Media Sosial

Cara Menyembunyikan Suka di Facebook

Halaman dan komen yang anda pilih suka di Facebook adalah keputusan anda sendiri. Oleh itu, mengapa Facebook sesuai untuk berkongsi pengetahuan ini dengan dunia? Beberapa perkara yang anda suka mungkin bersifat peribadi atau peribadi. Malangnya setelah anda menyukai sesuatu, semua orang yang mengunjungi halaman itu atau halaman anda dapat melihatnya.

"Saya tidak selesa dengan ini. Saya lebih suka merahsiakan perkara-perkara tertentu, termasuk suka. "

Sekiranya anda bukan jenis yang tepat untuk membuat pernyataan hebat dan lebih suka menyimpan semua kesukaan anda kepada diri sendiri, maka anda beruntung. Berikut adalah beberapa petua dan trik untuk mengelakkan daripada memaparkan terlalu banyak perasaan peribadi anda. Artikel ini akan ditangani adalah bagaimana cara menyembunyikan semua suka Facebook anda daripada orang lain kecuali anda sendiri.

Jenis Suka yang berbeza di Facebook

Pertama, anda perlu memahami bahawa terdapat beberapa jenis suka yang terdapat di Facebook. Terdapat beberapa kategori yang berbeza, seperti Filem, Televisyen, Muzik, Buku, Pasukan Sukan, Atlet, Inspirasi Orang, Restoran, Permainan, Aktiviti, Minat, Sukan, Makanan, Pakaian, Laman Web, dan Lain-lain. Jelas, terdapat banyak tempat seperti yang boleh muncul. Anda mempunyai kemampuan untuk mengawal, di peringkat kategori, siapa yang dapat melihat kesukaan anda. Ini bermaksud bahawa anda perlu menyembunyikan semua atau menunjukkan semua suka dalam kategori tertentu.

Tidak ada pilihan untuk menyembunyikan halaman yang disukai secara individu. Ini bermaksud jika anda menyukai halaman untuk bola sepak, ia akan menunjukkan bahawa anda menyukai halaman untuk sukan tetapi anda boleh memilikinya sehingga setiap pasukan yang disukai tidak muncul.

Terdapat juga suka yang muncul di garis masa anda dari rakan atau orang asing. Anda boleh menyembunyikannya juga tetapi serupa dengan kategori, anda memerlukan pendekatan semua atau tidak untuk sekumpulan orang tertentu. Ini bermakna anda perlu menyesuaikan siapa yang dapat melihat apa yang ada di garis masa anda berbanding dengan suka langsung.

Menyembunyikan Suka Anda Dari Mata Umum

Langkah untuk menswastakan suka peribadi anda di Facebook agak mudah. Untuk menyembunyikan kesukaan anda:

 1. Pertama, log masuk ke Facebook dengan bukti kelayakan yang betul.

 2. Seterusnya, klik pada avatar / gambar profil anda yang terletak di bar di bahagian atas halaman.
  • Avatar / gambar akan disertakan dengan nama paparan anda dan berada di sebelah kanan ikon Kumpulan.

 3. Dari halaman profil, cari Lebih banyak lagi menu lungsur di bar tepat di bawah foto muka depan anda.

 4. Klik Lebih banyak lagi drop-down dan dari menu klik pada Suka .

 5. Tatal ke kawasan "Suka" anda dan di dalam sepanduk ke kanan, cari Mengurus butang.

  • The Mengurus butang diwakili oleh ikon tiga titik.

 6. Klik butang Urus dan dari menu pilih Edit Privasi Suka Anda .

 7. Senarai kategori akan muncul. Di sebelah kanan setiap kategori terdapat dunia dengan anak panah drop-down. Untuk setiap kategori, anda ingin menjadikannya peribadi, klik drop-down yang sesuai dan pilih Hanya saya .

  • The Hanya saya ikon akan menjadi kunci yang tenang. Anda juga boleh memilih untuk membenarkan rakan hanya melihat kesukaan anda dengan memilih Kawan pilihan.
  • Anda juga boleh memilih orang tertentu untuk berkongsi atau menyembunyikan suka dengan memilih Adat pilihan dari senarai.

 8. Setelah tahap privasi dipilih untuk kategori yang anda pilih, masing-masing kini harus mempunyai ikon yang sesuai. Ini memberitahu anda bahawa ia telah diset dengan betul.

 9. Setelah selesai mengedit siapa yang dapat dan tidak dapat melihat kesukaan anda, klik Tutup butang di bahagian bawah.

Kesukaan anda dalam kategori tersebut kini telah diswastakan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, menyembunyikan suka untuk setiap halaman tidak terdapat dalam kad. Namun, dapat memilih sekatan yang berbeza untuk setiap kategori masih merupakan cara yang baik untuk menjaga privasi.

Menyembunyikan Suka Anda dari Kumpulan Tertentu

Cara lain untuk membuang suka anda dari orang ramai adalah dengan mengelakkan sekumpulan orang melihat apa yang ada di garis masa Facebook anda. Untuk membuat ini:

 1. Walaupun sudah log masuk ke Facebook, klik anak panah drop-down di sudut kanan atas halaman.

 2. Dari menu yang muncul, pilih Tetapan& Privasi kemudian klik pada Tetapan.

 3. Di menu sebelah kiri, pilih Profil dan Penandaan .

4. Dari halaman ini, anda akan mempunyai tiga pilihan berbeza yang berkisar tentang siapa yang dapat melihat garis masa anda, siapa yang dapat menandai nama anda, dan jika anda ingin menyemak catatan tersebut sebelum disiarkan kepada umum.

5. Sekiranya anda mundur dan pilih Privasi dari menu sebelah kiri, anda boleh mengedit "Aktiviti Anda". Ini bermaksud semua catatan masa lalu dan masa depan boleh dibuat tidak dapat dilihat oleh orang ramai, semua rakan atau yang ditentukan, atau semua orang kecuali anda.

Mengakhiri

Mungkin suatu hari Facebook akan menambahkan kawalan privasi yang lebih terperinci untuk suka di mana anda dapat menyembunyikan hakikat bahawa anda menikmati polo air atau bahawa anda adalah orang kucing dan bukannya orang anjing. Malangnya, sehingga hari itu tiba, kita semua terpaksa menggunakan ciri-ciri yang telah disediakan oleh Facebook kepada kita.

Adakah anda mempunyai pertanyaan, pengalaman, petua atau trik dengan menyembunyikan suka di Facebook? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!