 'Edit name.'u003cbru003eu003cimg class = u0022wp-image-206830u0022 style = u0022width: 300px; u0022 src = u0022 // www.techjunkie.com / wp-content / uploads / 2021/02 / 369.27.pngu0022 alt = u0022u0022u003eu003cbru003eTaip nama yang ingin anda paparkan dan klik pada tanda semak di sudut kanan atas.

Pemikiran Akhir

Walaupun bukan aplikasi pemesejan yang paling selamat, Telegram memang menawarkan beberapa keselamatan, dan ada beberapa langkah yang dapat Anda ambil untuk menjadikan aplikasi lebih aman. Dengan mengikuti petua yang dijelaskan di atas, anda dapat dengan mudah membuat akaun Telegram tanpa nama dan menyesuaikan tetapan anda untuk melindungi privasi anda.

Ada petua lain untuk menjadikan Telegram lebih selamat? Kongsi mereka dalam komen di bawah!