Internet

Cara Menambah Hit Hit dari Google Analytics ke Laman Web anda

Kali ini pembaca bertanya lagi dan kali ini mengenai Google Analytics. Soalan penuh adalah, ‘Bolehkah saya menambahkan hit counter dari Google Analytics ke laman web saya?’ Hit counter memaparkan jumlah klik unik atau paparan laman web anda. Ini digunakan sebagai cara untuk menunjukkan kepada pengunjung betapa popularnya laman web anda. Ia kurang digunakan sekarang tetapi masih mungkin untuk menambah hit counter.

Cara Menambah Hit Hit dari Google Analytics ke Laman Web anda

Tidak begitu praktikal untuk menambahkan data Analitis Google anda ke laman web anda. Anda boleh menggunakan aplikasi yang disebut Google Analytics SuperProxy tetapi cenderung untuk memperlahankan halaman ketika menjalankan pertanyaan. Oleh kerana PageSpeed ​​kini menjadi faktor penentu dalam SEO, saya tidak mencadangkan menggunakannya. Sebagai gantinya, saya cadangkan menggunakan kaunter pihak ketiga atau tambahkan kaunter anda sendiri.

Menambah hit counter ke laman web

Walaupun menambahkan data dari akaun Analitis Google anda tidak begitu praktikal, anda masih dapat menampilkan klik unik dengan cara lain. Sebelum melakukannya, anda mungkin ingin membaca bahagian 'Mengapa anda perlu memaparkan hit counter di laman web anda?' Ini mungkin menjimatkan sedikit usaha anda!

Walau bagaimanapun, TechJunkie adalah untuk membolehkan orang melalui maklumat yang boleh dipercayai, jadi berikut adalah beberapa cara untuk menambah hit counter ke laman web.

Gunakan hos web anda

Beberapa host web menawarkan ciri hit counter secara percuma sebagai sebahagian daripada tawaran mereka. Sekiranya hos web anda menggunakan CPanel atau UI lain dengan senarai ciri yang tersedia, periksa untuk melihat apakah hit atau kaunter pengunjung adalah salah satu daripadanya. Dengan host web saya, ia disenaraikan di bawah Analitis dan setelah diaktifkan, memberikan sekeping kod yang anda tambahkan di suatu tempat di halaman anda untuk memaparkan lawatan unik. Tidak semua hos web menawarkan ciri seperti ini tetapi anda mungkin.

Gunakan pemalam atau pelanjutan

Sekiranya anda menggunakan CMS seperti WordPress, Drupal, Joomla atau yang lain, mungkin ada pemalam atau pelanjutan yang boleh anda gunakan untuk memaparkan jumlah hit. Terdapat puluhan kaunter untuk WordPress dan banyak lagi untuk Joomla. Terdapat beberapa untuk Drupal dan kemungkinan akan ada kaunter untuk CMS lain.

Yang perlu anda lakukan hanyalah mencari hit counter dalam papan pemuka CMS anda dan memasangnya. Aktifkan kaunter dan letakkan di halaman anda di mana anda mahu memaparkannya.

Buat hit counter di PHP

Saya bukan pengaturcara dan tidak akan pernah. Syukurlah, banyak orang yang lebih cerah dan gembira dapat berkongsi pengetahuan mereka. Halaman ini menunjukkan kepada anda cara membina hit counter anda sendiri di PHP. Oleh kerana banyak laman web menggunakan PHP, masuk akal untuk menggunakan bahasa itu di kaunter anda. Anda boleh membuat kaunter dalam PERL dan kemungkinan bahasa pengaturcaraan lain juga.

Terdapat lebih banyak kerja untuk membuat kaunter anda sendiri tetapi anda kemudian dapat mengawalnya sepenuhnya.

Gunakan laman web atau kaunter pihak ketiga

Terdapat sebilangan laman web yang menawarkan kaunter web percuma yang dapat anda tambahkan ke laman web anda. Saya tidak pernah menggunakan satu tetapi mereka berfungsi dengan cara yang serupa dengan yang lain. Anda memilih pembilang, tambahkan kod yang dihasilkan ke kedudukan di halaman yang anda mahukan ia muncul dan perhatikan jumlahnya secara beransur-ansur meningkat.

Saya tidak dapat memastikan kebolehpercayaan mana-mana perkhidmatan ini tetapi laman web ini menawarkan kaunter hit, laman web ini memilikinya dan begitu juga laman web ini.

Mengapa anda perlu memaparkan hit counter di laman web anda?

Sudah bertahun-tahun saya tidak melihat hit di laman web moden. Dulu mereka berada di mana-mana, seperti grafik dan pembilang untuk kemahiran, ciri, dan perangka metrik lain yang biasa difikirkan kelihatan keren. Seperti banyak teknologi web lain, mereka kini sudah meninggal dunia.

Hit counter adalah idea yang kemas tetapi mempunyai satu kekurangan utama. Sekiranya laman web anda baru, khusus atau tidak begitu popular, ia memberitahu dunia bahawa dalam keadaan tidak pasti. Bukan sahaja buruk bagi keyakinan anda sebagai pentadbir laman web, tetapi juga boleh membuat gelung maklum balas negatif. Orang yang benar-benar berminat akan menutup halaman apabila mereka melihat jumlah hit rendah kerana mereka menganggap bahawa tidak ada orang lain yang melawat, tidak semestinya mereka juga dikunjungi.

Selain itu, mereka yang menggunakannya sebagai bukti sosial sebelum berkongsi, suka atau Disqus menawarkan analisis yang lebih baik, tahu bahawa kaunter boleh dimainkan. Tidak ada yang menghalang pentadbir laman web menambahkan beberapa ribu jumlahnya tanpa mempunyai banyak pengunjung sehingga mereka dilihat pada dasarnya tidak berharga.

Jadi ya, anda boleh menambah hit counter ke laman web anda. Ya, anda boleh menambahkan pembilang dari Google Analytics tetapi anda tidak seharusnya. Sebelum melakukan salah satu daripada perkara tersebut, anda harus mempertimbangkan sama ada anda harus menambahkannya sama sekali. Tentunya sepenuhnya bergantung kepada anda tetapi saya akan memilih tidak!