PC & Mudah Alih

Menguruskan fail Host di Windows 10

Fail host adalah fail komputer yang digunakan oleh sistem operasi untuk memetakan nama host ke alamat IP. Ia adalah fail teks biasa, dipanggil secara konvensional tuan rumah. Di Windows 10 ini tidak berbeza. Wikipedia mendefinisikan tujuan file Host sebagai: “File host adalah salah satu dari beberapa kemudahan sistem yang membantu menangani node rangkaian dalam jaringan komputer. Ini adalah bahagian umum dari pelaksanaan Protokol Internet (IP) sistem operasi, dan berfungsi untuk menerjemahkan nama host yang mesra manusia ke alamat protokol numerik, yang disebut alamat IP, yang mengenal pasti dan mencari host dalam rangkaian IP. " itu

Fail host terutamanya terdiri daripada baris teks yang menggambarkan alamat IP dalam blok teks pertama, diikuti oleh satu atau lebih nama host (iaitu google.com). Setiap bidang dipisahkan oleh ruang putih - tab lebih disukai daripada ruang untuk alasan format, walaupun ruang juga dapat digunakan. Baris komen mesti bermula dengan hash (#)

Fail Host mempunyai aplikasi yang lebih besar dalam menyekat sumber sumber internet dan mengarahkan domain tempatan. Sebagai contoh, beberapa perkhidmatan web, pembangun intranet dan pentadbir menentukan domain yang ditentukan secara tempatan dalam LAN untuk pelbagai tujuan, seperti mengakses sumber dalaman syarikat atau untuk menguji laman web tempatan dalam pembangunan. Segala masalah keselamatan mengenai fail hos adalah bahawa mereka mungkin muncul sebagai vektor perisian ganas; ini membawa kepada fail yang dimodifikasi oleh perisian kuda Trojan atau virus komputer untuk memesongkan lalu lintas dari surga yang dituju ke laman web yang memuatkan kandungan ganas. Sebagai contoh, worm komputer yang meluas Mydoom.B menyekat pengguna dari melawat laman web mengenai keselamatan komputer dan perisian antivirus dan juga mempengaruhi akses dari komputer yang dikompromikan ke laman web Kemas kini Microsoft Windows.

Secara amnya, kebanyakan pengguna komputer tidak akan perlu mengubah fail host mereka, tetapi kadang-kadang keperluan itu timbul. Untuk mengubah fail ini, seseorang perlu mengenal pasti fail-fail ini. Dikuburkan jauh di dalam folder Windows 10, ia adalah fail teks, tetapi tidak mempunyai sambungan .txt. Ia boleh didapati dengan menavigasi ke jalan

C: WindowsSystem32Driversetc.

mengurus-host-fail-di-windows10

Biasanya apabila dibuka, fail tidak akan mempunyai tetapi hanya beberapa baris secara lalai. Dengan mengunjungi jalan yang disebutkan di atas, tetingkap akan muncul yang menggambarkan fail host bersama dengan beberapa fail lain seperti protokol, rangkaian dan lmhosts.sam.

Mengubah atau mengedit hos ini boleh dilakukan dengan mengikuti langkah-langkah di bawah. Sebelum mengubah fail ini, pastikan hak istimewa pentadbir tersedia, kerana hanya pentadbir yang dapat mengubah / mengedit fail ini. Anda mungkin juga ingin mematikan perisian Antivirus buat sementara waktu, kerana ini mungkin ditandai sebagai aktiviti yang mencurigakan

- Selepas semua ini, klik kanan pada fail, dan buka dengan notepad. Selanjutnya mengikut keperluan, pelbagai fungsi dapat dilakukan:

mengurus-host-fail-di-windows10

Menyekat laman web pada Windows 10: Untuk menyekat akses ke laman web tertentu, penambahan entri pada akhir fail host seperti 127.0.0.1 blocksite.com (di mana blocksite.com adalah URL yang ingin anda blokir) akan melakukan bit yang diperlukan.

mengurus-host-fail-di-windows10

Menyahsekat laman web pada Windows 10: Sebaliknya langkah di atas, pilih jalur URL, hapus jalur, dan simpan.

Mengunci fail Hosts: Seperti disebutkan sebelumnya, kadang-kadang file host dapat menampilkan dirinya sebagai sasaran mudah untuk serangan virus dan trojan. Contohnya dapat dilihat ketika lalu lintas dialihkan dari destinasi yang dituju ke laman web berbahaya yang lain. Dalam komuniti siber, ini dikenali sebagai Pembajakan Fail Host. Dua kaedah boleh digunakan untuk menghalang ini:

  • Pilihan pertama ialah pemasangan perisian antivirus yang dipercayai dan terkenal.
  • Namun, untuk menambahkan lapisan keselamatan tambahan, penguncian tuan rumah fail boleh dilakukan untuk mengelakkan pengguna atau program lain mengubahnya. Untuk melakukan tindakan ini, klik kanan pada file host dengan Windows Explorer, lawati hartanah di bahagian bawah menu, dan jadikannya sebagai fail Hanya Baca dengan memilih pilihan dari kotak dialog Properties. Kemudian tekan OK.
mengurus-host-fail-di-windows10

Kadang kala, walaupun dengan kelayakan pentadbir, membaca mesej ralat atau Tidak dapat membuat fail C: WindowsSystem32driversetchosts. Pastikan jalan dan nama fail betul dapat dipaparkan. Dalam kes sedemikian, lawati Notepad dari Menu Mula, dan pilih Jalankan Sebagai Pentadbir. Ini akan membolehkan kelayakan pentadbir muncul, dan perubahan yang diperlukan pada fail host dapat dibuat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found