Permainan

Hollow Knight: Cara Mendapat Lompat Berganda

Anda boleh menyelesaikan kempen Hollow Knight tanpa kemampuan melompat dua kali. Namun, kerana permainan ini merupakan bahagian dari genre Metroidvania, mencari Monarch Wings yang memberikan penerbangan sementara, atau lebih tepatnya, melompat dua kali, adalah setara untuk kursus ini.

Hollow Knight: Cara Mendapat Lompat Berganda

Mungkin kerana anda seorang pelengkap, atau mungkin anda ingin bergerak dengan senang hati dan membuat persiapan yang lebih baik untuk atasan tertentu. Walau apa pun, anda berada di tempat yang betul!

Cara Membuka Kunci Monarch Wings (Double Jump) di Hollow Knight

Dua langkah utama berikut akan memandu anda dalam perjalanan anda untuk mendapatkan Monarch Wings.

Langkah Pertama - Dapatkan Keupayaan Jantung Kristal

Anda boleh menemui Monarch Wings di Ancient Basin, tetapi penting untuk memiliki kemampuan Crystal Heart terlebih dahulu. Sekiranya anda sudah mempunyai Crystal Heart, anda boleh melangkah terus ke langkah kedua.

Langkah ini adalah versi ringkas mengenai cara mendapatkan Crystal Heart di lubang arnab ini. Seperti yang dinyatakan di atas, untuk mendapatkan Monarch Wings, anda memerlukan Crystal Heart terlebih dahulu. Untuk memperoleh kemampuan Crystal Heart, dapatkan tiga syarat berikut:

Mantra "Desolate Dive"

Anda akan menemuinya di kota air mata sebagai ganjaran kerana mengalahkan Tuan Jiwa.

Item "Lumafly Lantern"

Sly pedagang menjualnya. Pertama, anda perlu menyelamatkan Sly di Persimpangan Terlupa. Kemudian, bercakap dengan Sly di kampung kecil setelah anda mengalahkan bos bernama Gruz Mother.

Keupayaan "Mantis Claw"

Untuk mendapatkannya, pertama anda perlu mendapatkan kemampuan Jubah Mothwing. Jubah adalah hadiah untuk mengalahkan bos bernama Hornet, yang terdapat di Greenpath.

Setelah memperoleh jubah, menuju ke arah barat bawah di Desa Mantis, tempat penyumbatan tembok. Aktifkan suis yang terdapat di bawah dinding itu. Kemudian, pergi ke timur dan lompat platform untuk sampai ke tempat kunci dibuka. Di sana, anda akan menemui Mantis Claw.

Sebaik sahaja anda memperoleh semuanya dari senarai di atas, menuju ke timur timur Forgotten Crossroads dan buka jalan anda ke Crystal Peak. Crystal Heart berada lebih jauh ke timur dari pintu masuk.

Langkah Kedua - Buka Kunci Monarch Wings

Berikut adalah langkah-langkah untuk memperoleh keupayaan Lompat Berganda:

  1. Pergi ke Lembangan Kuno.

  2. Anda mesti mengalahkan bos kesukaran sederhana yang bernama "Kapal Pecah." Ia berada di sebelah kanan tempat Monarch Wings berada.

  3. Setelah mengalahkan Kapal, terus ke kiri lebih jauh. Akhirnya, anda sampai ke air mancur. Air pancut ini akan mengurniakan Monarch Wings kepada anda.

Perhatikan bahawa Kapal Patah akan melakukan serangan berikut:

  • Slam tanah: setelah melompat, bos akan tetap berada di atas pemain dan membantingnya. Kemudian, ia akan melepaskan dua gumpalan jangkitan pada kedua-dua belah pihak. Dash untuk mengelakkan slam dan buat sementara waktu dekat dengan bos setelah membanting. Anda boleh melakukan serangan balas sejurus selepas slam.
  • Serangan Dash: bos melakukan serangan di udara dan di darat setelah menarik kepalanya ke atas. Untuk mengelakkan serangan dash, dapatkan bos semasa berlari ke arah anda, kemudian menyerang kembali.
  • Serangan sia-sia: anda akan mencetuskan serangan terkunci jarak jauh ini dengan pendekatan. Oleh itu, jauhi jarak ini kerana serangan ini tidak dapat dihindari.
  • Belon yang dijangkiti secara rawak: semakin banyak belon yang tumbuh, semakin sukar untuk dihancurkan kerana mereka mempunyai kekuatan dalam jumlah.
  • Serangan lompat: bos melompat ke arah pemain dan hanya mengalami kerosakan setelah memukul anda.
  • Serangan air pancut jangkitan: melibatkan membawa jangkitan ke arena. Air pancut jangkitan adalah satu serangan rawak tetapi pantas yang harus anda hindari dengan menjaga jarak dari atasan ini.

Untuk melawan bos ini, anda harus menggunakan Quick Focus, Spore Shroom dan Desolate Dive. Yang terakhir ini sangat berkesan apabila bos membuat gumpalan jangkitan.

Cara Menggunakan Sayap Monarch di Hollow Knight

Sayap membantu dengan platforming. Oleh itu, untuk menggunakan Monarch Wings dengan betul, gunakan kemampuan melompat berganda yang ditawarkannya, walaupun lompatan ini lebih pendek daripada lompatan lalai. Selain menyentuh tanah, meluncur ke bawah dinding menggunakan Mantis Claw juga akan mengatur semula jumlah lompatan juga bersama dengan mengambil kerosakan dan memantul dari musuh dan objek, yang membolehkan anda melompat dua kali lagi.

Untuk menjelajah, sayap akan memberikan akses ke kawasan istana, istana putih, inti kulat, pelindung topeng, dan penjaga yang marah. Walaupun sayapnya tidak penting untuk sampai ke tempat lain, sayap boleh menjadi bantuan yang baik. Tempat-tempat ini merangkumi Hive, Hallownest's Crown, Watcher's Spire, dan Kingdom's Edge.

Pergi untuk Menang dalam Gaya Raja

Kadang kala permainan tidak memberi kita banyak pilihan kecuali mencari jalan keluar di internet, seperti biasanya ketika bermain permainan Metroidvania. Sekarang setelah anda melayari internet dan menemukan jalannya, sudah waktunya untuk berhenti kerana anda akan mendapatkan sayap, jadi petualangan baru menanti anda!

Apa peningkatan Hollow Knight yang menjadi kegemaran anda? Bagaimana anda menyukai sayap baru anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found