PC & Mudah Alih

Sayang - Perkhidmatan Berkualiti Untuk Menjimatkan Wang, atau Penipuan?

Honey adalah lanjutan untuk Chrome, Firefox, Edge, Safari, dan Opera yang membolehkan anda mengimbas laman web secara automatik seperti Amazon dan kedai dalam talian yang serupa untuk mencari tawaran terbaik yang terdapat pada produk tertentu. Sekiranya anda melihat produk dan ada harga yang lebih baik dari tempat lain, Honey akan memberitahu anda. Begitu juga, jika ada kod kupon yang ada, Honey akan menggunakannya.

Sayang - Perkhidmatan Berkualiti Untuk Menjimatkan Wang, atau Penipuan?

Namun, sebagai pelanjutan penyemak imbas, Honey memerlukan izin tertentu yang mungkin kelihatan invasif. Sambungan boleh mengakses perkara seperti sejarah penyemakan imbas anda, maklumat log masuk dan banyak lagi.

Bagaimana anda boleh yakin bahawa anda tidak terjebak dalam penipuan? Adakah Honey benar-benar pandai menjimatkan wang anda, atau adakah cara lain yang cuba membuat anda memasukkan data anda ke tangan mereka?

Mari kita lihat Honey untuk mengetahui sama ada anda harus memuat turun pelanjutan popular ini atau meninggalkannya jauh dari bar penyemak imbas anda.

Adakah Madu Sebenarnya Berfungsi?

Bagi sesetengah orang, Honey kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan. Adakah benar-benar menjimatkan wang anda?

Cara kerja Honey cukup mudah. Setelah ditambahkan ke penyemak imbas anda, aplikasinya menambah peluasan ke halaman stor kebanyakan etalase digital utama dalam talian.

Semasa anda memasang aplikasi, anda diminta untuk log masuk dengan Google atau Facebook atau membuat akaun Honey baru dengan e-mel dan kata laluan anda sendiri.

Suapan mempunyai tawaran dan idea mengembalikan wang, dan jika anda log masuk, barang ini dapat disesuaikan mengikut citarasa anda. Walaupun suapan mungkin bermanfaat bagi beberapa orang, yang lain mungkin dapat menghabiskan waktunya dengan melangkau pemasangan di sini dan hanya membuat akaun baru.

Menggunakan Madu

Demi tinjauan ini, mari gunakan Amazon sebagai tempat untuk menguji Honey.

Semasa memuat halaman produk di Amazon, anda akan disambut dengan beberapa ikon baru di halaman di bawah nama item tersebut. Kotak di sebelah kiri memperincikan sejarah harga produk dan jumlah perubahan harga yang berlaku dalam sejarah baru-baru ini.

Dengan menuding ikon ini, anda boleh membuka pautan ke Honey, tetapi untuk melihat penurunan harga, anda perlu membuka tetingkap baru. Anda boleh melihat sejarah harga sehingga 120 hari.

Di sebelah kanan harga itu, pilihan sejarah adalah ‘h’ kecil dengan tanda tambah. Mengklik ini membolehkan anda menambahkan produk ke senarai drop anda. Ciri senarai drop membolehkan anda mengesan harga produk dan diberitahu ketika harganya turun.

Tempat seterusnya Madu muncul di troli anda. Di sinilah Honey secara automatik mencari dan menggunakan kod kupon pada item di troli anda.

Buka pelanjutan di bar penyemak imbas anda. Madu secara automatik akan memberitahu anda sama ada anda mempunyai peluang tinggi untuk mencari kod kupon untuk produk anda.

Walaupun menunjukkan bahawa anda berpeluang rendah, anda masih boleh mencuba kod kupon. Sambungan secara automatik akan mula berjalan melalui kemungkinan pilihan untuk kod kupon anda, dengan segera memasukkannya ke dalam produk untuk cuba menyelamatkan anda, pengguna akhir, sejumlah wang.

Alat ini cepat dan senang digunakan. Hanya memerlukan beberapa klik untuk menjimatkan wang. Setelah selesai, Honey akan memilih kod kupon terbaik atau memberitahu anda bahawa anda sudah mendapat tawaran terbaik.

Sekiranya anda mencari kaedah termudah untuk menjimatkan wang ketika membeli-belah dalam talian, anda akan sukar mencari sesuatu yang lebih baik daripada Honey.

Jadi, ya, Madu sebenarnya berfungsi. Namun, jika perhatian utama anda berkaitan dengan privasi anda semasa menggunakan pelanjutan, baca terus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai dasar privasi Honey.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan

Anda harus berhati-hati dan mempertimbangkan apa yang anda berikan kepada Honey. Seperti kata pepatah, jika anda tidak membayar, anda adalah produk. Pasti ada keprihatinan yang harus dihadapi mengenai data dan privasi anda ketika menggunakan Honey.

Emas Madu

Oleh itu, mari kita bincangkan bagaimana Honey menjana wangnya untuk mendapatkan kembali kos operasinya sambil menjana keuntungan. Syarikat itu secara terang-terangan mengatakan di laman webnya bahawa data tidak pernah dijual kepada pihak ketiga, dan syarikat itu mempunyai dasar privasi yang luas.

Namun, penting untuk diperhatikan bahawa Honey akhirnya mengumpulkan maklumat mengenai anda semasa anda membeli-belah. Ia tidak lebih banyak data daripada sesuatu seperti Google atau utiliti lain di web, tetapi bagi mereka yang mengelakkan produk seperti Gmail, Honey pasti bukan untuk anda.

Madu terutamanya menghasilkan wangnya dengan menampilkan tawaran istimewa dengan kedai tertentu — mereka membuat perjanjian dengan syarikat dan menerima bahagian wang yang anda belanjakan dengan kod kupon sebagai balasan — atau melalui sesuatu yang disebut Honey Gold.

Bagi banyak orang, Honey Gold dapat membunyikan loceng penggera sebaik sahaja melihatnya. Honey Gold ditawarkan kepada anda sebaik sahaja anda membuat akaun dengan produk tersebut, tetapi ada kemungkinan anda tidak terlalu memperhatikannya ketika anda membuat akaun.

Ini adalah program ganjaran. Satu yang memberi anda peratusan tertentu apabila anda berbelanja di laman web rakan kongsi. Anda mesti mengaktifkan peluasan, yang menjadikannya sedikit lebih selamat daripada utiliti biasa anda.

Pada asasnya, setelah anda memperoleh 1000 mata (menghabiskan seribu dolar), anda akan mendapat kad hadiah $ 10 untuk kedai seperti Amazon atau Walmart. Ia adalah kredit 1% untuk pembelian anda. Tidak teruk, bukan?

Dasar Privasi

Secara keseluruhan, Honey cukup menghormati privasi anda. Tidak seperti laman web lain, Honey telah melakukan yang terbaik untuk bersikap jelas dan terbuka mengenai masalah privasi.

Dasar privasi mereka cukup mudah dibaca dan difahami, dan pada bulan Mei 2018, mereka menerbitkan manifesto di laman web mereka yang merangkumi Honey dan privasi. Ini memperjelas bahawa data yang mereka kumpulkan menuju ke arah membangun komuniti dan sumber maklumat yang banyak berkaitan dengan tawaran dan kod kupon yang berfungsi.

Untuk penghargaan mereka, Honey menjelaskan dengan jelas data apa yang mereka kumpulkan di laman web mereka, dan menyahpasang aplikasinya mudah dan mudah jika anda tidak bersetuju dengan dasar privasi mereka sendiri. Sekiranya anda prihatin dengan data yang mereka kumpulkan, baca bahagian tersebut di pautan di atas.

Ringkasnya, Honey mengumpulkan ID dan alamat IP peranti anda, jenis penyemak imbas anda, sistem operasi anda, cara anda berinteraksi dengan laman web, dan URL. Sudah tentu, peluasan itu mengumpulkan data untuk Analitis Google, tetapi anda boleh memilih untuk tidak ikut serta dengan melayari laman web.

Semua perkara yang dipertimbangkan, Honey telah menunjukkan bahawa ia melindungi data anda dan tidak menjualnya kepada pihak ketiga. Walaupun, jika anda sangat peduli dengan privasi anda, anda mungkin tidak mahu menambahkan pelanjutan ini ke penyemak imbas anda.

Pemikiran Akhir

Jadi apa intinya?

Kami memberi cadangan kepada Honey kerana cara terbaik untuk menjimatkan wang dalam talian. Namun, jika anda tidak selesa dengan kebijakan privasi mereka, anda tidak boleh menggunakan aplikasinya.

Tahu cara lain yang baik untuk menjimatkan wang dalam talian? Kongsi mereka dalam komen!