PC & Mudah Alih

Cara Menyembunyikan Bar Tugas Windows 10

Walaupun bar tugas Windows 10 terasa seperti bahagian asas sistem operasi desktop, tetapi sebenarnya ia adalah komponen modular yang dapat diganti dan / atau diubahsuai dengan mudah. Satu pendekatan umum untuk bar tugas adalah dengan hanya memasang dok perisian pihak ketiga, seperti Aqua Dock, seperti yang kita bahas dalam artikel ini, untuk menggantikan bar tugas.

Sekiranya anda memilih untuk menambah bar tugas baru, maka adalah idea yang baik untuk benar-benar membuang versi bawaan dan menggantinya dengan pilihan tersuai dan perisian tambahan. Apa sahaja yang anda putuskan, artikel ini akan menunjukkan cara menyembunyikan bar tugas.

Cara Menyembunyikan Bar Tugas Anda Pada Windows 10

  1. Sekiranya anda hanya ingin menyembunyikan bar tugas tanpa membuangnya secara kekal atau memasang perisian baru, klik kanan Bar tugas dan pilih Tetapan bar tugas di bahagian bawah menu. Tetapan Bar Tugas Windows
  2. Seterusnya, klik suis togol ke Dihidupkan untuk Sembunyikan taskbar secara automatik dalam mod desktop atau Sembunyikan bar tugas secara automatik dalam mod tablet, itu bergantung pada mod Windows anda, dan tutup tetingkap. Halaman Tetapan Bar tugas
  3. Bar tugas akan hilang dari desktop, seperti yang dilihat di bawah. Desktop Windows

Setiap kali tetikus berada di atas kawasan bar tugas selama lebih daripada satu milisaat, bar tugas akan muncul kembali, dan akan menyembunyikan dirinya semula sebaik sahaja tetikus digerakkan.

Cara Menyahpasang Bar Tugas

Namun, kerana ini adalah pilihan sembunyikan automatik, anda dapat memulihkan bar tugas dengan cepat. Bar tugas muncul semula apabila anda menggerakkan kursor ke bahagian bawah desktop. Oleh itu, anda masih boleh beralih antara tingkap.

  1. Untuk mematikan ciri sembunyikan automatik, ikuti langkah-langkah yang ditunjukkan di atas dan kemudian klik suis togol kembali ke Mati. Halaman Tetapan Bar tugas

Menyembunyikan Bar Tugas Anda Dengan Perisian

Anda juga boleh membuang bar tugas dengan hotkey dengan perisian pihak ketiga.

Menggunakan Hide Taskbar untuk Menyembunyikan Taskbar Anda

Hide Taskbar adalah salah satu program yang membolehkan anda membuang taskbar dengan menekan pintasan papan kekunci.

  1. Klik Muat turun sekarang butang di laman Softpedia untuk menyimpan ZIPnya.
  2. Buka folder yang dimampatkan, dan klik Ekstrak semua untuk membuka zip. Anda boleh menjalankannya dengan memilih .exe dalam folder yang diekstrak.
  3. Program ini tidak mempunyai tetingkap konfigurasi, tetapi mempunyai ikon di baki sistem semasa dihidupkan dan dijalankan. Sekarang tekan Ctrl + Esc hotkey untuk membuang bar tugas. Anda hanya boleh memulihkan bar tugas dengan menekan pintasan papan kekunci yang sama sekali lagi.
  4. Untuk menutup perisian, anda harus klik kanan ikonnya dan pilih Keluar.
buang bar tugas4

Sembunyikan Taskbar tidak termasuk pilihan penyesuaian hotkey. Program alternatif yang boleh anda sesuaikan dan hapus pintasan papan kekunci bar tugas adalah Taskbar Control. Anda boleh menambahkannya ke Windows 10 dari halaman Softpedia ini sama seperti HT.

Menggunakan Taskbar Control untuk Menyembunyikan Taskbar Anda

  1. Semasa perisian berjalan, anda harus mengklik kanan ikon dulang sistem kawalan bar tugas dan pilih Tetapan untuk membuka tetingkap secara langsung di bawah. Tekan kekunci panas baru yang akan membuang bar tugas. Klik okey butang, dan tekan pintasan papan kekunci baru untuk menyembunyikan dan memulihkan bar tugas.
buang bar tugas3

Bar tugas dan Windows 10

Oleh itu, anda boleh membuang bar tugas dengan atau tanpa kekunci panas jika diperlukan. Perhatikan bahawa program yang diliputi di sini sesuai dengan semua versi Windows yang lebih baru dan juga aplikasi mudah alih yang boleh anda simpan di USB stick. Windows 10 sangat kaya dengan ciri yang membolehkan anda memilih dan mengoptimumkan pengalaman pengguna anda sendiri; hanya untuk satu contoh daripada banyak perkara, lihat artikel kami mengenai menukar kelajuan tetikus anda pada Windows 10.

Kongsi fikiran dan pengalaman anda dengan Windows 10 Taskbar di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found