Alat

Ulasan Honor 9: Telefon hebat yang kini hanya berharga £ 300

Ulasan Honor 9: Telefon hebat yang kini hanya £ 300

Gambar 1 daripada 15

penghormatan_9_9

penghargaan-9-dengan-penghargaan
kehormatan_9_10
kehormatan_9_11
kehormatan_9_5
kehormatan_9_6
penghormatan_9_7
kehormatan_9_8
pixel-xl-vs-honor-9
oneplus-5-vs-honor-9-kamera-sampel-2
oneplus-5-vs-honor-9-camera-sample-1_1
penghormatan_9_1
kehormatan_9_2
penghormatan_9_3
kehormatan_9_4
£ 379 Harga semasa dikaji

Makluman urus niaga: Honor 9 adalah salah satu telefon pintar bernilai terbaik pada tahun 2017, bahkan mencabar OnePlus 5T ketika datang ke nilai murni, dan harganya baru saja turun pada versi biru dengan £ 80 yang menakjubkan di Amazon.co.uk.

Seperti yang anda dapati jika anda membaca ulasan penuh di bawah, itu adalah harga yang luar biasa untuk apa yang masih merupakan telefon yang sangat cantik, disokong kaca dan berhadapan dengan dua kamera, sokongan pengembangan microSD dan layar yang indah. Ia cepat, padat dan serba boleh dan sekarang harga baru £ 300 menjadikannya nilai wang yang sangat menggelikan. Sekiranya anda berada di pasaran untuk telefon pintar kos rendah, Honor 9 kini mustahil untuk diabaikan.

Ulasan semula Alan bersambung di bawah ...

Jadi, anda mahukan telefon pintar baru, tetapi tidak mahu membayar £ 600 + kos untuk mendapatkan kapal induk. Sebilangan besar kedai-kedai jalan raya menunjukkan bahawa hanya ada sedikit yang mengisi jurang antara perdana dan bajet dan mereka mempunyai banyak kelebihan. Sekiranya anda mengehadkan carian anda kepada jenama UK terbesar, iaitu. Apple tidak mempunyai apa-apa di sana. LG tidak mempunyai apa-apa di sana. Sony mempunyai sedikit di sana, dan harganya agak mahal. HTC mempunyai beberapa barang, tetapi kurang jelas. Samsung mempunyai A5 yang cukup bagus, tetapi pasti ada lebih dari itu?

Memang ada - jika anda bersedia untuk keluar dari zon selesa anda, begitulah. Sejak Google membuang jenama Nexus untuk memindahkan piksel, kawasan ini telah diambil alih oleh pengeluar China, yang kurang terkenal di jalan raya tetapi diam-diam disambut di kalangan teknologi. Fikirkan OnePlus, Xiaomi dan Huawei.

[galeri: 1]

Honor 9 adalah telefon bimbit terbaru yang cuba menguasai harga ini. Honor, anak syarikat Huawei, telah lama membuat beberapa telefon pintar super senyap. Dengan OnePlus 5 mendapat lonjakan harga besar tahun ini, bolehkah Honor mengalahkannya dengan permainannya sendiri?

Ulasan Honor 9: Reka bentuk

Honor 9 adalah bukti bahawa mengurangkan kos tidak bermaksud menjatuhkan gaya. Sebenarnya, ini adalah salah satu telefon bimbit paling bagus yang pernah kita lihat di kawasan ini, lebih dari sekadar kemiripan dengan Samsung Galaxy S7, yang bahkan 16 bulan setelah dilancarkan masih berharga sekitar £ 60 lebih.

Bukan sahaja warna perak dan biru gaya Samsung, tetapi semuanya kaca melengkung 3D dan tepi halus. Tebal hanya 7.5mm dan berat 155g dan ia juga termasuk slot kad microSD untuk dibina pada 64GB (atau 128GB jika anda mengeluarkan sedikit lebih banyak).

[galeri: 2]

Terdapat tiga perbezaan utama, selain logo Samsung yang hilang. Yang pertama adalah bahawa ia mempunyai kamera ganda di bahagian belakang, dengan satu yang sepenuhnya dikhaskan untuk menangkap gambar monokrom. Yang kedua ialah port USB Type-C. S7 adalah telefon terakhir Samsung yang menyokong pengecasan mikro-USB. Ia juga tidak tahan debu atau air, yang memalukan, tetapi bukan pemecah masalah dalam buku saya. Saya telah memiliki S7 selama lebih dari satu tahun dan ia tidak pernah bersentuhan dengan air sekali.

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah pengimbas cap jari Honor 9 berada di bahagian depan, di bawah skrin; pada Honor 8 tahun lalu, ia berada di bahagian belakang telefon bimbit.

Ulasan Honor 9: Skrin

Jadi ini adalah telefon bimbit yang kelihatan mahal: di mana tangkapannya? Malangnya, ini tidak seperti Xiaomi Mi6 yang pada dasarnya tidak ada kelemahan. The Honor 9 membuat beberapa kompromi untuk masuk dengan harga rendah ini dan skrinnya adalah yang paling jelas. [Galeri: 3]

Sebagai permulaan, 1080p. Itu sebenarnya bukan masalah dari saya, memandangkan saya ragu-ragu dengan keperluan apa-apa yang lebih tinggi pada skrin dengan saiz ini tetapi telefon bimbit yang lebih mahal cenderung mempunyai 2K dan akan kelihatan lebih renyah ketika dipasang di kacamata VR seperti Google Daydream Pandangan. Sony Xperia XZ Premium menawarkan 4K tetapi itu hanya dipamerkan demi kebaikannya.

Tidak ada masalah dengan kontras atau kecerahan, yang pada 484cd / m2 cukup baik untuk digunakan dalam semua keadaan kecuali keadaan terang. Sidenote: jika anda memakai cermin mata hitam terpolarisasi dalam keadaan sedemikian, anda tidak akan melihat apa-apa di skrin. Lapisan polarisasi menegak pada dasarnya menjadikan kandungan tidak kelihatan. Tetapi tidak juga. Masalahnya datang dengan ketepatan warna, yang merendahkan nada merah, hijau dan sian yang berlebihan, serta menghilangkan abu-abu halus.

Kepekaan anda terhadap perkara ini akan berbeza-beza dari orang ke orang, tetapi ada baiknya anda melihatnya secara peribadi jika anda boleh. Ketepatan warna adalah jenis perkara yang hampir tidak akan mendaftar untuk satu orang, dan menjadi pemecah masalah untuk yang berikutnya, menurut pengalaman saya.

[galeri: 4]

Ulasan Honor 9: Prestasi

Di sinilah keadaan agak ganjil. Ingat Huawei P10? Itu adalah telefon bimbit yang sangat kami sukai ketika itu tetapi dikritik kerana harganya yang tinggi iaitu £ 550. Ia adalah masa yang lebih sederhana; sekarang ini murah untuk telefon utama. Jadi ini perkara yang pelik. Walaupun harga naik di sekitar P10, kami benar kerana harganya terlalu mahal. Honor 9 mempunyai inard yang hampir sama tetapi dilancarkan pada harga £ 175 lebih murah daripada P10 ketika pertama kali dilancarkan. Masih hampir 100 £ lebih mahal hampir setahun kemudian.

Kedua-dua telefon bimbit berjalan pada chipset HiSilicon Kirin 960 dan kedua-duanya mempunyai RAM 4GB. Sebenarnya, anda boleh mendapat 2GB tambahan dalam Honor 9 jika anda mahu. Mereka juga mempunyai kapasiti bateri yang sama: 3.200 mAh. Oleh itu, seperti yang anda jangkakan, tanda aras pastinya berada di tempat permainan yang sama:geekbench_4_geekbench_4_multi-core_geekbench_4_single-core_chartbuilder_3

Walaupun aneh, ia menunjukkan prestasi yang lebih teruk dalam ujian grafik:gfxbench_manhattan_gfxbench_manhattan_onscreen_gfxbench_manhattan_offscreen_1080p_chartbuilder_1_0

Namun, perlu diingat bahawa ini adalah ujian intensif. Sebilangan besar aplikasi yang anda muat turun dari kedai bukan sahaja akan berjalan, ia juga akan berjalan dengan baik. Sama sahaja, jika anda mahukan prestasi grafik yang terbaik, maka P10 adalah teriakan yang baik, memandangkan sekarang ia datang dengan harga yang lebih murah, tetapi sebenarnya sukar untuk melihat melebihi £ 450 OnePlus 5.

[galeri: 5]

Itu benar terutamanya apabila anda melihat hayat bateri. Walaupun bateri 3,200mAh di Honor 9 tidak lekang, dan rata-rata 20 jam antara caj yang diberikannya cukup banyak, ia masih sedikit daripada purata 26 jam yang dicapai oleh OnePlus 5 dan terus mencapai hari demi hari ( angka yang dihasilkan oleh aplikasi GSam Battery Monitor yang sangat baik).

Ulasan Honor 9: Kamera

Seperti disebutkan sebelumnya, Honor 9 tidak mempunyai satu, tetapi dua lensa kamera di belakang. Salah satunya ialah sensor monokrom 20 megapiksel; yang lain, sensor RGB 12 megapiksel. Ideanya ialah kedua-duanya bekerja bersama untuk memberikan gambar berkualiti baik, walaupun dalam cahaya rendah: yang pertama menangkap detail, yang terakhir mengisi warnanya.

Itu semua terdengar sangat pintar, tetapi tidak dapat menampung kekurangan kualiti mentah. Bukan sahaja tidak ada penstabilan imej optik (OIS), tetapi bukaan juga f / 2.2 yang agak suram. Hasilnya, seperti yang anda jangkakan, adalah gambar yang tidak terperinci atau bersih seperti yang diambil oleh OnePlus 5.

[galeri: 10]

Walaupun hasilnya lebih baik dalam keadaan terang, mereka masih belum cukup baik untuk menutup jurang: mereka tidak begitu terperinci atau berwarna seperti gambar yang ditangkap oleh OnePlus 5.

[galeri: 8]

Perlu juga diperhatikan bahawa, walaupun kamera dapat merakam video 4K, penstabilan gambar tidak begitu hebat dengan hasilnya adalah tangkapan tangan yang agak goyah berbanding dengan yang terbaik dalam perniagaan.

Ulasan Honor 9: Keputusan

Terdapat kekurangan telefon pintar dalam kurungan sub £ 400, dan Honor 9 memenuhi ruang dengan baik. Ia lebih hebat daripada Moto Z2 modular dan Samsung Galaxy A5, dan kelihatan seperti telefon bimbit yang harganya dua kali ganda.

[galeri: 13] Lihat ulasan OnePlus 5 yang berkaitan: The OnePlus 5T lebih baik lagi tanpa kenaikan harga Ulasan Huawei P10: Beli sekarang atau bertahan untuk P20?

Sekiranya £ 370 adalah yang anda perlu belanjakan, maka jangan cari lagi. Sekiranya, sebaliknya, anda memeriksa dompet anda sekali lagi dan menjumpai £ 70 tambahan yang ingin anda tambahkan ke kucing telefon, kemudian lihat OnePlus 5 sebagai gantinya. Ia lebih mahal, tetapi anda mendapat banyak keuntungan dalam hampir semua cara: prestasi, skrin, kamera dan hayat bateri. Ia tidak mempunyai simpanan yang boleh diperluas, tetapi itulah harga yang perlu dibayar.

Itu tidak boleh mengambil apa-apa dari Honor 9, yang merupakan telefon pintar dan haknya sendiri - dan memandangkan ia mengambil hampir semua ramuan dari telefon bimbit yang jauh lebih mahal, itu bukan satu keajaiban. Sayangnya untuk Honor, OnePlus lebih ajaib hanya dengan sedikit wang lagi.

Copyright onlinemekteb.com 2024

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found